Meny

Kosttillskott som livsmedelsverksamhet

Du som säljer kosttillskott och förhöjande preparat är ansvarig för det du säljer och för att ha kunskap om hur produkterna påverkar kroppen. Du behöver också vara noggrann med märkningen av produkterna. 

 

 

 

Det blir idag allt vanligare med försäljning av kosttillskott och förhöjande preparat på internet och i butik. Exempel på sådana produkter kan vara ämnen som örter, biodynamiskt odlade livsmedel, traditionellt växtbaserade läkemedel och naturläkemedel.

Kosttillskotts syfte är att komplettera den dagliga kosten med vitaminer, mineraler eller ämnen som ger kroppen näring.

Märkning 

Om du driver en hälsobutik eller e-handel är det viktigt att du separerar produkter som är läkemedelsklassade produkter från kosttillskott. Det ska klart och tydligt framgå vad för typ av produkt man köper. Du får inte heller marknadsföra ditt kosttillskott med hälsopåstående som inte vedertagen forskning stödjer.

På livsmedelsverket.se kan du läsa mer om hälsopåståenden.

Om du ska sälja kosttillskott behöver du inte ha något godkännande på dina produkter. Du behöver självklart vara registrerad hos livsmedelsenheten för att få sälja kosttillskott. Produkterna får inte innehålla icke godkända nya livsmedel.

Om din produkt klassas som ett kosttillskott finns det vissa kriterier på marknadsföring och märkning av produkten. På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om kosttillskott.

Läkemedel

Traditionellt växtbaserade läkemedel och naturläkemedel har ofta syftet att behandla eller förebygga sjukdomar. Ämnen som finns i kosttillskott ska vara tillskott, inte läkemedel. Det är läkemedelsverket som klassar om ämnen får finnas i kosttillskott.

Det är även Läkemedelsverket som avgör om en produkt ska klassas som läkemedel och om den får säljas. Om produkten är ett läkemedel måste du vara registrerad hos Läkemedelsverket och få ett godkännande av din produkt.

Om du har frågor om din produkt och om det ska klassas som ett läkemedel, kontakta Läkemedelsverket på lakemedelsverket.se. Det gäller även om du importerar en produkt som kan vara ett läkemedel.

Kontakta oss

Livsmedelsenheten

0155-24 89 70
livsmedel@nykoping.se

Öppettider: mån 9-12, tis-fre 9-16.
Lunchstängt 12-13

 

Postadress

Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta:

E-tjänster

Anmälan om provsmakning av alkohol Anmälan om ändrade ägarförhållanden för serveringstillstånd Ansökan om provsmakning av alkohol för partihandlare och tillverkare Ansökan om stadigvarande tillstånd för catering, slutna sällskap Ansökan om stadigvarande tillstånd för servering av alkohol för slutna sällskap Ansökan om stadigvarande tillstånd för servering av alkohol till allmänheten Ansökan om tillfälligt tillstånd av alkohol till allmänheten Ansökan om tillfälligt tillstånd av alkohol till slutna sällskap Ansökan om tillstånd vid pausservering Avfall för anläggningsändamål - anmälan Bassängbad - anmälan Bassängbad - anmälan om avvikelse Brandfarlig vara - ansökan om hantering Brandfarlig vara - ansökan om upphörd hantering C-anmälan för miljöfarlig verksamhet Explosiv vara - anmälan om upphörd hantering Explosiv vara - ansökan om godkännande av föreståndare Explosiv vara - ansökan om hantering Fyrverkerier - ansökan om tillstånd Gödsel - ansökan om undantag från bestämmelserna av spridning Hygienisk behandling - anmälan Inköp av restaurangrörelse Klagomål miljö - svarsblankett Lantbruk med över 100 djurenheter - anmälan Livsmedelsanläggning, dricksvatten och försäljning av folköl – Anmälan om registrering Lokal vid catering för slutet sällskap - anmälan Muddermassor - anmälan om uppläggning Polistillstånd för användande av offentlig mark - Ansökan Provsmakning av alkohol - ansökan om tillstånd Schaktmassor eller andra avfallsmassor - deklaration för massor som ska transporteras Serveringsansvarig personal - anmälan Slam- och oljeavskiljare - inlämnande av uppgifter Solarieverksamhet - anmälan Spritdryck - anmälan om kryddning Tobak - Anmälan - Försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare Tobak - Anmälan om förändringar Tobak - Anmälan ändringar styrelse eller ägare Tobak - Ansökan - Försäljningstillstånd Tobak - Avanmälan/Avsluta tobaksförsäljning Vidtagande av avhjälpande åtgärd vid förorenad mark - anmälan Vägvisning - ansökan