UF-företag från Nyköpings gymnasium bäst på social hållbarhet

Under helgen 18-19 mars hölls UF-mästerskapen på Rosvalla. 145 UF-företag deltog från olika gymnasieskolor i Sörmland. Priset Årets socialt hållbara företag gick till två elever på Nyköpings gymnasium med UF-företaget Never alone, som uppmärksammar utsatthet för sexuellt våld.

Frida Nilsson Gustafsson och Ebba Gillerius i UF-företaget Never alone har gjort en bok som baserats på erfarenheter av sexuellt våld. Personer har kunnat mejla in anonyma berättelser som sedan har publicerats i boken. Frida och Ebba håller även föreläsningar i ämnet.

imagezs698.png

Frida och Ebba träffade prins Daniel när han besökte Nyköping 14 december 2022. 

Ni går Barn- och fritid på Nyköpings gymnasium, var det självklart att starta ett UF-företag?

- Entreprenörskap är inte en kurs som ingår utan ett individuellt val. Men så fort vi började med NeverAlone UF så har det blivit en självklarhet. Vi är så glada över att vi fick möjligheten att lära känna varandra och att få göra något som vi anser är otroligt viktigt. Vi är tacksamma över att få möjligheten att hjälpa andra människor med hjälp av våra erfarenheter och motgångar. 

Varför är det här viktigt för er?

- Sexuellt våld är ett ämne som vi känner väldigt starkt för och något som vi vill bidra till en förändring kring.  Vi vet hur det är att vara utsatt, vi har sett hur det är att vara närstående till en utsatt och vi har även sett de brister som finns. Vi vill ändra sättet att prata om våldet på och vi vill uppmana ALLA till att precis som vi göra allt man kan för att förändra den sexuella kultur som idag pågår.

Hur kom ni på er affärsidé?

- När vi valde entreprenörskap hade vi knappt pratat med varandra. Men vi blev ganska snabbt trygga och pratade om saker vi varit med om, och kom då in på våra egna övergrepp. Vi valde att göra något betydelsefullt som vi båda brinner för, och kom då snabbt fram till att skriva en bok om sexuellt våld. Det viktiga för oss är inte att tjäna pengar på arbetet, utan att göra något som kan hjälpa andra. Vi vill att alla oavsett om du är utsatt, närstående eller bara vill lära dig mer ska ha nytta av det vi gör i vårt arbete mot sexuellt våld.

Vad har varit viktigt längs vägen?

- Det absolut viktigaste har varit att vi fått så fint och bra stöd av andra som har motiverat oss att fortsätta jobba. Det är ett tufft ämne att jobba med, speciellt om man har egna trauman. Det stödet och supporten vi fått av varandra, närstående, lärare och alla andra har varit extremt viktigt för oss. 

Vad händer framöver?

- Vi ska tävla i SM om Årets socialt hållbara UF. Vi kommer fortsätta vårt arbete efter studenten. Just nu arbetar vi med en barnboksserie om samtycke, normer och värderingar. Vi kommer att föreläsa mycket mer efter studenten och vi håller även på att få till en dokumentärserie om sexuellt våld. Vi ser så mycket fram emot att få fortsätta med arbetet och hoppas att vi kan nå ut till så många som möjligt.

Prisutdelning Never Alone UF.png

Frida och Ebba tar emot 1a pris på UF-mässan för Årets socialt hållbara UF-företag, lördag 18 mars på Rosvalla. 

Övriga pristagare från Nyköpings gymnasium

  • Clean water UF, Nyköpings gymnasium, 3:e pris Årets innovation
  • Doys UF, Nyköpings gymnasium, 3:e pris Årets vara

Detta är Ung Företagsamhet

  • Gymnasieelever kan i sin utbildning starta, driva och avveckla ett företag i utbildningssyfte.
  • I år hölls det regionala mästerskap bland UF-företagare i Rosvalla i Nyköping. Vinnarna från Sörmland går vidare och tävlar i SM i maj.
  • Läs mer på ungforetagsamhet.se