Fotografering 2017

Fotografen Aida Chehrehgosha låter barnen spela huvudrollen i nästa säsong av Bo i Nyköping. Elva barn i åldrarna 2-11 år lekte, agerade och stoltserade framför kameran vid Örstigsnäs havsbad. I höst visas bilderna i Stockholms tunnelbana.

Aida Chehrehgosha kombinerar konst och fotografi. Hon är utbildad vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. Jämsides med sina egna konstprojekt varierar uppdragen mellan att till exempel jobba som scenograf och kostymör på Dramaten till reklamfotograferingar.

-I uppdraget med Bo i Nyköping upplever jag en stor konstnärlig frihet och trygghet. Det händer sällan att man får så mycket frihet. Uppdragsgivaren låter och påminner mig ständigt om att ta fram min styrka som kreatör när jag söker efter de uttryck jag vill ha i bilderna. Jag är övertygad om att det är därför kampanjen är så stark; både allmänhet och människor i branschen stannar upp för bilderna. Det är högkvalitativa bilder. Den genuina och genomarbetade känslan berör, säger Aida Chehrehgosha.

 

 

Aida, Ester och mamma Malin kikar på den svartvita bilden där Ester och Georg badar.

Hattar och ballonger
Under helgen 17-18 juni fotograferade Aida totalt elva barn, fem vuxna och minihunden Jessie vid Örstigsnäs havsbad utanför Nyköping. Aida ville skildra vanliga situationer i barns liv men sett ur en vuxen persons ögon. Ett kalas, en dag på stranden som kom att bli oförglömlig.

Barn i kalaskläder, med hattar, ballonger – med föräldrar eller en farmor som pustar ut efter lekandet. Den största utmaningen för Aida blev att jobba med barn hon inte lärt känna innan.

-Det är skillnad om man har tid och följer människor, på deras villkor, under en längre tid och hinner bygga upp en relation. Här träffade jag barnen för första gången precis innan fotograferingen men vi har lyckats skapa något tillsammans på några få timmar. Jag ville lyfta fram barnens personligheter och de överraskade mig med sitt otroliga tålamod och sin samarbetsvilja. De var fantastiska! De gick helt in i det och gav mycket av sig själva, säger Aida.

 

 

Alla modeller bor i Nyköping
Som vanligt bor alla modeller i Nyköpings kommun. Några av dem är syskonen Brunelius - Ester 3 år och Georg 5 år. De är tappra modeller som badar även om det inte är helt varm. De huttrar men biter ihop och leker glatt en stund senare. Till vardags går de på Daldockans förskola. Just förskolorna och skolorna var en av anledningarna till varför deras föräldrar flyttade till Nyköping från Norrköping för några år sedan. De är båda uppvuxna i Nyköping men flyttade tillbaka när Ester skulle komma.

-Dels ville vi komma närmare släkten men det var också för att förskolorna och skolorna verkade bättre i Nyköping. Vi blev inte besvikna. Georg gick på Släbro först, det är kanske Nyköpings minsta förskola med två små barngrupper. Personalen var fantastisk och vi kunde namnen på alla barnen. På Daldockan, som ligger närmare där vi bor nu, jobbar de mycket med återbruk. Barnen får vara med och skapa sina egna projekt och leksaker. De stortrivs på förskolan, säger Andreas Brunelius.

Bo i Nyköping-kampanjen visas i Stockholms tunnelbana under två veckor i höst och två veckor i vår. Höstens kampanj: 25 september – 8 oktober. Du kan också se några av bilderna längs E4:an och på Skavsta. Syftet är att locka inflyttare.

Behind the scenes

Se bilder från fotograferingen på Facebook.

Tack till

  • Alla Nyköpingsbor som ställde upp som modeller: Ester, Georg, Tara, Amar, Harpal, Jiwan, Max, Bo, Rut, Lina, Erik, Ibrahiim, Tyra, Alina, Märta och Anna-Stina
  • Föräldrar och sällskap
  • Hunden Jessie med husse Daniel
  • Fotografen Aida Chehrehgosha och filmfotografen Christian Haag
  • Fototeamet Petra Lundkvist och Emelie Lundqvist samt Ljud och Bildmedia
  • Varumärkesbyrån Brandreality
  • Familjerna Lekorchi/Birnik och Åhman för lån av barncyklar
  • Tekniska divisionen för hjälp vid badplatsen, skåpbil, redskap och allmänt fin service i sista sekunden
  • Hellmanska gården för god mat

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: