Meny

Håll dig uppdaterad om coronaviruset

Fall med sjukdomen covid-19 har bekräftats i Sörmland. Ta del av samlad information om kommunens Corona-hantering. 

Informationen senast uppdaterad 2020-04-02 klockan 20.55

Nedan kan du läsa mer om vad som händer inom respektive område i Nyköpings kommun, med anledning av coronaviruset. 

Skola och förskola

Kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller förskolor och grundskolor öppna. Gymnasium och vuxenutbildning bedrivs på distans. Läs mer om vad som gäller i förskola och skola.

Vård, omsorg och äldre

Från och med den 1 april råder nationellt besöksförbud på alla äldreboenden. Hemtjänsten förändrar i sina insatser. Läs mer på sidan för äldre och coronaviruset.

Du som driver företag

Nyköpings kommun börjar med en rad åtgärder för att underlätta för näringslivet i denna pressade situation. Läs mer på sidan för näringslivet.

Evenemang

Nyköpings Arenor följer regeringens nya beslut gällande allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som från och med söndag 29 mars begränsas till 50 personer. All information angående evenemang och frågor om biljetter hittar du på nykopingsguiden.se

Information om respektive evenemang hittar du också på Nyköpingsguiden.

Läs mer om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på regeringskansliets webbsida.  

Verksamheter som skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i affärer omfattas inte av det nya förslaget till reglering. 

Stängningar och ändrade öppettider

På särskild sida kan du läsa mer om vilka verksamheter som har stängt eller har ändrade öppettider. 

Information till medarbetare

Du som jobbar inom kommunens verksamheter hittar information på kommunens intranät.

Tvätta händerna ofta och stanna hemma om du är sjuk

Folkhälsomyndigheten bedömer i nuläget risken för smittspridning i samhället som mycket hög och uppmanar alla med symtom på luftvägsinfektion (även lindriga), hosta och/eller feber att stanna hemma. Det är också viktigt att tvätta händerna ofta och minska sina sociala kontakter. Läs mer på 1177.se.

Följ myndigheternas information - sök i första hand information på nätet

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt sjukvårdsrådgivningen 1177. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det, sök information på nätet i första hand. Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser. Du får uppdaterad information och svar på de vanligaste frågorna om coronaviruset på följande webbplatser:

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa nationella informationsnumret 113 13.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer om coronaviruset genom att vara källkritisk och dela endast bekräftad information.

Röda korsets stödtelefon 

Känner du stress och oro kring coronautbrottet som pågår? Då kan du ringa till Röda Korsets stödtelefon.

Hemleverans av mat och andra öppettider i matbutiker

Är du i riskgrupp och behöver handla mat på andra tider eller beställa hem mat? Läs på Nyköpingsguiden om vilka butiker som har särskilda öppettider och vilka ställen som har hemleverans.  

Svenska kyrkan, Nyköpings församling, hjälper till med matinköp för dig över 70 år. 

Så jobbar kommunen 

Kommunen följer händelseutvecklingen noga. Nyköpings kommun har ett ansvar för att verksamheter som skola och omsorg ska fungera normalt även under speciella omständigheter. Därför handlar kommunens konkreta planering nu i hög grad om hur verksamheterna ska bedrivas även om många skulle bli sjukskrivna.

Varje division planerar för hur verksamheten ska hantera ett utbrott på arbetsplatsen, identifiera vilka arbetsuppgifter som måste utföras samt se till att personalen som utför arbetsuppgifterna arbetar under så säkra förhållanden som möjligt. Det arbetet pågår.

Information about corona in other languages

Translate this information into different languages

All information on nykoping.se can be translated into different languages. Find instructions.

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: