Meny

Allergikost i livsmedelsverksamhet

Det är vanligt i förskola och skola att servera allergikost. Vid hantering av allergikost är det viktigt att ha rutiner för rengöring och att separera allergikosten från den vanliga maten. 

Ordinarie personal och vikarier i tillagningskök behöver ha tillräcklig kunskap om allergikosthantering. Det gäller även för personal i mottagningsköken där pedagoger ibland tar emot, hanterar och serverar allergikost.

Du behöver ha rutiner för allergikost, från hur du tar emot anmälan fram tills dess att maten serveras.

Nedan finns länkar till information om allergikosthantering: 

Livsmedelsverket, måltider i skolan

Livsmedelsverket, glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel

Livsmedelsverket, allegener

Livsmedelsverket, allergi och annan överkänslighet, pdf

Livsmedelsverket, livsmedelsallergier och överkänslighet, pdf

Livsmedelsverket, allergi och överkänslighet

Astma och allergiförbundet, Utbildningsmaterial - Säker mat i förskola och skola

Kontakta oss

Livsmedelsenheten

0155-24 89 70
livsmedel@nykoping.se

Öppettider: mån 9-12, tis-fre 9-16.
Lunchstängt 12-13

 

Postadress

Nyköpings Kommun
Samhällsbyggnad, Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: