Tätorter

Från Staden till landet. Här hittar du en karta över Nyköpings olika tätorter samt en kort sammanfattning om respektive tätort.

Nyköping

Nyköping ligger vid kusten tio mil söder om Stockholm och fyrtio minuter norr om Norrköping. Bra pendlarläge för dig som bor här och jobbar där. 

I Nyköpings tätort bor ungefär 36 000 personer och i hela kommunen 56 000. 

Bergshammar

Naturen och miljön är en viktig del för både unga och vuxna i Bergshammar. I samhället ligger två stora möbelbutiker och en pizzeria. Köpcentret Gumsbacken är placerat i närheten med bl a livsmedel och inredning. På väg mot Svalsta hittar du en vacker golfbana. Mellan Bergshammar och Nyköping ligger Ryssbergen där du vintertid åker snowboard och skidor - både slalom och längd. På sommaren kan du ägna dig åt downhill cykling.

Antalet invånare: Ca 900

Avstånd Nyköping centrum: 7 km

Skolor/förskolor: Bergshammars skola F–6, I ur & skur förskola.

Affär: Tuna Motell, enklare kiosk med livsmedel.

Bussförbindelse: Ja

Buskhyttan

I Buskhyttan fanns tidigare ett sågverk, med brädgård, hyvleri och snickeriverksamhet. En kortare tid under 1950- och 1960-talet fanns också en mindre småhustillverkare knuten till snickeriverkstaden, som kallades Tunabergshus. Här fanns också en hamn och med tätortens nära havsläge är platsen en idyll. Planer finns på att skapa ett nytt bostadsområde på platsen där sågverket en gång låg. 

Antalet invånare: Ca 300

Avstånd Nyköping centrum: 14 km

Skolor/förskolor: 2 förskolor varav en kommunal. Buskhyttans Skola F–6.

Bussförbindelse: Ja

Enstaberga

Enstaberga är ett litet samhälle som ligger ca 1 mil söder om Nyköping, mellan Svalsta och Jönåker. Enstabergas elever har sin skola i Svalsta. Nära till Nyköping med barnomsorg och affärer.

Antalet invånare: Ca 440

Avstånd Nyköping centrum: 11 km

Bussförbindelse: Ja

Jönåker

Jönåker är en tätort som ligger i Kiladalen. Den gamla Riksettan passerar genom samhället. Här finns en skola med Montessori pedagogik och elevanpassad undervisning. Jönåker har livsmedelsaffär, pizzeria, struts- och kalkonfarm samt golfklubb.

Antalet invånare: Ca 600

Avstånd Nyköping centrum: 19 km

Skolor/förskolor: Jönåker skola F–6

Affär: Handlar'n med Servicepunkt.

Bussförbindelse: Ja

Nävekvarn

Nävekvarn är en gammal bruksort där man tidigare gjöt kanoner och gjutjärnsspisar. Under sommaren växer Nävekvarn då gästhamnen fylls av båtfolk. Missa inte Hamnfestivalen i juli! Fritidshusområdena Sjöskogen och Skeppsvik gör att befolkningen växer. I närheten hittar du Gruvmuseet i Koppartorp där många hus är från 1700-talet. 

Antalet invånare: Ca 760

Avstånd Nyköping centrum: 24 km

Skolor/förskolor: Nävekvarns skola F–6

Affär: Coop Nära med Servicepunkt

Bussförbindelse: Ja

Oxelösund

Oxelösunds kommun ligger vid Östersjöns kust, några minuters resväg från Nyköping. Läs mer på www.oxelosund.se

Antal invånare: Ca 12 000

Avstånd Nyköpings centrum 12: km

Skolor/förskolor: Ja

Affär: Ja

Bussförbindelse: Ja

Runtuna

Norr om Nyköping ligger Runtuna mitt i det sörmländska kulturlandskapet. Runtuna kvarn är fortfarande i bruk och säljer ekologiska produkter. Följ väg 223 norr- och söderut och besök en mängd hantverkare och konstnärer i deras butiker och ateljéer. I närheten finns Råby som också har egen skola F–6.

Antalet invånare: Ca 250

Avstånd Nyköping centrum: 18 km

Skolor/förskolor: 2 förskolor och Dammlötskolan F-6

Bussförbindelse: Ja

Råby

Råby ligger mellan sjöarna Lidsjön och Långhalsen. Här finns en av Sörmlands vackraste badplatser, Edstorpsbadet. Det är inte heller långt till Båven, en av de största sjöarna i trakten. Turisterna lockas av den vackra naturen, vandring, paddling och fiske. Hembygdsföreningen inventerar bl.a. fornlämningar, torp och husgrunder. Friidrottsföreningen har rik verksamhet, duktiga löpare och släggkastare. 

Antalet invånare: Ca 140

Avstånd Nyköping centrum: 16 km

Skolor/förskolor: Råby Skola F–6

Bussförbindelse: Ja

Sillekrog/Lästringe

Sille krog och Lästringe är platser i Lästringe socken i Nyköpings kommun. Sille krog hittas vid E4:an och Lästringe strax intill Nyköpingsbanan, cirka 30 kilometer från. 

