Vårdelever har gjort praktik i Indien

För nionde året i rad åkte elever från Vård- och omsorgsprogrammet till Chennai, Indien för att göra sin arbetsplatsförlagda utbildning (APL). Amanda, Jasdeep och Mumtaz har under tre veckor fått hjälpa till på ett lokalt sjukhus i staden Uthukottai, där de bland annat har fått delta i läkarsamtal, vaccinationer och tillverkat kompresser. 

På Vård- och omsorgsprogrammet får elever möjlighet att göra sin APL utomlands. Elevens APL syftar till att under en period få utföra de arbetsuppgifter som eleven lärt sig i sin undervisning. Amanda Jansson, Jasdeep Kalsi och Mumtaz Abdulkadir som går tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet fick under sina tre veckor i Indien delta i arbetet på ett indiskt sjukhus. 

- Vi fick delta i läkarsamtal och undersökningar av patienter, berättar Jasdeep. Vi fick även vara med vid vaccinationer och se hur de analyserar tester i laboratorium. Arbetet på ett indiskt sjukhus skiljer sig otroligt mycket från Sverige, till exempel så tillverkade vi kompresser genom att vika gasväv som sjukhuset köpt in. Vi fick också lära oss att sterilisera instrument.

- Ja, och synen på hygien är också väldigt annorlunda, säger Amanda. Vi är vana vid att alltid använda handskar när vi träffar en patient för provtagningar med mera, men på vårt sjukhus i Indien så fanns inga handskar, men de var ändå väldigt noga med sin hygien.

Blåklädda.jpg  Bild4.jpg  Bild3.jpg  Bild1.jpg

Nyköpings gymnasium har ett samarbete med sjukhuset Julia Hospital som drivs av katolska nunnor och finansieras av hälsoorganisationen Share and Care. Eleverna bor tillsammans med lärarna på ett större barnhem i byn Katchur och får skjuts mellan sitt boende och sin praktikplats. 

- Vi hade praktik på förmiddagarna, berättar Mumtaz, och på eftermiddagarna så lekte vi med barnhemsbarnen eller gick promenader i omgivningen. Vi bodde i en lågkastby, men besökte även en högkastby och en by för kastlösa. Det slog oss hur stor skillnaden är mellan svenska och indiska kvinnors rättigheter – oavsett vilket kast man tillhör i Indien. 

Tvätta sina kläder.jpg  Tuk-tuk.jpg  Med barnen.jpg

Eleverna har med sig en tolk under praktiken så att de kan förstå vad sjukhuspersonalen och patienterna säger. Trots att språket var ett hinder fick tjejerna bra kontakt med patienterna. En fin upplevelse som de bär med sig är när de fick hålla en nyförlöst bäbis i sina händer. Alla tre håller med om att just tilliten och frikostigheten hos folket är det som gett mest intryck på resan. 

Fakta

Resan görs inom projektet Vård i Indien och syftar till att ge eleverna en internationell och mångkulturell erfarenhet och att ge kunskaper och erfarenheter utifrån elevernas valda inriktning - hälsa, ohälsa eller funktionsnedsättningar.

besök.jpg  Bild2.jpg