Naturskolan under året

Vi på Naturskolan gör skolbesök året runt. Här kan du läsa om vad vi gör och vilka teman vi brukar arbeta med under olika delar av året.

Sensommar

Under dagarna i augusti innan skolan har börjat ordnar vi alltid en fortbildning för pedagogerna. Under hela september och en bit in i oktober är verksamheten ute på Sävö i fullgång. Därför arbetar en av Naturskolans pedagoger på Sävö cirka fyra dagar i veckan. Naturskolan gör dock skolbesök hemmavid ändå då det är en uppskattad månad för detta. Teman kring vatten, växter och djur är vanliga teman. Vi tar även emot klasser på Söra, för framför allt undersökningar av Hovra sjön under denna period.

Höst

När hösten kommer och dagarna blir kyligare börjar vi fokusera på färgglada träden, ute-matlagning, friluftsliv och överlevnad. Mossor och lavar är också ett tacksamt tema att arbeta kring när många andra växter nu gått in i sin vintervila. Att fokusera på ett djur t.ex. Ekorren och dess arbete med att samla mat inför vintern, är också ett bra hösttema.

Vinter

I december månad kör vi ett jultema med tillagning av glögg, naturpyssel med mera. Under hela vintern försöker vi i första hand arbeta med teman kring vinter så som snö- och iskunskap, djurspår och annat som är speciellt för denna årstid. Redan nu planerar och bokar vi in klasser inför Lägerskolan på Sävö i maj.

Vår

Nu börjar dagarna bli allt längre, solen värmer och naturen blir mer och mer levande! Knoppisar är ett återkommande tema under skolbesöken på våren. Även mossor, lavar, ute-matlagning och fåglar är mycket givande att arbeta med denna årstid!

Försommar

Under hela maj månad är verksamheten ute på Sävö i full gång. En personal från Naturskolan är på Sävö cirka 4 dagar i veckan. Naturskolan gör även en hel del skolbesök i maj då det är en av de mest populära månaderna för detta. Vanliga teman denna månad är allt som har med växter, småkryp, fåglar och liv i vatten att göra. Denna period tar vi även emot klasser på Söra för framför allt undersökningar av Hovrasjön. Efter skolavslutningen i juni ordnar vi ibland fortbildningar för pedagogerna då de fortfarande arbetar men eleverna har fått sommarlov.

Sommar

Naturskolans personal har ferieledigt, troligen i naturen!

Alla årstider

Under många av våra skolbesök arbetar vi med ute-matte, ute-svenska, och ute-engelska i någon form. Under hela läsåret planerar och genomför vi fortbildningar för kommunens pedagoger i skola och förskola. Vi lånar också ut temalådor och annan utrustning till skolor och förskolor under hela året.

Kontakta oss

Kontaktformulär