Meny

Feriepraktik

Nyköpings kommun erbjuder feriepraktik till ungdomar i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 1 och 2. 

Praktik i första hand till de som inte haft en feriepraktikplats tidigare.

Praktikplatserna finns i första hand inom kommunens verksamheter, exempelvis inom äldre- och handikappomsorgen, förskolan och parkskötseln, men även inom föreningar.

Vem kan söka?

Ansökan ska göras av dig själv. Enligt personuppgiftslagen får ingen registrering ske utan ditt medgivande.

Feriepraktik kan sökas av dig som går i årskurs 9 (under förutsättning att du fyllt 15 år innan praktikperioden börjar) eller gymnasium årskurs 1 och 2. Asylsökande elever måste ha fått "AT-UND" (bevis om att man är undantagen från skyldigheten att ha arbetsplatstillstånd) och därefter ett samordningsnummer. Du ska vara folkbokförd i Nyköpings kommun.

Nyköpings kommun strävar efter att fördela feriepraktikplatserna utifrån ett genus-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

Ansök

Webbansökan öppnar i mars 2020 och besked om plats ges via e-post med början i slutet av april. 

Vad får jag jobba med?

Praktikplatserna ska vara något av ”det lilla extra” på arbetsplatserna, sådant som kanske inte blir gjort annars. Ett exempel är att ge kvalitetstid till äldre och funktionsnedsatta, eller att hålla gator och torg rena från skräp. Fundera gärna på om du kanske ska söka ett annat arbetsområde än du tänkt dig. 

Feriepraktik - för arbetsgivare

Vi söker även arbetsgivare och föreningar som kan ta emot feriepraktikanter. Att ta emot en feriepraktikant är en utmärkt möjlighet att få ett par "extra händer" till sin verksamhet, samtidigt som våra skolungdomar får möjlighet till sin kanske första kontakt med arbetslivet. Läs mer om feriepraktik för arbetsgivare.  

Frågor och svar

Behöver jag lämna in ett utdrag från belastningsregistret för att jobba med barn?

Ja, det stämmer, du måste ha ett utdrag ur polisens belastningsregister. Du ska i samband med din första arbetsdag visa upp utdraget för din arbetsgivare.

Får jag lön under praktiken?

Ja, du får betalt under praktiktiden. 70 kr/tim för de under 18 år och 85 kr/tim för de över 18 år (+ semesterersättning 12%). Den högre ersättningen gäller från och med månaden efter det man fyllt 18 år. Du behöver ha legitimation för att hämta ut lönen på banken.

Hur ansöker jag?

Du ansöker om praktikplats på vår ansökningswebb, som öppnar i mars 2020.

Hur gör jag om jag inte vill ha den plats jag fått?

Om du inte vill ha din erbjudna plats är det viktigt att du tackar nej på Mina sidor så att någon annan kan få chansen.

Hur länge får man jobba?

Feriepraktiken pågår i 3 alternativt 4 veckor och du jobbar fem timmar om dagen. 3 veckor för åk 9 och gymnasium. 4 veckor inom vård och omsorg.

Hur många platser finns det?

Det finns cirka 300 feríepraktikplatser totalt i kommunens verksamheter och i föreningar.

Hur tackar jag ja till min erbjudna plats?

Du som blir erbjuden en plats får ett brev med e-post (kolla skräppostmappen, meddelandet kan hamna där). Du tackar ja på Mina sidor.

Jag skrev fel i min ansökan, kan jag ändra?

Ja, du kan ändra dina uppgifter och följa din ansökan och på Mina sidor.

Kan man välja när man vill jobba?

Du kan önska vilken period du vill jobba i första och andra hand, men vi kan tyvärr inte lova att det blir som du önskat. Du hittar de olika perioderna på ansökningswebben.

När får jag veta om jag får en praktikplats?

Besked om plats skickas ut kontinuerligt med början i slutet av april. Om du eventuellt inte skulle få en plats har du möjlighet att stå kvar som reserv, det valet kan du göra på Mina sidor.

När är sista ansökningsdag?

Information om ansökan 2020 kommer.

Prioriterade grupper?

Information kommer. 

Vad får jag jobba med?

Praktikplatserna ska tillföra det där ”lilla extra” på arbetsplatserna, sådant som kanske inte hinns med annars. Det kan till exempel handla om att följa med äldre personer på promenad, läsa högt ur en tidning eller en bok, spela spel eller samtala. Du kan också få jobba med att hålla gator och torg rena från skräp, eller hålla en idrottsplats snygg och fräsch. Jobb på café, teater, fotbollsskola eller mer administrativa uppgifter förekommer också.

Vad är syftet med feriepraktik?

Syftet med feriepraktik är att erbjuda ungdomar i Nyköpings kommun en möjlighet att komma ut i och få inblick i arbetslivet och skapa nya kontakter och referenser inför framtida yrkesliv.

Vem kan ansöka om feriepraktik?

Du är folkbokförd i Nyköpings kommun
Du går ut årskurs 9, gymnasium årskurs 1 eller 2
Du har fyllt 15 år innan din praktikperiod startar
Du skriver själv din ansökan

Kontakta oss

Feriepraktiksamordnare

Eva Sjöström
0155-45 76 12 

Hristina Gerasovska
0155-24 87 22

feriepraktik@nykoping.se

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta:

Nyheter