Inflyttare

Här finns allt och lite till. Det konstaterar Anna Wirman och Jarmo Ahola som efter 40 år bytte Stockholm mot Nyköping.

Plötsligt en dag blev larmet från trafiken outhärdligt. Dygnet runt malde bruset som med ojämna mellanrum avbröts av sirener från något utryckningsfordon.

- Så länge vi jobbade tänkte vi inte så mycket på det, men sedan vi gick i pension blev detta oväsen, stressen, jäkten i storstan väldigt påtaglig. Vi fick nog helt enkelt, säger Jarmo Ahola.

Han visar in i den ljusa lägenheten på Brandholmen med utsikt mot Nyköpingsfjärden. Här inne är det tyst. Helt tyst.

- Precis vad vi sökte, säger Anna Wirman.

De har båda "checkat ut", som de säger. Sålt firman, slutat jobba och planerar numer för ett liv som aktiva pensionärer. Det var också då som Stockholm inte längre kändes så attraktivt.

Ville söderut och hittade Nyköping

Sedan berättar de hur de hamnade i Nyköping. Inte för att de känner någon här eller uppmärksammat kampanjen Bo i Nyköping, "nej, den har vi inte sett, vi åker aldrig tunnelbana". Utan för att de ville söderut.

Fast aldrig i livet till Nynäshamn och efter att ha avfärdat både Järna och Trosa kom de slutligen till Nyköping. Vi visste just ingenting om stan, konstaterar Anna.

Därför stegade paret helt resolut in i Nyköpings stadshus och frågade tjejen i receptionen var man kunde bo någonstans.

- De blev eld och lågor och hänvisade oss till en Susanna Skatteboe som körde runt och visade oss hela Nyköping. Vilken service, vi är fortfarande helt chockade av detta mottagande, säger Anna.

Nära centrum och granne med havet

Vid första åsynen av Brandholmen förstod paret Ahola Wirman att de hittat rätt. Ett läge nära centrum och granne med havet uppfyllde alla deras önskemål.

- Vi har alltid bott nära havet så närhet till vatten var ett måste. Samtidigt ville jag absolut inte bo inne i stan, vi sökte ett lugn men ändå med service inom bekvämt avstånd, förklarar Anna Wirman.

Hösten 2013 gick flyttlasset från lägenheten i Saltsjökvarn i Nacka till Nyköping. En utsikt över hela Stockholm byttes mot Nyköpings inlopp.

Vi ångrar oss inte en sekund, försäkrar de unisont och kan sedan nästan inte sluta ösa superlativ över Nyköping och Nyköpingsborna.

- Folk är jättetrevliga, det ordnas en massa evenemang, vi har redan hittat en favoritrestaurang och utställningar har vi sett flera stycken.

Anna Wirman är själv konstnärinna och hennes alster i allt från abstrakt akryl till föreställande akvarell pryder väggarna i den spatiösa våningen. I höstas ställde hon ut sina målningar för första gången i Nyköping på Galleri Westerlind. Till vernissagen bjöd hon ned sina Stockholmsvänner som efter en helg blev lika begeistrade i Nyköping som Jarmo och Anna.

Text: Susanne Sawander

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: