Meny

Fiol, cello och kontrabas

Stråkfamiljens vanligaste instrument är fiol, elfiol, cello och kontrabas. Nu utökar vi försiktigt även med nyckelharpa. Eftersom instrumentkroppens storlek är det som skapar ljudet, blir det mörkare ju större instrumentet är.

En fiol (eller violin) är stråkgruppens minsta instrument och sopranmedlemmen i fiolfamiljen. Det betyder att den kan spela mycket ljusa tunna sköra toner. Fiolen och släktingen nyckelharpa är väl presenterade i folkmusiken. Nu kan i i viss mån även erbjuda några platser nyckelharpa.

Cello, är ett lite större altinstrument som med sin mörkare stämma används inom den klassiska musiken i kontrast till fiolens ljusa ton. Både cello och fiol spelas allt oftare i populärmusiken, då ofta som ljudförstärkt elcello och elviolin. De förekommer också oftare i sin akustiska form flitigt som inslag eller stämma i melodisk pop- och rockmusik.

Kontrabasen, eller basfiolen, är det största stråkinstrumentet. Kontrabasen är ett bas- och taktinstrument som kan spelas både med och utan stråke. Den akustiska motsvarigheten till elbas.

På Kulturskolan har vi stråkkurser inom:

  • Fiol/Violin
  • Nyckelharpa
  • Viola/Altfiol
  • Cello
  • Kontrabas
  • Stråklek (läs mer under Kurser för yngre barn)

Vi har även stråkensembler där alla dessa ingår i olika nivåer som eleverna får delta i kostnadsfritt som komplement till ämneskursen.

Stråkinstrument kan du hyra på Kulturskolan. Det kostar 150 kr per termin att hyra instrument och det läggs på kursavgiften eller skickas separat.

 

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: