Flicka spelar guitarr

Musik, produktion och DJ

Spela instrument och sjunga har du kunnat under många år på Musikskolan och det är fortfarande en stor del av Kulturskolan. Ämnen som DJ och Musikproduktion är däremot en nyare form av musikämne. Nedan kan du läsa mer om de instrument och musikämnen vi har.

All musikundervisning kostar 700 kronor per termin för åldrar 9-19 år. Barn 0-8 år betalar 200 kronor för all verksamhet på Kulturskolan. Vissa instrument är dock svåra att börja med som väldigt ung, därför kan man få vänta och hänvisas då till vårt kursutbud för yngre barn. När du är över 19 år kan du fortsätta i orkesterverksamhet gratis upp till 22 år.

Stor del av undervisningen i musik finns i Tonborgens lokaler bredvid Omega högstadium. Viss del av musikundervisning finns i gamlaTingshuset från och med våren 2021.

Informationen om vilka instrument som går att hyra av oss finns under respektive instrument. Priset för att hyra instrument är 150 kronor per termin.

Anmälan till kurs

Blockflöjt
Blockflöjt är en flöjt med gamla anor och hörs ofta i medeltida folkmusik. Den finns i många olika storlekar, blockflöjtens minsta variant är cirka 1 decimeter och den största cirka 2 meter. 

DJ
DJ-kursen är en mixning- och ljudteknikkurs för att lära sig grunderna i olika program och tekniker som används för DJ-mixning av musik. Kursen riktar sig till elever i högstadiet och äldre. Läs mer om kursen här.

Dragspel
Dragspel är ett instrument som bjuder in till musicerande i grupp och som ofta förgyller en melodi med glada tongångar. Anmäl dig till kursen här.

Fiol, cello och kontrabas
Som stråkmusiker kan du spela både klassisk musik, populärmusik och folkmusik. På Kulturskolan erbjuder vi ämneskurser inom fiol, viola, cello och kontrabas. Inom kort kommer vi även att erbjuda nyckelharpa i mindre skala. Läs mer om kurserna här.

Gitarr, elgitarr och elbas
Akustisk eller elektrisk gitarr kan du spela även solo som i grupper. Den akustiska gitarren kan både vara ett klassiskt komplicerat instrument och ett mer enkelt soloinstrument för egna visor. Elgitarren är mer ett instrument för pop/rock. Elbas är ett komplement till trummor och sätter basgångarna i all musik. Elbas är därför ett instrument som behövs i alla orkestrar och grupper. Läs mer om kurserna här.

Klarinett
Klarinett är ett vanligt blåsinstrument som används inom många olika musikstilar. Det är ett instrument som de flesta kan spela och som även passar bra för yngre barn. Läs mer om kurserna här.

Musikproduktion med FL-studio eller Ableton
Den här kursen riktar sig till dig som vill lära dig att skapa musik. Vi har verktygen och du har idéerna. Det krävs inga förkunskaper och du behöver inte kunna spela något instrument. Kursen kan rikta sig i dagsläget till äldre ungdomar. Läs mer om kursen här.

Oboe
Oboe är ett finstämt instrument med dubbelt rörblad som liknar klarinetten.  Oboe är inte ett lika vanligt instrument som exempelvis klarinetten, men en viktig del i klassisk musik och kammarmusik. Läs mer om kursen här.

Piano
Piano är ett mångsidigt instrument som används inom många olika musikstilar, från mer klassiska stycken till modern pop. På kulturskolan har vi flera olika typer av pianon som flygel, elpiano, klassiskt piano, synthar, keyboard, cembalo. Läs mer om kursen här.

Saxofon
Saxofonen är ett blåsinstrument som används inom flera olika musikformer och orkestrar. På Kulturskolan är saxofon ett populärt instrument som många elever spelar. Läs mer om kursen här.

Slagverk
Slagverk är allt som kan skapa takter och är ofta navet i musiken. Man tänker då i första hand på trumset. Men slagverk är så mycket mer, som klockspel, pukor, handtrummor och marimba, På Kulturskolan lär du dig att i första hand spela slagverksinstrumenten trumset, Latin Percussion och klassiskt slagverk. Vi har även digitala trumset. Läs mer om kursen här.

Sång och kör
Sång är ett brett instrument som används inom alla musikstilar och kulturer. Kulturskolan har flera körer från de minsta till de äldsta. Många går även enskild sång och kompletterar med sång i grupp. Sångrösten kan man också se som ett instrument som har fyra grundlägen: sopran, alt, tenor och bas. Läs mer om sångkurser och körer här.

Trumpet, trombon, tuba och valthorn
Brassinstrumenten är en självklar del av varje orkester, och finns ofta med i storband inom jazz och i symfoni- eller blåsorkestrar. Här vill man spela starkt och ofta hör vi blåsorkestrar utomhus sommartid vid festligheter.  Läs mer om kursen här.

Tvärflöjt
Tvärflöjten används i många olika musikaliska sammanhang och är vanlig i bland annat folkmusik, rock och klassisk musik. I den klassiska musiken är den en självklar del av en blåsorkester eller symfoniorkester. 

Kontakta oss

E-post: kulturskolan@nykoping.se

Telefon Kundservice: 0155-24 80 80

Telefontid: Vardagar kl. 09.00-16.00

 

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny

Nyheter