Meny

Malin Sjörand, Flygteknikprogrammet

Malin gick Flygteknikprogrammet och tog studenten 2014. Läs här om hur hon tänkte inför sitt gymnsieval, vad var roligast på utbildningen och hennes mål inför framtiden. 

Malin S

Hur kommer det sig att du valde Flygteknikprogrammet?

Jag fotograferar och målar på min fritid och är väldigt intresserad av design så jag kollade upp flera olika teknikprogram på olika gymnasieskolor. Gick på öppet hus osv. Det var viktigt för mig att det fanns bra arbetsmöjligheter efter utbildningen. När jag besökte Flygteknik så fastnade jag för hur spännande det kändes att få jobba med stora flygplan och att arbetsmarknaden ser bra ut.

Behöver man vara duktig i något särskilt ämne?

Utbildningen börjar verkligen på noll så alla har samma förutsättningar. - Det är ju inte så att man har ett flygplan hemma på baksidan och har mekat med det förut! Vi fick mycket stöd från skolan och jag gillade att det är mycket praktiskt arbete som går hand i hand med teorin. Vi läste speciella ämnen som Flygteknisk fysik, matte och EL. Vad man skulle kunna behöva vara intresserad av för att tycka utbildningen är kul, är viljan att lära sig många nya saker.

Vad var roligast?

Vi hade en väldigt bra sammanhållning i klassen vilket gjorde att vi hjälpte och pushade varandra. Sen var praktiken jätterolig! Att få komma ut på en riktig arbetsplats och få arbeta med det man utbildar sig till är jättekul.

Vad gör du nu?

Sedan 2,5 år tillbaka arbetar jag som Flygtekniker på Saab AB på Skavsta. Direkt efter gymnasiet valde jag att läsa YH-utbildningen till Flygtekniker och det var under min sista praktikperiod som jag var på Saab. Jag tror det var precis i slutet av praktiken som jag fick tips om att de skulle rekrytera. Jag sökte och efter ansökningsprocessens slut så hade jag fått jobbet!

Har du satt några speciella mål inför framtiden?

Att ha fått hamna på Saab känns som en del av målet för mig som teknikintresserad. Jag har fått ett jobb som känns tryggt och stabilt. Och i och med företagets storlek så finns möjligheten att byta och variera tjänsterna under sin livskarriär.

Har du något tips till den som funderar på att söka till Flygteknikprogrammet?

Ja, sök! 

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: