Coronaviruset: Skärpta nationella råd gäller
Efter att du registrerat en livsmedelsverksamhet kommer Livsmedelsenheten på Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden boka en första kontroll med dig, när du har startat din verksamhet.
Livsmedelsenheten kontrollerar olika områden beroende på vilken typ av livsmedelsverksamhet du driver.
Du kan själv kontrollera några enkla saker för att undvika avvikelser under första kontrollen. Se till att:
Livsmedelsenheten besöker din livsmedelsverksamhet, vi går igenom din ansökan om registrering och kontrollerar om din verksamhet följer livsmedelslagarna.
Vi går även igenom varför du behövde registrera dig hos Livsmedelsenheten och varför vi kontrollerar alla livsmedelsverksamheter i Nyköping. Vi svarar också på eventuella frågor som du har.
När första kontrollen är gjord beslutar livsmedelsinspektören vilken riskklass din verksamhet ska tillhöra och hur mycket tillsyn den behöver varje år. Det avgör hur mycket du behöver betala för kontroller under året. Inspektören fattar beslutet efter en tabell som Livsmedelsverket har tagit fram.
Du kommer också få en rapport via post eller e-post som förklarar hur verksamheten följer regler och lagar som rör livsmedel.
Om det finns avvikelser från livsmedelslagarna vill livsmedelsenheten följa upp på olika sätt beroende på avvikelsens omfattning.
Om det är en mindre avvikelse följer livsmedelsenheten oftast upp det på nästa ordinarie kontroll men om avvikelsen är allvarligare kan vi göra en extra kontroll.
Den extra kontrollen är inte inräknad i verksamhetens ordinarie tid och kommer då kosta extra. Läs mer om avgifter och riskklassning här.
Livsmedelsenheten
0155 - 24 89 70
livsmedel@nykoping.se
Öppettider: mån 9-12, tis-fre 9-16.
Lunchstängt 12-13
Postadress
Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping
Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset