Om Naturskolan

Naturskolan drivs av Nyköpings kommun och finns tillgänglig för förskoleklass till åk 6 i kommunala skolor. Här kan du läsa mer om oss och hur du som pedagog anlitar oss.

Vi som arbetar på Naturskolan är Anna Holst och Martin Nelzén. Vi har vårt kontor ute på Söra och vi har kompetens inom bland annat biologi, friluftsliv och utomhuspedagogik. Vi erbjuder undervisning i de flesta ämnen.

Naturskolan bedriver också undervisning i anslutning till lägerverksamheten på Sävö i Trosa skärgård.

Vi ordnar också fortbildningar för pedagoger som arbetar på skolor och fritidshem. Vi har även andra verksamheter så som utlåning av olika temalådor och arbete i olika projekt.

Naturskolans pedagoger är också administratörer för kommunens NTA-verksamhet. 

Varför anlita Naturskolan?

Vi på Naturskolan arbetar med utomhuspedagogik. Utomhuspedagogik ger verktygen för ett varierat lärande och stimulerar olika lärstilar i växelverkan mellan teori och praktik.

När man flyttar ut undervisningen lär barnen in med hela kroppen och alla sinnen. Då kan fler elever bättre tillgodogöra sig undervisningen. Detta sätt att arbeta på ökar också förmågan att samarbeta och sänker stressnivån i elevgruppen. Som en bonus får eleverna dessutom röra på sig vilket är bra för för både kropp och knopp!

Vad innebär ett besök från Naturskolan?

Vi vill med vår kunskap och vår utrustning tillsammans med er pedagoger genomföra och utveckla undervisningen utomhus i närmiljön till exempel i er skolskog.

Önskar ni förlägga skolbesöket i ett naturområde lite längre bort från skolan, till exempel vid Labro ängar, Örstigsnäs, Lindbacke eller Ekensberg, går det givevis också bra. Eventuella transportkostnader för elever står skolan själv för.

Vi skräddarsyr våra besök för att passa just din elev- eller barngrupp men vi har även våra riktade skolbesök i förskoleklass och åk 1-6 med färdiga teman. Exempel på ämnesområden vi arbetar med är ute-matte, ute-svenska, ute-engelska och natur- och friluftsliv. Vi kan även arbeta mot specifika mål i läroplanen, allt efter önskemål. Vi försöker alltid att ta vara på den aktuella årstiden i vår undervisning. Vill du läsa mer om lämpliga teman för olika årstider titta under fliken "Naturskolan under året" i menyn till vänster.

Naturskolan kan även utforma fortbildningar för att kompetensutveckla och inspirera skolans pedagoger. Se till vänster under fortbildningar.

Så här bokar du Naturskolan

För att få ta del av våra fasta teman så kallade Riktade skolbesök i förskoleklass och åk 1-6 behöver du som pedagog inte göra något. I slutet av varje termin skickar Naturskolan ut ett brev med information om kommande termin. I brevet medföljer en svarsblankett som du som pedagog ska fylla i. Där kan du föreslå lämpliga eller mindre lämpliga veckodagar då vi kan besöka din klass. Oavsett om blanketten besvaras eller ej kommer vi att skicka ut ett datum på förslag. Detta kalendarium brukar komma ut i slutet eller i början av respektive termin. För att boka in ytterligare besök är ni välkomna att kontakta oss via mail eller telefon.

Alla pedagoger i Nyköpings kommunala skola från förskoleklass till åk 6 kan boka in sin klass eller barngrupp. Du som rektor kan boka in din personalgrupp och tillsammans med oss på Naturskolan skräddarsy en fortbildning som utvecklar både din personal och skola. Du som elev eller förälder kan tipsa din pedagog om vår verksamhet.

Priser 

Naturskolan är främst till för elever i årskurs F-6 i Nyköpings kommunala skola, men kan även bokas till självkostnadspris av dig som är lärare/pedagog inom förskolan, på högstadiet, gymnasiet eller en friskola.

Från och med januari 2019 gäller följande priser:

  • Heldag med 1 pedagog från Naturskolan: 4 500 kr
  • Halvdag med 1 pedagog från Naturskolan: 2 250 kr

Resa till Sävö med båt + logi har särskild taxa, kontakta oss för mer information.

Kontakta oss

Naturskolan

Helgona Söra
611 94 Nyköping

Naturskolepedagoger

Anna Holst
073-426 86 67
anna.holst@nykoping.se

Kristin Pesonen
073-801 52 79
kristin.pesonen@nykoping.se

Kontaktperson för NTA:

Helena Kask
helena.kask@nykoping.se

 

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny