Skräpplockardagarna 2019

Vill din förskola, skola, förening eller arbetsplats vara med i Skräpplockardagarna 2019? Här kan du läsa mer.

Var med och håll Nyköping rent i april!

Skräpplockardagarna är Sveriges största manifestation mot nedskräpningen och ett roligt tillfälle att tillsammans skapa en renare stad!

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Förra året deltog över 5 000 barn och vuxna under veckan i Nyköping. Nu hoppas vi på samma engagemang i år!

Hela april månad blir Skräpplockarmånaden. Aktiviteter läggs upp löpande. Håll utkik på den här sidan för mer info, kortadress: nykoping.se/skrapplockardagarna

Anmäl dig på webben 

Det går bra att anmäla dig och din förskola, klass, förening eller arbetsplats redan nu på Håll Sverige rents webbplats.  

Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och digitalt pedagogiskt material. Materialet kommer att finnas för uthämtning på Turistbyrån, Rådhuset och Tekniska divisionens kommunservice, Tillverkarvägen 2 i Nyköping. 

Den 31 mars är sista datum för anmälan till Skräpplockardagarna om man vill få Håll Sverige rents material.  

Företag, privatpersoner och övriga föreningar

Företag, privatpersoner och övriga föreningar kan köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop. Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Ska ni plocka skräp längs kusten eller vid en sjö eller annat vatten? Då kan ni bli Kusträddare! Om ni är fler än 15 personer och har en skräpplockaraktivitet som är öppen för allmänheten kan ni också få skräpplockarmaterial. Läs mer om Kusträddarna. 

Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att lära sig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion.

Vid frågor om Vi Håller Rent, skicka e-post till skrapplockardagarna@nykoping.se 

Var med du också i kampen mot skräpet!

Årets fokus är på barn och unga

Varje vår anordnar Håll Sverige rent kampanjen Vi Håller Rent – barnens största aktion mot nedskräpning! Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka sin närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen man bor på. I år har kampanjen särskilt fokus på barn och unga med nytt pedagogiskt och helt digitalt material både för yngre och äldre barn.

Aktiviteter 2019 

Mellanstadiet - gör en skräpfilm och vinn gratis bad!

Naturskolan bjuder in alla elever i åk 4-6 till en utmaning. Det handlar om att göra en kortfilm om skräp i naturen och vad man kan göra åt problemet.

Filmens längd: Max 2 minuter

Välj ett av följande tre "skräptyper" som tema för filmen:

1) Fimpar och snuspåsar

2) Plast

3) Metall

Pris för bästa film är inträde till en dag på Hjortensbergsbadet i Nyköping för hela klassen. Finalisterna kommer att läggas upp på kommunens You Tube-kanal samt visas i olika sammanhang.

Filmen och ifyllt samtyckesavtal för GDPR skickas in till: skrapplockardagarna@nykoping.se

En jury bedömer filmbidragen utifrån följande kriterier (skala 1-5):

1) Påverkansgrad. Det vill säga hur budskapet om att man inte ska skräpa ner i naturen når fram till de som ser filmen. I vilken grad filmen leder till att betraktaren får sig en rejäl tankeställare och ändrar sitt beteende.

2) Informationsinnehåll. T ex om hur mycket skräp som slängs i naturen, hur lång tid det tar att bryta ner, vilka skador det orsakar, kostnader för samhället mm.

3) Filmkvalité. Hur bra filmen tekniskt sett är gjord.

Senast fredag 26 april i vecka 17 måste filmen ha skickats in. Vecka 17 är årets "Skräpplockarvecka".

Högstadiet och gymnasiet: 

Kostnadsfri workshop på Sörmlands museum. Textilindustrin är en av de smutsigaste industrier i världen, mircoplaster och gifter från färgning av våra kläder släpps rakt ut i naturen. Vilka kloka val kan vi konsumenter själva göra? Läs mer och anmälan på Sörmlands museums webbplats.  

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: