Skräpplockardagarna 2022

Tack alla ni som plockar skräp för att skapa ett rent, tryggt och snyggt Nyköping!  

 

 

Håll Nyköping Rent - aktiviteter i september

Den 17 september är det dags igen för hela Sverige att plocka skräp på Håll Sverige Rent-dagen. Lokalt kör vi på temat Håll Nyköping Rent och genomför flera olika aktiviteter under september månad:

För allmänheten, företag och organisationer

  • Alla är välkomna att plocka skräp vid en tidpunkt och plats som passar er. Det är enkelt - ta med en påse och handskar ut på promenaden eller joggingturen och plocka allt skräp du ser. Påsar och handskar delas ut kostnadsfritt på tre ställen fram till 25 september: Stadshuset, Tekniska divisionen och Sörmlands museum. Tack för att du bara tar så mycket som du behöver, så räcker det till fler!
  • Medarbetare i kommunens olika verksamheter är inbjudna att plocka skräp tillsammans i en timme vid en tidpunkt som passar respektive verksamhet.
  • Fyra nya stora papperskorgar kommer att ställas ut vecka 37 vid Alpha, Hamnen, Teaterparken och Stadshuset. Varje papperskorg har motiv skapade av elever i Nyköping. Här ser ni motiven. 
  • Papperskorgen som utsågs till Nyköpings fulaste har fått ny design och kommer att sättas ut på sin tidigare plats på Östra Rundgatan. Det sker i vecka 37.

För barn och unga

  • Barnkulturcentrum har öppen skaparverkstad med återbruk av skräp lördag 17 september. Den här dagen görs hängande mobiler av återbrukat material. Barn och deras vuxna är välkomna! 
  • Onsdag 14 september är det Ung skaparverkstad (för ungdomar) på Barnkulturcentrum. Vi syr tygkassar och småväskor av återbrukat material.
  • Praktiska Gymnasiet i Nyköping arrangerar en egen skräpplockning för sina elever på Barn- och fritidsprogrammets årskurs 1 och 2. De har miljötema under vecka 37 och uppmärksammar bland annat återvinning och nedskräpning. 

Skräpplockardagarna 2022

Skräpplockardagarna är Sveriges största manifestation mot nedskräpning och under våren 2022 deltog fler än 4400 deltagare från förskolor, skolor och ungdomsföreningar.

Ett stort tack till er lärare, pedagoger och ledare för att ni på ett så bra och pedagogiskt sätt lyfter upp problemen med nedskräpning och arbetar med det i förskolan och skolan. Tusen tack till er alla barn och ungdomar som också konkret gör något åt det. Ni är riktiga skräphjältar!

Tips! Mellanstadiet och uppåt kan också delta i Plastexperimentet 2022

I Plastexperimentet får skolelever vara del av ett forskningsprojekt och bidra till att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige.

Läs mer om Plastexperimentet 2022 här. 

Öppna sidomeny