Meny

Var omtänksam – håll avstånd

Alla kan göra något för att bidra till att minska smittspridningen av sjukdomen covid-19. Här hittar du information om vad du kan göra för att hjälpa till samt två affischer som du kan skriva ut och sätta upp på din arbetsplats, vid sommarstugan eller hos din förening. 

Det görs många bra aktiviteter för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset, covid-19 - som att stanna hemma när du är sjuk och att tvätta händerna ofta. Nu gäller det att hålla i och hålla ut och fortsätta med de rekommendationer som finns så att vi skyddar riskgrupperna och ser till att sjukvården hinner med att ta hand om de som blir allvarligt sjuka.

Alla kan göra något för att bidra till att minska smittspridningen av sjukdomen covid-19. Ett av råden från Folkhälsomyndigheten är att hålla avstånd – gärna med 2 meter – både inomhus och utomhus.

För att på ett varmt och vänligt sätt påminna om att visa hänsyn och hålla avstånd till varandra så har vi tagit fram en affisch "var omtänksam om varandra - håll avstånd".

Välj den som passar din verksamhet. 

Vi har även gjort en affisch som vänder sig till 70+ och/eller personer som tillhör riskgrupp. Affischen handlar, bland annat, om vart man kan vända sig om man behöver hjälp med handling eller vill prata med någon. Kanske känner du någon som är 70+ eller tillhör en riskgrupp och kan hjälpa till att sprida informationen? 

Skriv gärna ut dessa affischer och sätt upp på din arbetsplats, vid kolonistugan, hos din lokala handlare eller ta med den till din förening. Eller bara läs och ta till dig av informationen. Tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridningen!

Här finns några andra viktiga saker som alla kan göra för att minska smittspridningen:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res inte i rusningstid om du kan undvika det.
  • Avstå från onödiga resor.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Källa: Folkhälsomyndigheten.se. Folkhälsomyndigheten ansvarar för allmänna råd inom verksamhetsområdet smittskydd. Råden gäller fram till 31 december 2020.

Tillsammans bromsar vi smittan. "Håll i, håll ut – och håll avstånd". 

Här hittar du Nyköpings kommuns information om coronaviruset.

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: