Meny

Skräpplockardagarna 2021

Gör som tusentals andra Nyköpingsbor - plocka skräp för att skapa ett rent, tryggt och snyggt Nyköping!  

 

Var med och håll Nyköping rent!

Skräpplockardagarna är Sveriges största manifestation mot nedskräpning  och ett roligt tillfälle att tillsammans skapa en renare kommun!

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

I Nyköpings kommun är redan över 5300 deltagare från förskolor och skolor anmälda och ska tillsammans med sina pedagoger plocka skräp och lära sig om problemen med nedskräpning. Vi uppmanar alla vuxna att göra samma sak! Det är enkelt - ta med dig en påse och handskar ut på promenaden eller joggingturen och plocka allt skräp du ser = ploggning!

Du plockar där det passar dig och när det passar dig. Det finns ingen särskild tidpunkt eller plats för skräpplockning under perioden.

Till dig som är från förskola, skola eller ungdomsförening

Anmäl er till Skräpplockardagarna 2021 direkt hos Håll Sverige Rent, via den här länken.

Sista dag för anmälan är 30 maj 2021.

De anmälda förskolor, skolor och ungdomsföreningar som vill ha påsar till sin skräpplockning måste själva beställa påsar från Håll Sverige Rent, via en webbshop. Klicka här för att beställa påsar.

Källsortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och lämna på en återvinningsstation. Det som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för restavfall. Skulle ni hitta farligt avfall eller skrymmande avfall som ni inte kan ta med er ber vi er kontakta Tekniska divisionen på telefonnummer 0155-24 80 00 eller via mejl: skrapplockardagarna@nykoping.se

Den stora skräpshowen!

Som tack för deltagandet i årets Skräpplockardagar får förskolor och skolor möjlighet att se, sjunga med och dansa till samt prata om den digitala föreställningen Den stora Skräpshowen med Vattenmannen och Speed, via den här länken

Om föreställningen:
"Skräp både till land och havs är ett av de största miljöproblemen idag. "Den stora Skräpshowen" tar på ett lekfullt och musikaliskt sätt upp de frågorna; barnen får vara med och sjunga, dansa och diskutera hur situationen ser ut idag. Vattenmannen har med sig sitt allra senaste experiment där han ska trolla bort sin plasthäst- utan ett spår! Speed hjälper till och vet (som vanligt) allt om skräphantering- vad ska vi göra med all plast i haven? Vad händer med de sopor vi samlar in hemma, hur återvinns plasten?
En show som inspirerar till miljötänk (förhoppningsvis) utan att ge barnen klimatångest - det är ju vi vuxna som ställt till det."

imagel9plb.png

Olycksfågeln - en film av elever på Tystberga skola

Skräpplockardagarna ger ett bra tillfälle att diskutera och tänka till kring nedskräpningen och vad den ställer till med. Många skolor och förskolor låter sedan barnen eller eleverna göra något kreativt utifrån temat. Ett exempel har ni här - filmen Olycksfågeln som skapades av elever i Tystberga skola under Skräpplockardagarna 2019: 

Till dig som är privatperson eller från företag, organisation eller förening med vuxna medlemmar

Ni får gärna bidra till skräpplockningen på egen hand men ska inte anmäla er medverkan. Allt ni behöver göra är att ta med en påse och handskar ut på promenaden eller joggingturen och plocka det skräp ni ser. Eller stäm träff med grannarna/kollegorna/föreningen och plocka skräp i ert närområde,  både för att göra er närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Ni plockar där det passar er och när det passar er. Det finns ingen särskild tidpunkt eller plats för skräpplockning under perioden.

Vi bjuder på påsar och handskar till er skräpplockning!

På följande ställen delas påsar och handskar ut: 

  • Kommunservice Stadshuset
  • Kommunservice Tekniska divisionen
  • Sörmlands museum

Utdelningen pågår t.o.m. 31 maj 2021. Tack för att ni bara hämtar så mycket som ni behöver så räcker det till fler!

Återvinn skräpet

Källsortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och lämna på en återvinningsstation. Det som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för restavfall. Skulle ni hitta farligt avfall eller skrymmande avfall som ni inte kan ta med er ber vi er kontakta Tekniska divisionen på telefonnummer 0155-24 80 00 eller via mejl: skrapplockardagarna@nykoping.se

Skräpplockardagarna genomförs av Nyköpings kommun i samarbete med NYSAM och Sörmlands museum.

Håll utkik på den här sidan framöver. Vi gör uppdateringar löpande och fyller på med mer information. Sidan har kortadress nykoping.se/skrapplockardagarna

Logotyp_skräpplockardagarna

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: