Hoppa till innehåll

Barnkulturcentrum

– Långt bortom prestation eller bedömning. På Barnkulturcentrum i Nyköping skapas det på barnens villkor – utan vuxet klåfingeri. Se öppettider, vägbeskrivning med mera längst ner på sidan. Välkommen :)

Det doftar vagt av vattenfärg, papper och lera redan i foajén och den som följer den slitna stentrappan en våning upp förstår snart varför. Färgstänk lite här och var vittnar om att här det kan gå livat till. Men än så länge är det tyst och lugnt och vid ett av de stora vaxduksklädda borden sitter 7-åriga My-Love Franzén Vikner och drar prövande en kolkrita över ett vitt papper.

Lokala konstnärer och hantverkare lotsar i verkstan

Konstnär Ulrika Tallving visar hur kolet kan smetas ut och förvandlas till skuggor, fingrarna blir svarta. Hon ingår i det team av lokala konstnärer och hantverkare som arbetar i Barnkulturcentrums skaparverkstad. Men här kallar vi oss snarare lotsar, för vår roll är att just lotsa barnen i sitt skapande, utan pekpinnar och krav, säger hon.

Det är lördag förmiddag och skaparverkstaden som håller till i det gamla skolhuset, alldeles bakom biblioteket i centrala Nyköping, har precis slagit upp portarna. Hyllor bågnar av material – färgsprakande papper i olika kvaliteter, tyger, lera, trä- och plåtbitar, färgtuber, kritor, färg- och tuschpennor av alla de slag, däremellan trängs färdiga och påbörjade alster som kanske ska fortsätta filas på nästa vecka.

Varje vecka har sitt eget tema

Till skaparverkstan är alla barn välkomna. Ingen föranmälan krävs, däremot behöver en förälder eller annan vuxen vara med. Varje vecka har sitt eget tema, en metod, ett material, ibland knyts ämnet ihop kring någon av de barnföreställningar som arrangeras i Barnkulturcentrums regi. Men i dag är det kol, grafit och stilleben på agendan. Fast spelrummet är generöst.

Barnen upptäcker sitt eget skapande

Grundfundamentet i verksamheten är barns rätt att få upptäcka det egna skapandet. Men också att vara en oas, bortom krav på prestation och resultat, understryker Lisbeth Sommarström, verksamhetsansvarig vid Barnkulturcentrum.

Barns vardag kretsar så mycket kring att leverera och bli bedömd. Skaparverkstan är en plats där de kan få undersöka, testa, ta egna beslut utan att vi vuxna är där, styr och värderar.Just därför finns heller inga färdiga mallar i skaparverkstan. Ett högst medvetet beslut, säger Lisbeth Sommarström. Här är inget förutbestämt och då kan nästan vad som helst hända.

Öppettider och vägbeskrivning

Öppettider: lördagar 11.00-15.00. Alla lov utom jullovet mån-fre 11.00-15.00

Entré till skaparverkstan: 30 kr/dag och skapande person

Vägbeskrivning och mer information om Barnkulturcentrum.

Text: Susanne Sawander
Foto: Hugo Leijon

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: