Möjlighet till egen utveckling och företagsamhet på Teknikprogrammet

Genom kurser i ordinarie läroplan och kursen entreprenörskap får elever på Teknikprogrammet möjligheten att utveckla egna idéer och visioner till riktiga produkter. Eleverna Olof Korsfeldt och Isak Hallkvist har under snart ett år drivit företaget Easy Light UF, som tillverkar högkvalitativa och innovativa tändstål. 

Idén till UF-företaget Easy Light UF kommer från Olof Korsfeldt och Isak Hallkvist eget intresse för skog och natur. 

- Jag har alltid fascinerats av tanken på att vara självförsörjande och klara mig själv, säger Olof. Både jag och Isak är intresserade av att vara ute i skogen och leva på det som naturen erbjuder – det var då vi kom på att det saknas en produkt som vår på marknaden. 

Easy Light UF´s tändstål är längre än konkurrenternas vilket medför att det är lättare att antända en brasa och tändstålet får också en längre livslängd. De har modifierat produkten genom att sätta dit ett litet handtag där man kan förvara torra tändmaterial så som näver eller bomull. På så sätt kan man alltid tända en brasa – oavsett väder. Med sin innovativa produkt vann Olof och Isak ”Årets Hantverk” på Sörmlands UF-mässa 23 mars (läs mer här). Vinsten gav dem en plats på SM i UF-företagande 2019 som går av stapeln 6–7 maj i Stockholm. Där ska dem tillsammans med sju andra företag representera Sörmland. 

UF-projektet handlar om att lära sig produktutveckling, marknadsföring, produktion, försäljning, ekonomi och sponsring som alla är viktiga delar av företagande. Både Isak och Olof tycker att kurserna och UF är viktiga för Teknikprogrammet och de känner att de har lärt sig väldigt mycket under sina tre år. 

- Allt har flutit på rätt bra för oss faktiskt, säger Isak. Vi tar med oss lärdomar om att börja planera och organisera i tid. Inför mässan till exempel så började vi inte planera montern förrän tre dagar innan mässan. Lite sent kanske, men det gick bra. Inför SM har vi redan påbörjat planeringen och vi slipar lite extra på vår säljande pitch. 

Andra utmaningar som Isak och Olof har stött på har varit att hitta en prisvärd leverantör att köpa tändstål av, men också att inte köpa på sig för stort lager. Inköp, produktion och försäljning måste planeras och gå hand i hand. Annars blir det ingen vinst. Något de har uppskattat har varit att kunna bolla tankar och idéer med sina lärare och rådgivare och inte minst, mötet med alla kunder och att ställa ut på mässa.

Under perioden som eleverna driver sitt UF-företag får de även lära sig att till exempel göra affärsplaner, sköta bokföring, delårsrapport, skapa en webbsida. Easy Light UF´s webbsida har även internethandel, du hittar den här. 

Innan terminen är slut ska Olof och Isak avveckla sitt UF-företag. Avvecklandet ingår i kursen, men de får starta upp sitt företag igen om de vill, vilket de inte har bestämt sig för än. 

Mer om UF och Teknikprogrammet

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram som riktar sig till dig som vill förbereda dig för studier inom främst design, IT och teknik. Teknikprogrammet erbjuder dig två olika inriktningar: Design- och produktutveckling eller Informations- och medieteknik. Hur de skiljer sig åt kan du läsa mer om här. Nyköpings gymnasium erbjuder en utbildning i framkant där du får arbeta med hela produktprocessen från skiss till CAD-ritning och modellering.

I årskurs tre får elever som går inriktningen Design och produktutveckling prova på att starta och driva eget företag. Eleverna kan välja att utveckla sin egna idé i skolan eller externt ihop med ett företag. Kurser i entreprenörskap, 100 poäng och produktionskunskap, 100 poäng, kombineras och används för UF-arbetet. Eleverna kan även välja att göra sitt gymnasiearbete som en del av sitt UF-företag och får då totalt 300 poäng för UF-företaget.