Meny

Spelhagen

Västra hamnen och Spelhagen kan vara en av Nyköpings mest spännande platser just nu. Här står ett helt nytt musuem, Sörmlands länsmuseum, klart och fastighetsbolaget Klövern har stora planer för nya bostäder. 

Den västra hamnen har under flera år delvis omvandlats till ett bostadsområde. Den gamla siluetten av silon har nu bytts ut till ett graciöst höghus som tronar över den inre delen av hamnen. Nya bostäder hittas längs med kajen och nu fortsätter planerna för fler bostäder.

I området finns en aktiv marin verksamhet och stora kommunala investeringar har gjorts för att förbättra vägnät, skydd mot höjd havsnivå och renovering av kajerna. Den östra delen av hamnen är en blomstrande och mycket kär plats för alla som bor, verkar och vistas i Nyköping under sommaren. Det pågår också ett utvecklingsarbete för Stadsfjärden för att se över funktioner som gästhamn, båt-bottentvätt och tankmöjligheter. 

Spelhagens strandområde - Klövern vill bygga bostäder

Nu återstår att slutföra den sista delen på Spelhagens strandområde för att skapa den attraktiva miljö som vi som kommun eftersträvar. Den ännu inte renoverade kajen är i dåligt skick, nuvarande grusparkering och parkytor ligger lågt och översvämmas med jämna mellanrum.

Klövern Strand AB vill utveckla området Västra hamnen. Under 2017 pågick samrådet och planerna visades för de 500 lägenheter, plats för kontor, butiker, caféer och restauranger samt torg som planeras.  Läs mer om detaljplanerbetet.

V_hamnen_2.jpg

Vision Södra kajen i Spelhagen. Illustration: Klövern.

Sörmlands museum i ny byggnad

2018 slog Sörmlands museum upp dörrarna till sin nya byggnad. Museet är en plats för utställningar, evenemang, kurser, möten, öppna samlingar och mycket mer. Det blir också produktions- och arbetslokaler för museets omfattande verksamhet runt om i hela Sörmland. Missa inte utställningen om stadsutvecklingen i Nyköping.

nya-sormlands-museum_.png

 

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: