Coronaviruset: Skärpta regionala och nationella råd gäller
Hur många får sitta vid samma bord? Hur länge får en restaurang servera alkohol? Ändrade föreskrifter och tillfälliga lagar råder under corona-pandemin. Här hittar du som är restaurangbesökare information om vad som gäller för serveringar. Du som besökare kan anmäla om trängsel på en servering.
Om du driver restaurang eller severing - läs mer på den här webbsidan.
Den 1 juli infördes en ny tillfällig lag om Tillfälliga smittskyddsåtgärder. Den föreslås gälla till och med 31 maj 2021.
Från och med 3 november gäller ändrade föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.
Råden anger tydligare vilka åtgärder serveringsställen bör vidta för att förebygga trängsel och därmed minska risken för spridning av covid-19.
Från och med den 24 december får max fyra personer sitta vid samma bord. Är ett sällskap större måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan.
Om ett serveringsställe vill anordna en konsert eller liknande ska publiken sitta ner.
Sedan tidigare gäller att verksamheterna ska se till att gäster håller minst en meters avstånd till varandra, att handsprit finns tillgänglig eller möjlighet att tvätta händerna och att gästerna får information om hur smittspridningen kan begränsas.
Reglerna om en meters avstånd gäller serveringsställen som serverar mat och dryck till sittande gäster, till exempel restauranger, barer och caféer. Det gäller däremot inte kiosker, foodtrucks, matstånd och personalmatsalar.
Om du har frågor kan du ringa till kommunens växel som kopplar dig till Livsmedelsenheten eller Miljöenheten som gör tillsyn på området, tel 0155-24 80 00.
Vad som är ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd bedöms utifrån lokalens utformning, antal besökare och övriga omständigheter på serveringsstället.
Besökare ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap. Inom sällskapet ligger ansvaret att hålla avstånd på var och en.
Att det är mycket folk på en servering behöver inte betyda att det förekommer trängsel om gästerna kan ha säkert avstånd till varandra och om verksamheten har organiserat på ett sätt som gör det möjligt för gästerna att hålla avstånd.
Om du ser att det är stor trängsel vid en servering och att regler om avstånd inte tillämpas kan du anmäla det till kommunen.
Du kan också ringa till kommunens växel som kopplar dig till livsmedelsenheten eller miljöenheten som gör tillsyn på området, 0155-24 80 00.
Serveringsställen är enligt Folkhälsomyndigheten särskilt riskfyllda ur smittskyddssynpunkt då personer samlas och tillbringar en längre tid i fysisk närhet på en begränsad yta.
Det är förbud för restauranger och serveringar att servera alkohol efter klockan 20. Beslutet är förlängt, meddelade regeringen vid en presskonferens 4 februari.
Efter klockan 20 får restauranger bara servera mat, lättdryck samt folköl. Men de behöver anmäla om det till kommunen först.
Om du ser att en krog eller servering bryter mot förbudet kan du kontakta kommunens alkoholinspektörer, mejla till serveringstillstand@nykoping.se eller kontakta Polisen.
Länsstyrelsen i Södermanlands län, liksom samtliga länsstyrelser, har beslutat att följa regeringens beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.
Restaurangens vanliga verksamhet påverkas inte av det, men däremot kan restaurangen till exempel inte anordna en konsert eller ha trubadur eller underhållning med en större publik än åtta personer.
Kommunen ansvarar för att se till att:
Polisen ansvarar för att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar följer reglerna om max 50 personer. Restauranger och serveringar omfattas vanligtvis inte av de här reglerna.
Länsstyrelsen är den myndighet som ska ge kommunerna råd, stöd och vägledning enligt den nya lagen.
Kommunerna ska regelbundet lämna lägesrapporter till Länsstyrelsen.
Ingen myndighet har ansvar för att göra tillsyn i till exempel butiker, på köpcentrum eller andra offentliga platser. Här gäller var och ens ansvar att hålla avstånd.
Länsstyrelsen har fått i uppdrag att övervaka dessa miljöer och informera regeringen om situationen.
Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att risken för smittspridning är störst när människor sitter nära varandra under längre tid vilket oftast uppstår på barer och serveringar.
Allmänheten
Att hålla avstånd och stanna hemma om man har symptom.
Serveringsställen
Ansvarar för att vidta vissa åtgärder för att förhindra spridning av det virus som orsakar covid-19.
Kommunen
Utövar tillsyn och får meddela de förelägganden och förbud som behövs för att lagen och anslutande föreskrifter ska följas.
Länsstyrelsen
Ger råd och vägledning till kommunerna. Tar in lägesbilder från ett antal aktörer för att se hur rekommendationerna efterlevs.
Smittskyddsläkaren
Kommunens tillsynsmyndighet Miljö- och samhällsbyggnadsämnden ska vid behov samråda med smittskyddsläkaren.
Polisen
Ska på begäran hjälpa kommunen vid tillämpningen av lagen. Utövar tillsyn över allmänna folksamlingar och offentliga tillställningar och att maxgränsen på 50 personer gäller.
Livsmedelsenheten
0155-24 89 70
livsmedel@nykoping.se
Öppettider: mån 9-12, tis-fre 9-16.
Lunchstängt 12-13