Meny

Skräpplockardagarna 2019

Vill din förskola, skola, förening eller arbetsplats vara med i Skräpplockardagarna 2019? Här kan du läsa mer.

Var med och håll Nyköping rent!

Skräpplockardagarna är Sveriges största manifestation mot nedskräpning och ett roligt tillfälle att tillsammans skapa en renare stad!

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

I år är hela 5117 deltagare anmälda i Nyköping. Vilket engagemang!

Hela april månad blir Skräpplockarmånaden, men det går självklart bra att plocka skräp även efter april. Aktiviteter läggs upp löpande. Håll utkik på den här sidan för mer info, kortadress: nykoping.se/skrapplockardagarna

Skräpplockarmaterial

De förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar som har anmält att de vill ha Håll Sverige Rents skräpplockarmaterial kan nu hämta ut sitt material.

  • Skräpplockarmaterialet kan hämtas antingen i rådhuset/turistbyrån (öppet mån-fre kl 10-17) eller hos kommunservice på Tekniska divisionen, Tillverkarvägen 2 på Arnö (öppet mån-fre kl 07-12 och 13-16).
  • Årets material består av sopsäckar, soppåsar och digitalt pedagogiskt material.

Den 31 mars var sista datum för anmälan till Skräpplockardagarna för de som vill få Håll Sverige rents material.  

Företag, privatpersoner och övriga föreningar

Företag, privatpersoner och övriga föreningar kan köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop. Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Ska ni plocka skräp längs kusten eller vid en sjö eller annat vatten? Då kan ni bli Kusträddare! Om ni är fler än 15 personer och har en skräpplockaraktivitet som är öppen för allmänheten kan ni också få skräpplockarmaterial. Läs mer om Kusträddarna. 

Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att lära sig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion.

Vid frågor om Vi Håller Rent, skicka e-post till skrapplockardagarna@nykoping.se 

Var med du också i kampen mot skräpet!

Årets fokus är på barn och unga

Varje vår anordnar Håll Sverige rent kampanjen Vi Håller Rent – barnens största aktion mot nedskräpning! Att plocka skräp är ett konkret sätt att påverka sin närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen man bor på. I år har kampanjen särskilt fokus på barn och unga med nytt pedagogiskt och helt digitalt material både för yngre och äldre barn.

Aktiviteter 2019 

Här kan du läsa om alla de olika aktiviteter som genomförs under Skräpplockardagarna i år:

Förskolor

Nybygget är ett kreativt återanvändningscenter som arbetar för att återbruka mera i vardagen. Under april månad ligger fokus på att utforska hur man kan använda återbruksmaterial i utomhusmiljön. Öppet 9-12 tisdag, onsdag och torsdag. 

Lågstadiet - workshop med tema "Återvunna fåglar"

Under vecka 17 får Bryngelstorpskolan, Ålberga skola och Tystberga skola besök av konstnärerna Ashraf och Ulrika som kommer att hålla workshop för ungefär tre klasser per skola. Temat är "Återvunna fåglar", som skapas av gammal textil och skrot. Fåglarna kommer sedan att ställas ut under Barnens egen Valborg i Biblioteksparken vid Barnkulturcentrum.

  • Onsdag 24/4 Bryngelstorpskolan
  • Torsdag 25/4 Ålberga skola
  • Fredag 26/4 Tystberga skola

Mellanstadiet - gör en skräpfilm och vinn gratis bad!

Naturskolan bjuder in alla elever i åk 4-6 till en utmaning. Det handlar om att göra en kortfilm om skräp i naturen och vad man kan göra åt problemet.

Filmens längd: Max 2 minuter

Välj ett av följande tre "skräptyper" som tema för filmen:

1) Fimpar och snuspåsar

2) Plast

3) Metall

Pris för bästa film är inträde till en dag på Hjortensbergsbadet i Nyköping för hela klassen. Finalisterna kommer att läggas upp på kommunens You Tube-kanal samt visas i olika sammanhang.

Filmen och ifyllt samtyckesavtal för GDPR skickas in till: skrapplockardagarna@nykoping.se

En jury bedömer filmbidragen utifrån följande kriterier (skala 1-5):

1) Påverkansgrad. Det vill säga hur budskapet om att man inte ska skräpa ner i naturen når fram till de som ser filmen. I vilken grad filmen leder till att betraktaren får sig en rejäl tankeställare och ändrar sitt beteende.

2) Informationsinnehåll. T ex om hur mycket skräp som slängs i naturen, hur lång tid det tar att bryta ner, vilka skador det orsakar, kostnader för samhället mm.

3) Filmkvalité. Hur bra filmen tekniskt sett är gjord.

Senast fredag 26 april i vecka 17 måste filmen ha skickats in. 

Högstadiet och gymnasiet 

Kostnadsfri workshop på Sörmlands museum. Textilindustrin är en av de smutsigaste industrier i världen, mircoplaster och gifter från färgning av våra kläder släpps rakt ut i naturen. Vilka kloka val kan vi konsumenter själva göra? Läs mer och anmälan på Sörmlands museums webbplats.  

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: