Coronaviruset: Skärpta nationella råd gäller
Här samlar vi information om vård och omsorg med anledning av coronaviruset.
Informationen senast uppdaterad den 15 december.
Övergripande information hittar du på www.nykoping.se/corona
Varje vecka, på onsdagar, rapporterar vi antal bekräftade och misstänkta fall av covid-19 inom äldreboende, hemtjänst och LSS-boende i både kommunal och privat regi. Siffrorna finns presenterade på nykoping.se/corona
Vid konstaterad eller misstänkt smitta följer vi Folkhälsomyndighetens, Socialstyrelsens och Region Sörmlands rekommendationer.
I kontakten med våra brukare och kunder använder vi alltid det vi kallar basal vårdhygien. Basal vårdhygien innebär att vi:
Som ett komplement till basal hygien införs munskydd i vård- och omsorgsnära arbete från och med v. 46.
Vid misstanke om smitta eller bekräftad covid-19 använder vi utöver basal vårdhygien även personlig skyddsutrustning, det är:
Kommunen avråder starkt från besök till särskilt boende för äldre och personer med demenssjukdom, samt till grupp- eller serviceboende. Läs mer om åtgärder inom Nyköpings kommun med anledning av att skärpta råd.
Regeringen har beslutat att ta bort besöksförbudet på äldre- och demensboenden från 1 oktober. För att minska risken för smittspridning följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer för säkra besök.
Det är viktigt att du stannar hemma om du är sjuk eller har symtom på covid-19. Tänk på att du bör även fortsättningsvis begränsa dina fysiska kontakter om du tillhör riskgrupp och 70+.
Innan du kommer till boendet
När du kommer till boendet
Har du frågor kontakta personalen på boendet.
De säkra besöksrutinerna gäller tills vidare och kan komma att ändras.
När anhöriga inte kan träffa sina närstående hjälper vi till med digital kontakt.
Vi jobbar bland annat med skype, datorer, plattor och telefoner för att kunna hålla en digital kontakt. Det ser lite olika ut beroende på person och situation. Hör gärna av dig till det boende där din närstående bor så hittar vi en möjlighet.
Boende med symtom vistas i sin lägenhet med stängd dörr tills de varit symtomfria i två dygn.
Vid misstanke om smitta kontaktar boendents sjuksköterska läkare på geriatriska avdelningen inom Region Sörmland. Läkaren bedömer om prov ska tas. Sjuksköterskan genomför provtagning och när svar kommer meddelar sjuksköterskan det till den boende och dess anhöriga.
Vi tillämpar kohortvård, vilket betyder att boende med misstänkt eller bekräftad covid-19 skiljs från de övriga boende och vårdas separat med särskild avdelad personal. Personalen går inte mellan sjuka och friska.
Boenden vårdas efter behov hemma på boendet eller på sjukhus.
När nya boenden flyttar in
Innan en ny hyresgäst flyttar in på något av våra äldre-/demensboende städas lägenheten noggrant och lämnas tom i 14 dagar. När sedan den nya hyresgästen flyttar in får denne enbart vistas i sin lägenhet de första 48 timmarna. Det gör vi för att kunna utesluta att den nya hyresgästen har en pågående covid-19-infektion. Personalen som sköter omvårdnaden använder full skyddsutrustning som en säkerhetsåtgärd.
Ingen med symtom får flytta in och anhöriga som hjälper till med flytten får inte heller ha symtom. Om en person med symtom väntar på ett boende stärker man upp hemtjänstinsatserna under en period och först när personen är frisk får den flytta in.
Se också filmen där verksamhetschefen för äldre- och demensboenden berättar om hur vi jobbar på boendena.
Kommunen avråder starkt från besök till särskilt boende för äldre och personer med demenssjukdom, samt till grupp- eller serviceboende. Läs mer om åtgärder inom Nyköpings kommun med anledning av att skärpta allmäna råd i Sörmland införts.
Regeringen har beslutat att ta bort besöksförbudet på äldre- och demensboenden från 1 oktober. För att minska risken för smittspridning följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer för säkra besök.
Det är viktigt att du stannar hemma om du är sjuk eller har symtom på covid-19. Tänk på att du bör även fortsättningsvis begränsa dina fysiska kontakter om du tillhör riskgrupp och 70+.
Innan du kommer till boendet
När du kommer till boendet
Har du frågor kontakta personalen på boendet.
De säkra besöksrutinerna gäller tills vidare och kan komma att ändras.
När anhöriga inte kan träffa sina närstående hjälper vi till med digital kontakt.
Vi jobbar bland annat med skype, datorer, plattor och telefoner för att kunna hålla en digital kontakt. Det ser lite olika ut beroende på person och situation. Hör gärna av dig till det boende där din närstående bor så hittar vi en möjlighet.
För att underlätta den digitala kontakten, med anledning av coronapandemin, för de som bor på äldre- och demensboenden i Nyköpings kommun öppnar vi nu upp för möjligheten att ansluta sig till kommunens nät.
Det innebär att alla på ett boende som har en platta, telefon eller dator kan söka upp och välja att ansluta sig till nätet som heter "KommunBoende”. Det behövs inget lösenord.
Det gäller för hyresgäster både på privata och kommunala boenden, fram till 31 mars 2021. Den som har anslutit sig till en internetleverantör bör därför behålla det abonnemanget, men kan såklart också använda sig av kommunens nät.
Vid en situation då det är högre sjukfrånvaro än vanligt i personalstyrkan kan hemtjänsten inte alltid ha möjlighet att utföra alla insatser som vanligt.
I en sådan situation kommer hemtjänstpersonalen att prioritera insatser för omvårdnad och mediciner. Serviceinsatser som städ, ledsagning, promenad, social tid och tvätt kan komma att ställas in eller flyttas till en annan dag. Berörda hemtjänstkunder kontaktas om deras insatser förändras.
Gällande trygghetslarmen prioriteras de brådskande larmen och det kan bli något längre svarstid på inkommande trygghetslarm.
Om du är i behov av hemtjänst eller hemsjukvård och planerar för en tillfällig vistelse i Nyköping kan vi inte garantera att du har möjlighet att få det, på grund av smittorisk och minskad personalstyrka inom vård och omsorg i Nyköpings kommun.
Vid arbetspassets början
Medarbetaren tittar igenom informationen gällande brukarna som ska besökas. Har något antecknats om att personen är smittad eller misstänkt smittad? När medarbetaren åker ut på sin runda ska hen alltid ha med sig ett personligt engångskit med skyddsutrustning (munskydd, visir, skyddsförkläde, skyddshandskar).
Vid besök hos brukare
Om medarbetaren ser minsta tecken på symptom (se lista nedan) ska medarbetaren snabbt gå ut ur personens hem, sätta på sig sin skyddsutrustning, gå tillbaka och göra det allra nödvändigaste: till exempel hjälpa till vid toalettbesök eller ge mediciner. Sedan går medarbetaren ut, kontaktar ansvarig sjuksköterska som beställer ett coronatest på brukaren. Specialteamet tar direkt över i fortsatt kontakt med brukaren så länge som personen är misstänkt smittad eller konstaterat smittad.
Lista på misstänkta symptom:
I hemtjänsten har vi tillsatt ett specialteam som enbart arbetar med kunder som har eller misstänks ha covid-19. Det gör vi för att förhindra smittspridning.
Boendestöd kan komma att behöva förändra i sina insatser på grund av att personalstyrka kan bli påverkad av högre sjukfrånvaro.
Boendestödet kommer prioritera nödvändiga insatser som inköp, omvårdnad samt stödjande samtal.
Serviceinsatser som städ, tvätt, ledsagning, promenad och social tid kan komma att ställas in eller flyttas till en annan dag. Du kommer att få personlig information om det rör dina insatser.
Restaurangerna på boendena Myntan, Mariebergsgården och Fruängskällan (restaurang Tennishallen) har varit stängda sedan 27 mars.
Köp en matlåda
På Mariebergsgården och Fruängskällan (restaurang Tennishallen) kan du köpa matlåda till ordinarie pris mellan klockan 11.30-12.30. Använd ingången från trädgården på Mariebergsgården.
Dagverksamheten på Mariebergsgården har stängt tills vidare.
Växelvården på Mariebergsgården har stängt tills vidare.
Dagverksamhet demens har från den 1 september haft öppet i mindre skala med färre besök per dag och avstånd mellan varandra.
Daggäster med stort behov får någon form av dagverksamhet, det kan till exempel handla om en dag i veckan, en dag varannan vecka eller hembesök med aktivitet. Vi har dialog med de som har insats hos dagverksamheten om hur deras dagverksamhet kommer att bli.
Dagverksamheten nås också på telefon för den som vill prata 073-149 39 28, kl. 8-15.
Fixar-Malte som utför tjänster hos personer över 75 år är i dagsläget inte igång på grund av pandemiläget.
I dagsläget har vi inte behov av kontakt med fler leverantörer, än de vi har, för skyddsutrustning. Om läget förändras kommer du hitta information på den här webbplatsen om kontaktvägar.
Känner du stress och oro kring coronautbrottet som pågår? Då kan du ringa till Röda Korsets stödtelefon.
Längtar du efter någon att prata med? Kontakta äldrelinjen.
På Uppdrag psykisk hälsas webbplats kan du också läsa om hur du kan ta hand om din och andras psykiska hälsa och om var du kan få stöd och hjälp.
Behöver du råd och stöd i din situation som anhörig? Då kan du kontakta Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje.
Du kan också ringa till kommunens anhörigstöd om du som anhörig vill ha råd och stöd eller bara vill prata. Anhörigstöd finns till för dig som hjälper och stödjer en familjemedlem, granne, vän eller annan medmänniska som är äldre, långvarigt sjuk eller som har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Du kan ringa på telefonnummer 0155-45 74 10 eller mejla till anhorigstod@nykoping.se