Antalet invånare: Ca 200

Avstånd Nyköping centrum: 31 km

Skolor/förskolor: Kojans förskola, F–6 på Blombergska skolan i Lästringe. Tysberga förskola med förskoleklass, skola och fritidshem.

Affär: Nej, men två bensinmackar med stort sortiment på var sidan om E4:an. Här finns också vägkrog.

Bussförbindelse: Ja

Sjösa

Ett litet samhälle som växer längs Sjösavikens strand. Nära till Nyköping. Barnomsorg och skola 1–6.

Antalet invånare: Ca 470

Avstånd Nyköping centrum: 5,6 km

Skolor/förskolor: Sjösa förskola och skola F–6.

Bussförbindelse: Ja

Skeppsvik

Skeppsviks stugområde ligger vid Bråvikens natursköna norra kustlinje och bredvid Kolmårdens skogar och strövområden. Området byggdes ut på 1970-talet och består av både permanent- och fritidsboenden. I samfälligheten finns två bad, tennisbana, boulebana, lekplats med fotbollsplan och möjlighet till båtplats. Sörmlandsleden etapp 37 går genom Skeppsviks stugområde med början i Nävekvarn och slut i Lilla Uttervik. Cykelleden Näckrosleden passerar Skeppsvik.

Antalet invånare: Ca 200

Avstånd Nyköping centrum: 25 km

Affär: I Näverkvarn - Coop Nära

Bussförbindelse: Ja

Stavsjö

Den gamla bruksorten Stavsjö ligger mitt i Kolmårdenskogarna vid gamla E4:an. Många turister väljer att svänga av den knappt kilometerlånga avfarten från motorvägen till Stavsjö för att få en stunds avkoppling och återhämtning vid den vackra Stavsjöns strand. I Stavsjö finns också Stavsjö Krog & Kafé som serverar svensk husmanskost lagad från grunden och hemgjort kaffebröd. Stavsjö Krog och Kafé har även en presentbutik.

Antalet invånare: Ca 350

Avstånd Nyköping centrum: 38,4 km

Skolor/förskolor: Stavsjö förskola

Affär: Bensinmack

Bussförbindelse: Ja

Läs mer om Stavsjö.

Stigtomta

Väster om Nyköping, en knapp mil från Stockholm Skavsta flygplats ligger Stigtomta. Affär, barnomsorg, skola 1–6, bilverkstad och bensinmack gör livet enkelt i Stigtomta. Många pendlar till jobb i Nyköping och på Skavsta. Längre västerut på väg 52 ligger Vrena och Bettna, sedan lämnar man Nyköpings kommun och fortsätter in i Flens kommun.

Antalet invånare: Ca 2000

Avstånd Nyköping centrum: 15 km

Skolor/förskolor: 3 förskolor. Stigtomta skola F–6.

Affär: ICA Nära

Bussförbindelse: Ja

Svalsta

Närheten till skogen gör det lätt att tillbringa tid ute i naturen. Passa på att träna swingen på den vackra golfbanan i närheten. Skolan arbetar aktivt med utomhuspedagogik och med att främja en god hälsa. Nyköping ligger nära till hands för eventuellt arbete, barnomsorg, shopping och andra aktiviteter.

Antalet invånare: Ca 1090

Avstånd Nyköping centrum: 9 km

Skolor/förskolor: Svalstaskolan F–6

Affär: Tuna Motell, enklare kiosk med livsmedel.

Bussförbindelse: Ja

Tystberga

Norr om Nyköping ligger Tystberga som med sitt läge längs E4:an är mycket attraktivt för pendlare mot Stockholm. Närheten till kustvägen mot Studsvik, Stendörrens naturreservat och Nynäs slott ger dig goda möjligheter till rekreation och friluftsliv.

Antalet invånare: Ca 850

Avstånd Nyköping centrum: 22,4 km

Skolor/förskolor: 2 förskolor, Tysberga skola F–6.

Affär: Coop Nära, Servicepunkt i gamla Ica.

Bussförbindelse: Ja

Vrena

Här finns sjönära bostäder till överkomliga priser. 20–30 minuter till jobb och affärer i Nyköping, Katrineholm och Flen. En timme till teatrar och nöjen i Stockholm och Norrköping. En kvart till Skavsta och resten av Europa.

Antalet invånare: Ca 600

Avstånd Nyköping centrum: 23,5 km

Skolor/förskolor: Vrena skola F–6

Affär: Handlar'n med Servicepunkt.

Bussförbindelse: Ja

Ålberga

Ålberga är ett litet samhälle vid den natursköna Kiladalen. De flesta pendlar till arbete och det största företaget i Ålberga är Snickeriet. Här finns det mesta som behövs för att unga och äldre ska trivas. På vintern finns en skidbacke för hela familjen och barnskidor går att hyra. Ett stenkast bort ligger Bålsjön för bad och fiske. I Ålberga finns Wreta gestgifveri där du kan boka en weekend eller konferens, eller varför inte besöka deras klassiska julbord?

Antalet invånare: Ca 230

Avstånd Nyköping centrum: 31 km

Skolor/förskolor: Ålberga skola F–6.

Affär: Handlar'n

Bussförbindelse: Ja

Läs mer om Ålberga.

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: