När du kommit igång med livsmedelsföretag

Ibland får din verksamhet besök för livsmedelskontroller. De är till för att se hur företaget fungerar och om maten är säker att ätas.

Hur ofta får du besök?

Antalet kontrolltimmar beror på vilken riskklass ditt företaget tillhör. 
När en ny anläggning registreras görs en första kontroll strax efter öppnandet.

Vad gör vi på en kontroll?

Livsmedelsinspektörerna kan besöka verksamheten, ta prover, ge dig information men också ställa krav på förändringar. Kontrollen går ut på att undersöka förhållandena i anläggningen, men också granska företagets egenkontroll. 

Inspektörerna använder tre kontrollmetoder

Inspektion

Ofta är inspektionen oanmäld och inspektörerna kontrollerar faktiska förhållanden.

Revision

Vid en revision görs en genomgång av rutiner och journalföring. Eftersom du behöver avsätta tid för revisionen kommer en livsmedelsinspektör kontakta dig.

Provtagning

Provtagning används för att ta reda på om livsmedel är säkra att äta.


Om du vill veta mer om vilka krav som gäller för ditt företag är du välkommen att kontakta oss. 

 

Kontakta oss

Livsmedelsenheten

0155 - 24 89 70
livsmedel@nykoping.se

Öppettider: mån 13-16, tis-fre 9-16, Lunchstängt 12-13

Adress

Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset

Kontaktformulär