Återbruksprofil på öster

Mot bakgrund av ambitionen Nyköpings kommun har om att bygga en ny återvinningscentral pågår ett arbete med att se över möjligheten att ge stadsdelen Öster en återbruksprofil.

Uppdraget har gått till Nyköpingsbon Anna Bergström som bland annat skapat Retuna i Eskilstuna, ett återbrukskoncept som fått både nationell och internationell uppmärksamhet.

Hållbarhet i fokus

Stadsdelen Öster präglas idag av ett småskaligt företagande med inriktning mot hantverk, design, hälsa och restaurangliv men saknar en magnet som kan profilera Östers själ.

Näringslivsenheten har inspirerats av Anna Bergströms hållbarhetsprofil och det intresse som uppstått i samhället för cirkulär ekonomi, återbruk och design.

Återbruksprofil

Att ge Öster en återbruksprofil, om idén är genomförbar, kan göra Nyköping och stadskärnan mer attraktiv och levande både för invånare och besökare.

Kommersialiseringen av återbruket är en viktig idé i konceptet. Det ska inte förväxlas med loppis utan knytas till utveckling mot hantverk och design som stimulerar hållbarhet och återbruk. Idén stödjer det pågående arbetet med Nysams satsning på att göra Nyköping till Årets stadskärna 2023.

Om förstudien

Förstudien gjordes under våren 2021. Sedan dess har en del förutsättningar för resultatet som redovisades då förändrats. Därför gör vi ett arbete med att komplettera och uppdatera beslutsunderlag till politiken.

I det arbetet tittar vi närmare på föreslagen på lokal och driften för det vi kallar beredningshall. Det vill säga den hall som är tänkt för mottagning av material och där allt för försäljningen ska göras i ordning.

En idé vi tittar på är en social innovation där ett socialt företag har hand om driften. Ett företag med utrymme för att ta in personer som står långt från arbetsmarknaden idag, men som genom sysselsättning i beredningshallen har möjlighet att utvecklas och komma in i arbete igen.

Ny återvinningscentral

Läs också om planeringen för en ny återvinningscentral (ÅVC) på Arnö

Kontakta oss

Näringslivsenheten

naringsliv@nykoping.se
0155-24 81 50

 
 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter