Meny

Fiol, cello och kontrabas

Stråkfamiljens vanligaste instrument är fiol, cello och kontrabas. Eftersom kroppens storlek är det som skapar ljudet, blir det mörkare ju större instrumentet är. På kulturskolan kan du även söka ämnet Elfiol, som är ett nytt ämne på kulturskolan från i höst.

En fiol (eller violin) är stråkgruppens minsta instrument och sopranmedlemmen i fiolfamiljen. Det betyder att den kan spela mycket ljusa tunna sköra toner. Fiolen och släktingen nyckelharpa är väl presenterade i folkmusiken.

Cello, är ett lite större altinstrument som med sin mörkare stämma används inom den klassiska musiken i kontrast till fiolens ljusa ton. Både cello och fiol spelas allt oftare i populärmusiken som förstärkt elcello och elviolin. Den förekommer också flitigt som bakgrund till mer melodisk pop- och rockmusik.

Kontrabasen, eller basfiolen, är det största stråkinstrumentet. Kontrabasen är ett bas- och taktinstrument som kan spelas både med och utan stråke. Den akustiska motsvarigheten till elbas.

På Kulturskolan har vi stråkkurser inom:

  • Fiol/Violin
  • Viola/Altfiol
  • Cello
  • Kontrabas

Vi har även stråkensembler där alla dessa ingår i olika nivåer som eleverna får delta i som komplement till ämneskursen.

Stråkinstrument kan du hyra på Kulturskolan. Det kostar 150 kr per termin att hyra instrument och det läggs på kursavgiften eller skickas separat.

Vill du anmäla dig till något stråkinstrument kan du göra det här.

Kontakta oss

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk i denna ruta: