Coronaviruset: Skärpta regionala och nationella råd gäller
Du som bor i ett en- eller tvåbostadshus får i många fall utföra åtgärder som inte kräver bygglov. Exempel på sådana är komplementbyggnader i form av attefallshus eller friggebodar. När du bygger ett nytt en- eller tvåbostadshus måste du först ha fått ett slutbesked innan vi kan skriva ett startbesked för en Attefallsåtgärd. Innan du bygger en Friggebod behöver du ha fått ett slutbesked för din huvudbyggnad.
Friggebodar kräver varken en bygglovsansökan eller anmälan. Däremot måste den följa vissa regler.
Vilka regler som gäller finns att läsa på boverkets hemsida.
Du behöver inte ansöka om bygglov för attefallsåtgärder och attefallshus, men du måste göra en anmälan och få ett startbesked innan du får påbörja någon av åtgärderna nedan.
Att göra en anmälan liknar processen att söka bygglov, här kan du läsa om bygglovsprocessen.
Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad). Den totala byggnadsarean får sen den 1 augusti 2020 max vara 30 kvadratmeter. Den högsta höjden från mark till taknock får vara max 4 meter. Om du vill bygga Attefallshuset närmare tomtgränsen än 4,5 meter behöver du grannens medgivande. Mot gata och annan allmän plats ska avståndet alltid vara minst 4,5 meter, annars krävs bygglov. Om huset ska användas för bostadsändamål är det många krav som måste uppfyllas. Det innebär bland annat att den ska ha alla funktioner som ska finnas i en bostad och att den ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga och uppfylla brandkraven, krav på ljudisolering mm. Ska huset användas som fritidshus så finns det vissa undantag från de krav som ställs.
Det är bara anmälan om attefallshus som kommer in efter den 1 augusti 2020 som omfattas av de nya reglerna. För anmälan som kommer in innan den 1 augusti gäller de gamla reglerna, även om du inte påbörjar bygget förrän efter den 1 augusti.
Du får göra en tillbyggnad på din huvudbyggnad om max 15 kvm bruttoarea. Tillbyggnaden får inte bli högre än det befintliga bostads-husets taknockshöjd. Om Attefallstillbyggnaden placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter behöver du grannens medgivande. Mot gata och annan allmän plats ska avståndet alltid vara minst 4,5 meter, annars krävs bygglov.
Max två takkupor får utföras på ett en- eller tvåbostadshus under förutsättning att du inte har några befintliga takkupor. Finns det redan en takkupa får du bygga en till. Takkuporna får tillsammans inte uppta mer än halva takfallets längd. En lovbefriad takkupa får inte innebära något ingrepp i bärande konstruktion, annars krävs bygglov. Att kapa en takstol innebär exempelvis ingrepp i den bärande konstruktionen vilket gör att bygglov krävs.
Du som har ett enbostadshus får inreda en ytterligare självständig bostad. Den nya lägenheten ska uppfylla kraven för bostadsändamål. Det innebär bland annat att den ska ha alla funktioner som ska finnas i en bostad och att den ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelseförmåga och uppfylla brandkraven, krav på ljudisolering mm. Brandkravet innebär bland annat att bostäderna ska vara egna brandceller och ha brandavskiljande väggar, tak och golv. Tillgängligheten och funktionerna i det befintliga bostadshuset får inte försämras.
För de flesta åtgärderna behövs en situationsplan. Situationsplanen visar var på tomten åtgärden kommer att utföras/byggnaden kommer att placeras och vilka avstånd som finns till tomtgräns och byggnader.
Vilket underlag situationsplanen ska bygga på varierar beroende på vad du ska göra, men du kan alltid beställa materialet från bygglovenheten.
Här hittar du mer information om våra kart- och mättjänster.
Här kan du se ett exempel på en situationsplan.
Använd gärna vår e-tjänst när du gör din ansökan. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du kontakta oss via e-post till bygglov@nykoping.se eller telefon, 0155-24 82 50, så skickar vi en blankett till dig.
Grannar kan godkänna att bygglovsbefriade komplementbyggnader och tillbyggnader placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. Godkännandet måste då ges av samtliga lagfarna ägare som skriver under, förslagsvis en daterad situationsplan med åtgärden inritad samt på fasadritning som vetter mot granne. Godkännandet lämnas in i samband med anmälan. Är avståndet till allmän platsmark (exempelvis park eller gata) mindre än 4,5 meter behöver du söka bygglov.
Från att anmälan är komplett kan du räkna med att få ett beslut inom 4 veckor.
Samhällsbyggnad Bygglovenheten
För snabb hantering, skicka e-post.
Vi svarar oftast inom två arbetsdagar.
0155-24 82 50
bygglov@nykoping.se
Besöksadress: Stadshuset, Stora Torget
Postadress:
Nyköpings kommun
Samhällsbyggnad
Bygglovenheten
611 83 NYKÖPING
Öppettider
Måndag, tisdag, torsdag och fredag
kl 9:00-12:00 och 13:00-16:00
Onsdag
kl 13:00-16:00
Torsdagar
Boka möte med bygglovhandläggare
för personlig rådgivning.
kl 15:00-19:00
Bokning sker via e-tjänst.