Meny
Rektor Peter Ekedahl
Birgit Båvner, Nyföretagarcentrum
Hanna Brehmer, Ung Företagsamhet
Hanna Brehmer, UF, berättar om att knyta företagsidén till de Globala målen
Linda Kroon och Per Karlsten från Företagarna

Inspirerande Kick-off för elever som ska starta UF-företag

Tisdag 10 september deltog över 150 elever på den kick-off som startar upp UF-företagandet hos oss för i år. Nyföretagarcentrum, Företagarna och Ung företagsamhet var på plats för att inspirera och presentera sig för eleverna. 

 

- Att lära sig om entreprenörskap i skolan handlar lika mycket om att skaffa sig kunskaper om företagande, som att lära sig att våga tro på sig själv och sina egna idéer, berättar Thord Johansson, lärare. Arbetet innebär att eleverna får bygga något från grunden, från en affärsíde till en organisation samt där utveckla och skapa sin egen produkt eller tjänst.

Det här är första gången som Nyköpings gymnasium samlat alla elever för en gemensam Kick-off. Alla elever som går kurser i UF-företagande eller entreprenörskap var där. På plats var även rektor Peter Ekedahl som genomförde ett kort öppningstal och berättade om hur alla elever har möjlighet att tävla under året, och med det också representera sin egen skola.

- Vi vill på det är sättet ge eleverna en intresseväckande uppstart inför deras UF-år, fortsätter Thord Johansson. Vi märker att efter sitt UF-år har eleverna utvecklats otroligt mycket – dels tack vare kunskaperna de samlar på sig som ger dem ett bättre självförtroende, men även att deras nyfikenhet och initiativförmåga är större. Vilket ger dem en fantastisk bra bas inför framtida studier eller arbete. 

Hanna Brehmer, skolinformatör för Ung Företagsamhet Södermanland, höll en inspirerande föreläsning om att hitta en bra affärsidé och att driva UF-företag. Hanna tog studenten juni 2019 och kunde ge eleverna aktuella tips och trix utifrån egna erfarenheter från hennes UF-år. Eleverna fick prova på att brainstorma i olika övningar och fick information om UF-företagare som framgångsrikt gått vidare i sitt entreprenörskap. 

Nyföretagarcentrum och Företagarna var på plats

Birgit Båvner, verksamhetschef och rådgivare, på Nyföretagarcentrum tycker att det är viktigt att dagens gymnasieelever får information om att det finns olika val efter gymnasiet – att söka jobb eller gå till vidare studier - eller att bli sin egen arbetsgivare. 

- Det är jätteviktigt att ungdomarna får kunskap om vilka alternativ det finns. Kanske väljer man att starta eget direkt efter gymnasiet eller kanske väljer man att starta eget efter flera års arbete i en viss bransch. UF-företagandet i skolan gör att eleverna får en möjlighet att känna på hur det är att bestämma och hålla i taktpinnen själva. Många överraskas nog över att de kan och klarar av mer än de tror. 

Birgit berättade för eleverna hur Nyföretagarcentrum kan hjälpa dem och bjöd in dem att delta i deras kostnadsfria utbildningar och frukostmingel. ”Ett bra sätt att börja nätverka” som Birgit avslutade med. 

Per Karlsten och Linda Kroon från Företagarna berättade om egna erfarenheter och hur det kommer sig att de är företagare idag. På deras webbsida finns guider och handböcker för den som driver eller vill starta företag, något som eleverna kan ha användning för när de ska starta sina UF-företag. 

Flera event och händelser väntar för UF-företagen

Under året kommer eleverna genom Ung företagsamhet att få ställa ut sina UF-företag på olika mässor och delta i tävlingar som bästa säljare, bästa produkt/tjänst och bästa UF-företag. Andra företagsevent anordnas också, närmast ligger ”Tillväxtdagen” på Rosvalla den 17 oktober. Inför Jul anordnar även Nyköpings gymnasium en julmarknad där alla UF-företag ställer ut sina produkter.