Naturskolan under året

Vi på Naturskolan gör skolbesök året runt. Här kan du läsa om vad vi gör och vilka teman vi brukar arbeta med under olika delar av året.

Sensommar

Under hela september och en bit in i oktober är verksamheten ute på Sävö i fullgång. Därför arbetar en av Naturskolans pedagoger på Sävö under den perioden. Även på Söra är det full fart under denna period. Där tar vi framförallt emot klasser i åk 5 för att paddla kajak och lära sig mer om friluftsliv. Vi erbjuder också ett sötvattenstema på Söra där vi undersöker livet under ytan i Hovrasjön. 

Höst

När hösten kommer och dagarna blir kyligare börjar vi fokusera på växterna på hösten, friluftsliv och överlevnad. Att fokusera på ett djur t.ex. Ekorren och dess arbete med att samla mat inför vintern, är också ett bra hösttema.

Vinter

I december månad kör vi ett jultema med bl.a. tillagning av glögg och prat om julens alla kryddor. Under hela vintern försöker vi i första hand arbeta med teman kring vinter så som snö- och iskunskap, djurs- och växtersanpassningar till vintern och annat som är speciellt för denna årstid. 

Vår

Nu börjar dagarna bli allt längre, solen värmer och naturen blir mer och mer levande! "Naturen vaknar" är ett återkommande tema vi erbjuder alla åk 3 under denna period. Fåglar är mycket givande att arbeta med denna årstid!

Försommar

Under hela maj månad är verksamheten ute på Sävö i full gång. Vi tar även emot klasser i åk 5 på Söra för att paddla kajak och lära sig mer om friluftsliv. Vi erbjuder också ett sötvattenstema på Söra där vi undersöker livet under ytan i Hovrasjön. I mån av tid gör vi även en hel del skolbesök i maj då det är en av de mest populära månaderna för detta. Vanliga teman denna månad är allt som har med växter, småkryp, fåglar och liv i vatten att göra. 

Sommar

Naturskolans personal har ferieledigt, troligen i naturen!

Alla årstider

Under många av våra skolbesök arbetar vi med ute-matte, ute-svenska, och ute-engelska i någon form. Under hela läsåret planerar och genomför vi fortbildningar för kommunens pedagoger på skola och fritidshem. Vi lånar också ut temalådor och annan utrustning till skolor, fritidshem och förskolor under hela året.

Kontakta oss

Naturskolan

Helgona Söra
611 94 Nyköping

Naturskolepedagoger

Anna Holst
073-426 86 67
anna.holst@nykoping.se

Kristin Pesonen
073-801 52 79
kristin.pesonen@nykoping.se

Kontaktperson för NTA:

Helena Kask
helena.kask@nykoping.se

 

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny