Fotografering 2018

Hur skulle det vara att bo i Nyköping som tonåring? Fotografen David Magnusson låter en ungdomskänsla svepa genom årets Bo i Nyköping-bilder. Här kan du läsa om fotograferingen som skedde en helg i juni.

David Magnussons fotografi rör sig mellan konsten och det redaktionella. Det prisbelönta konstprojektet "Purity" har visats på Fotografiska i Stockholm och runt om i världen. Han frilansar för uppdragsgivare som TIME Magazine, The New York Times och Svenska Dagbladet.

- Jag vill skapa bilder som kommunicerar något djupare än ett första intryck. I uppdraget att fotografera Bo i Nyköping fanns utrymme att berätta en historia. Jag valde att utgå ifrån min fantasi om hur det är att bo i Nyköping som tonåring. Kampanjen vågar vara annorlunda i en kommersiell bildvärld eftersom den låter ett historieberättande komma in, säger David Magnusson.

Skymning och rosa flamingo

En lekfullhet genomsyrade bilderna med komponenter som jättelika såpbubblor, en rosa flamingo och tomtebloss i skymningen. David fotograferade totalt elva ungdomar i åldrarna 14-19 år och hundarna Doris och Texas, vid platserna Örstigsnäs och Koviks havsbad utanför Nyköping. Med samarbetsvilliga och glada modeller kom vädret att bli den största utmaningen. Sol med lite vind under lördagen utvecklades till regnbyar och åska under söndagen.

- För mig var tonårstiden en tid att leka och leva intensivt, ofta nära naturen. Att ha tiden att verkligen uppleva det runt omkring. Jag ville fånga det i bilderna av ungdomarna. En bit av deras värld. Modellerna var fantastiska och stentuffa i det jobbiga vädret, säger David.

Ärla ska snart bada i regnet...

Flyttade från Stockholm till Nyköping
Som vanligt bor eller verkar alla modeller i Nyköpings kommun. Hundarna Doris och Texas av rasen Rhodesian ridgeback kom till fotograferingen tillsammans med husse Per Melker.

- Vår familj flyttade från Stockholm till Nyköping för elva år sedan. Vi ville att vår dotter Rebecca skulle gå i skolan i en mindre stad. Nyköping är trevligt, litet och mysigt. Det tar 15 minuter att ta sig till vad man än behöver. Det blir mindre stress och ett enklare liv, säger Per Melker.

Från vänster: Texas, Doris, Mohamed och Rebecca.

Modellen Mohamed får vänta i regnet i ett par timmar innan han ska ställa upp på bild tillsammans med hundarna. Doris och Texas har inget emot att vänta så länge det finns kycklingbitar och möjlighet att bada.

- Jag är född här och har varit Nyköpingsbo i alla mina 17 år. Jag trivs, särskilt i Stenkulla där jag bor. Andra favoriter är att spela basket i hamnen eller fotboll på Rosvalla. När jag blir äldre vill jag kunna se tillbaka på mig själv som ung och minnas, därför ville jag vara med i kampanjen, säger Mohamed.

Bo i Nyköping är Nyköpings kommuns årliga reklamkampanj med syfte att locka inflyttare. Bilderna visas i Stockhockholms tunnelbana 24 september – 7 oktober.

Behind the scenes

Se bilder från fotograferingen på Facebook.

Tack till

  • Alla som ställde upp som modeller: Denise, Maja, Farah, Alma, Alva, Love, Wilmer, Samuel, Jonatan, Ärla och Mohamed
  • Hundarna Doris och Texas med husse Per och mattar Rebecca och Marina
  • Fotografen David Magnusson
  • Fototeamet; stylisten Johanna Sterling och Alice Kuzmina, assistans
  • Varumärkesbyrån Brandreality
  • Alla som lånat ut rekvisita: Sigrid Hasselberg, Lova Sima, Annica Nilsson, Anna Hedin och Palaemona Mörner
  • Tekniska divisionen för hjälp vid badplatsen, lån av bil och allmänt fin service i sista stund

 

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: