Meny

Distansundervisning blir en lärdom

Visst är det tråkigt att inte ses i klassrummen, tycker många lärare och elever på Nyköpings gymnasieskolor. Men det finns flera fördelar med distansundervisning.

– Vi lär oss mycket av det här. Det är viktigare än någonsin att ge tydliga instruktioner. Under lektioner kan det vara lätt att man svävar iväg ibland. Att vi blir tydligare är bra för elever med svårigheter, men även för andra, säger bildläraren Gunilla Gottås Wallin på Nyköpings gymnasium.

Hon har haft distansundervisning sedan 18 mars och säger att det flyter på över förväntan. Många elever tycker att det är skönt att slippa åka in till skolan med allt vad det innebär med lång resväg och sociala kontakter.

Enkelt ha kontakt med lärarna

Tredjeårseleven Tilda Brunberg tycker att distansundervisning fungerar bra i stort, även om vissa möten bryts när tekniken krånglar.

– Tack vare att vi har våra datorer och den moderna tekniken så är det enkelt att ha kontakt med lärarna. Med uppgifter och lektioner via google meet så känns det som att vi kommer att klara det här. Visst är det större ansvar för oss elever att få saker gjort, men det får man leva med, säger Tilda Brunberg.

Hon saknar kontakten med klasskamraterna och funderar över hur studenten kommer att bli.

– Jag hoppas på att vi får springa ut på ett eller annat sätt. Men tills det beskedet kommer får man hålla huvudet högt och se framåt.

Vissa ämnen lättare än andra

Andraårseleven Nemo Rosenwall tycker att bild, svenska och fysik fungerar bra på distans. Men andra ämnen kan vara svårare.

– Det som inte funkar lika bra är ämnen där man behöver anteckna mycket som kemi och biologi, allting går så snabbt att man inte hinner skriva något, säger han.

Men just dagens lektion i bild fungerar bra. Eleverna visar upp skulpturer som de arbetar med hemma och får återkoppling muntligt och i löpande anteckningar.

– Det går bra, men visst saknar vi att ses, det hör jag från elever också, konstaterar Gunilla Gottås Wallin.