

## KOMMUNSTYRELSEN

2021-05-03

# KS §108 Svar på medborgarförslag om att bygga cirkulationsplatser på Runtunavägen vid Oxbacken

Diarienummer: KK19/639

## **Bakgrund**

Rubricerat medborgarförslag väcktes på kommunfullmäktiges sammanträde 2019-11-12. Förslagsställaren föreslår att man på Runtunavägen i Oxbacken bygger cirkulationsplatser i tre korsningar för att få ner hastigheten på vägen.

Ärendet har behandlats vid Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde 2020-06-02. Tekniska divisionen har yttrat sig om medborgarförslaget.

Av yttrandet framgår att kommunen är väghållare endast vid en av de föreslagna platserna, korsningen Hargsvägen-Runtunavägen. Cirkulationsplatser inte är en åtgärd som i första hand används i hastighetsdämpande syfte, främst på grund av att det är en kostsam åtgärd som kräver stort utrymme.

# Förslag

En ombyggnad av korsningen Hargsvägen-Runtunavägen anses inte ha en sådan hastighetsdämpande effekt som motiverar den kostnad som ombyggnaden skulle innebära. Kommunledningskansliet föreslår därmed att medborgarförslaget avslås i de delar där kommunen är väghållare.

# Kommunstyrelsen beslutar

- 1) att avslå medborgarförslaget, samt
- 2) att därmed anse det besvarat.

### **Beslut till:**

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Förslagsställaren

Kommunfullmäktige för kännedom

Justerare

sterare

Utdragsbestyrkande

Page 23 of 29

**KOMMUNSTYRELSEN** 

2021-05-03

# Kommunstyrelsens sammanträde

3 maj 2021 klockan 13:30-14:20, Stadshuset Sal B

Paragrafer 98-111

## Ledamöter

Urban Granström (S) ordf.
Martina Hallström (C), 1:e vice ordf
Anna af Sillén (M), 2:e vice ordf
Ahmad Eid (M)
Kjell Johansson (S) tj ers.
Tommy Jonsson (M)
Sofia Amloh (S)
Malin Karlsson (SD)
Carl-Åke Andersson (S)
Marita Göransson (KD) §§98-103,
105-111
Kent Pettersson (S)
Sofia Hallgren Remnert (L)
Carina Wallin (S)

Jan Bonnier (M) tj ers. § 104

#### Ersättare

Jan Bonnier (M) §§98-103, 105-111 Marco Venegas Astudillo (MP) Marjo Gustafsson (S) Thom Zetterström (SD) Lars Lundqvist (KD) Nicklas Franzén (V) Anniola Nilsson (M) Anders Eriksson (C)

Övriga deltagare: Kommundirektör Mats Pettersson, Nämndsekreterare Elin Eliasson, Nämndsekreterare Fanny Bergström, Divisionschef TEK Kent Nyman, Ekonomichef Jukka Taipale, Samhällsbyggnadschef Maria Ljungblom, Kommunikationschef Anna Nilheimer, Controller Himn Dagemir § 100, Projektledare MEX Karin Wesström §102, Ekonom SHB Aida Omerbasic §102

Ordförande

Urban Granström

Justerare

Anna af Silléh

Sekreterare Fanny Bergström

**Anslagsbevis** 

Anslag uppsatt följande datum:

2021 **-**05**- 0 4** 

Sista dag för överklagande:

2021 -05- 25

Datum för anslags nedtagande:

2021-05-26



## **PROTOKOLL**

# KOMMUNSTYRELSEN

2021-05-03

Protokollet förvaras på Kommunledningskansliet, Nyköpings kommun.