Fotografering 2016

Årets fotografer är duon Aorta som består av Kristian Krän och Marco Grizelj. Femton Nyköpingsbor i åldrarna 6-77 år och ett gäng gäss agerade modeller. 


Aortas fantasifulla bilder har bland annat synts i reklam för IKEA, Harvey Nichols, Volvo och SAS – och i tidningar som Wired, Schön, Café och Elle.

Ofta tas bilderna i studio med bildkomponenter som fotograferas separat och formas i efterarbetet. Uppdragen varierar från reklam till jobb för tidningar. Att göra Bo i Nyköping med fotografering utomhus i utmanande miljöer blev något annat.

– Det roligaste var att få träffa så många underbara människor, modeller och medarbetare och att tillsammans arbeta fram bilderna. Att hitta pålitliga väderprognoser blev det svåraste. Elektronik och vatten är ingen bra kombination. Som tur är regnade det bara när vi skulle ta första bilden och då skulle modellerna ändå vara blöta, säger Kristian och Marco.

Varför ville ni göra Bo i Nyköping-kampanjen?

– Genom åren har vi sett och gillat den, det är ovanligt med kampanjer där bilderna får så mycket utrymme. När vi blev tillfrågade kände vi oss hedrade. Det var dessutom ett sällsynt tillfälle att få göra svartvita bilder. Att lämna studion och få tillbringa några dagar i vackra miljöer var ett annat skäl, säger Kristian och Marco.

Femton Nyköpingsbor agerade modeller

Femton Nyköpingsbor i åldrarna 6-77 år och ett gäng gäss agerade modeller i år. Platserna var Storgatan, brandstationen, hamnen, forsen vid Perioden och badplatserna Örstigsnäs och Kovik. Vad gjorde vi vid brandstationen, undrar du säkert? Vi kan avslöja att det handlade om en vattenspegel och två cyklar...

Som vanligt är alla platser och modeller från Nyköpings kommun. En av dem är Harpal som jobbar på Skavsta och bor med sin familj i Svalsta strax utanför Nyköping.

– Vi har släktingar och vänner i Stockholm. Ibland har vi funderat på att flytta dit men kommer alltid fram till att vi vill bo kvar i Nyköping. Vårt område är mysigt och grannarna säger alltid "hej!" oavsett om man känner varandra eller inte. Vår son som är 6 år kan cykla till kompisar själv utan att vi blir oroliga och det betyder mycket, säger Harpal.

Kämpigt att vara modell

Det regnade på lördagsmorgonen när första bilden skulle tas intill forsen vid Perioden. Ludvig och Rey, båda 10 år, kämpade på fint framför kameran och verkade inte ha något emot att bli lite regnblöta.

– Det var jättekul att vara med för det fanns goda frallor att äta och så fick jag Dumleklubbor. Jag gör gärna om det! Men det var lite trist att stå och vänta, så jag kommer nog inte jobba som modell när jag blir stor. Jag förstår inte varför fotograferna skulle ta tusen bilder när de ändå bara använder en bild, säger Ludvig.

Behind the scenes

Se bilder från fotograferingen på Facebook.

Tack till

  • Alla Nyköpingsbor som ställde upp som modeller: Ludvig, Rey, Henry, Erik, Linda, Arvid, Simone, Hjördis, Margareta, Harpal, Jenny, Hanna, Joakim, Meya och Anna
  • Aorta, Petra Lundkvist och varumärkesbyrån Brandreality
  • Nyköpings Forspaddlare för lån av kanoter och paddlar
  • Jacks Cykelspecialisten för lån av cykelkorg och hjälp med cykel
  • Johnny Eriksson för lån av cykel
  • Helena Göransson och Parkavdelningen i Nyköpings kommun för all hjälp med stegar, bryggstädning med mera
  • Räddningstjänsten i Nyköpings kommun för hjälp med vattenspegel
  • Nyköpings Arenor i Nyköpings kommun för lån av stege
  • Hellmanska Gården för god mat

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: