Meny

Ett vinnande måltidsarbete

Flera kommunala förskolor och skolor i Nyköping har fått priser och nomineringar för sitt kreativa måltidsarbete. 

Ett exempel på det är Tessins förskola, som vann första pris i tävlingen Arla Guldko 2015 och därmed blev utsedd till Bästa Matglädjeförskola! Förskolan arbetar genomgående med hållbarhetstänk i barnens måltider och använder många ekologiska råvaror.

I juni 2018 blev Ängstugans förskola nominerad till Årets förskolekök av White guide junior. Nina Notheus har sedan 1994 arbetat som kock på Ängstugans förskola i Bryngelstorp och hennes passion är att skapa intressanta, näringsrika och säsongsbetonade måltider för barn. Förskolan arbetar med att involvera barnen i måltidsarbetet och låter barnen provsmaka, känna och lukta på maten vid olika visnings- och provtillfällen. Barnen har också eget barnmatråd och matråd för att Nina som kock ska kunna vara lyhörd för önskemål och skapa ett nära samarbete med de små matgästerna.

Den nationella kampanjen Stoppa Matsvinnet lanserades av Sodexo i februari 2017 med målet att inspirera barn och personal i skolor till att arbeta mer aktivt för att minska matsvinnet. Inom kampanjen kunde landets alla skolor delta i tävlingen Matsvinnsduellen, där de tävlade om att minska mängden mat som kastas efter varje måltid.

Nyköpings skolor hamnade i topp tre, där Råby skola lyckades med den största procentuella minskningen av matsvinn med hela 67 procent och var därmed bäst i Sverige! För sitt storslaga arbete fick Råby skola ett fint diplom av Sodexo den 24 april. Brandkärrsskolan minskade sitt matsvinn med 64,18 procent  och tog andraplatsen. På tredje plats kom Tystberga skola med 61,18 procent minskat matsvinn. Heja!

Kontakta oss

Måltidsservice

maltidsservice@nykoping.se

 

Adress

Bruksgränd 2

611 32 Nyköping

Vi har besökstider tisdagar och torsdagar 13.00-16.00.

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: