Meny

Sjuk av mat

Misstänker du att du blivit sjuk eller fått allergiska besvär efter att ha ätit på restaurang, ska du anmäla det till kommunens livsmedelsinspektörer.

Kontakta oss om du misstänker att du drabbats

Du anmäler misstänkt matförgiftning via telefonnummer 0155-24 89 70 (dagtid vardagar), eller via e-post till livsmedel@nykoping.se 

När du anmäler misstänkt matförgiftning behöver vi ställa några frågor.
Om du vill anmäla anonymt via e-post ber vi att du försöker få med så många svar som möjligt på frågorna i ditt mejl.

När du anmäler via e-post, tänk på att alla inkomna uppgifter, även dina kontaktuppgifter, registreras i vårt datasystem och blir en allmän handling. Detta innebär att uppgifterna är offentliga och alla har rätt att ta del av dem. Du kan välja att inte lämna kontaktuppgifter, men då kan vi inte återkomma till dig om vi har behov av ytterligare information. Chansen att vi ska kunna utreda anmälan minskar då.

Varför ska du anmäla?

Genom att anmäla att du känt dig dålig av mat hjälper du kommunens inspektörer att sätta in resurser på rätt verksamheter och inom rätt områden. En anmälan ses av inspektörerna som en stor hjälp i det dagliga arbetet. En anmälan om matförgiftning är viktig för att problem ska upptäckas så tidigt som möjligt och att antalet drabbade ska begränsas.

Det är också viktigt att anmäla, utreda och rapportera matförgiftningar för att nationellt identifiera utbrott och arbeta gemensamt mot säkra livsmedel.

Orsaker till matförgiftning

Dålig kunskap om hygien ligger bakom många livsmedelsrelaterade utbrott. Dålig handhygien och allmänt dålig rengöring är den vanligaste orsaken. Man bör till exempel inte servera mat som stått framme i rumstemperatur i många timmar.

Bakterier, mögelsvampar, alger, virus och så vidare kan också orsaka matförgiftning.

Läs mer i Livsmedelsverkets broschyrer "Säker mat på eget fat" och "Slipp magsjuka på semestern".

Allergisk reaktion

Om du får en allergisk reaktion efter att ha ätit ute på restaurang eller köpt någonting i butik där ingrediensen inte står på innehållsförteckningen ska du kontakta livsmedelsinspektörerna. Vi gör då en utredning av händelsen.

Kontakta oss

Samhällsbyggnad Livsmedelsenheten

0155-24 89 70
livsmedel@nykoping.se

Öppettider: mån kl. 9-12, tis-fre kl. 9-16.
Lunchstängt kl. 12-13

 

Postadress

Nyköpings kommun
Samhällsbyggnad, Livsmedelsenheten
611 83 Nyköping

Besöksadress: Stora Torget, Stadshuset

Kontaktformulär

Välkommen att kontakta oss på Livsmedelsenheten med dina frågor, synpunkter eller klagomål som rör kontroll av livsmedel, tobak, folköl, elektroniska cigaretter och receptfria läkemedel.

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta:

Nyheter