Meny
flygbild över Nyköpings hamn

Nyköping vid havet

Här är det nära till skärgården, restauranger, shopping och kulturupplevelser.

Längs Västra Storgatans shoppinggata flanerar du mellan gallerior och butiker. Östra Storgatan når du även med bil, här finns småbutiker med inredning, design, konst och märkeskläder.

Under sommaren lever hamnen upp med restauranger och hantverksbutiker längs kajen.

Skärgården är vacker året om. Ett härligt sätt att upptäcka den är i kajak då den är rik på öar och glest befolkad med stor chans att se både sälar och örnar. Vi har också flera båtklubbar, 100 mil Sörmlandsled, 50 mil ridled, 95 mil cykelleder och 63 golfhål på flera golfbanor.

Nyköping växer

I centrala Nyköping bor cirka 38 000 personer och i hela kommunen över 56 000. Dessutom gästas vi av ungefär 3 000 fritidsboende under året och framförallt under sommaren.

Nyköping är mer än bara centralorten. Småorterna runt Nyköping som Stigtomta, Nävekvarn, Jönåker, Tystberga, Stavsjö och Ålberga har var och en sin egen karaktär och fördel.

Pulsen i Europa når du på bara ett par timmar tack vare närheten till Stockholm Skavsta Flygplats som är Sveriges femte största flygplats.

E4:an sveper förbi strax utanför Nyköping och tågen tar pendlarna till Stockholm (1 tim) eller Norrköping (40 min) och Linköping (1 tim). Tillsammans med Oxelösunds (15 min) isfria djuphamn bildar regionen ett unikt nav för kommunikationer.

Nyköping grundades år 1187 och är en av Sveriges äldsta städer

Här har kungar bott genom historien, exempelvis Karl IX, som byggde
upp Nyköpingshus till ett vackert renässansslott under 1500-talet. Nyköpingshus finns fortfarande kvar som landmärke och efter två stadsbränder är det idag Kungstornet och de vackra murarna som berättar om det som hänt här. Nyköpings Gästabud år 1317 är bara ett exempel, då Magnus Ladulås tre söner gjorde upp om makten.

Historiens vingslag kan upplevas på många olika sätt. Visste du att varuhuset NK hade sin möbelproduktion i Nyköping under större delen av 1900-talet? Gör ett besök i NK-villan som står som symbol för ett gediget hantverk på samma plats där möbelverkstäderna en gång låg.

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: