Lägerskolan på Sävö

På Sävö, i Sörmlands skärgård, har vi undervisning höst och vår främst för årskurs 5-6, men även för högstadiet och gymnasiet. Här finns information om vad en klass kan lära sig på Sävö och hur en vistelse där brukar se ut.

Sävö

Sävö är en liten ö 250 meter från fastlandet utanför Källvik i Trosa skärgård. Sävö har ett fantastiskt natur- och kulturlandskap och på ön bedrivs ett gammaldags skärgårdsjordbruk än i dag. På ön har tidgare lotsverksamhet bedrivits, numera finns endast ett litet lotsmuseum kvar. I de gamla lotsbostädrna drivs nu ett vandrarhem i STF:s regi. Sävö är ett naturresrevat.

Lägerskolan på Sävö

Mitt på Sävö finns en gammal gård, Sävö gård. Den gamla ladan gjordes 1999 om till undervisningslokal som inretts för undervisning och laborativ verksamhet. Här kan eleverna för- och efterarbeta sina fältundersökningar.

Undervisningen på Sävö finansieras av Nyköpings kommun och Länsstyrelsen. Länsstyrelsen ansvarar för byggnader och viss annan utrustning. Naturskolan står för pedagogisk personal och undervisningsmateriel.

Vi tar emot elever från årskurs fyra och uppåt. Även andra årskurser och grupper är välkomna i mån av plats. Naturskolan ansvarar för undervisningen dagtid.

Klassen vistas oftas på Säva två dygn. Detta för att hinna med att både uppleva ön och lära sig om naturen och miljön i skärgården.

Teman kring Östersjöekologi och skärgårdens natur- och kulturlandskap ingår alltid.

Praktisk information

Vanligen bor klassen över en natt, ibland två nätter, på vandrarhemmet tillsammans med sina lärare och några föräldrar. Det finns 36 bäddar. Mat ordnar skolorna själva, grillning brukar vara ett populärt inslag under kvällen.

Övernattningen är subventionerad och kostar därför endast 66 kr per natt och person.

Till Källvik tar ni er själva

Från Källviks brygga är det en 10 minuters båtfärd till vandrarhemmet. Den transporten kostar 65 kr per barn (under 16 år) och 110 kr per vuxen tur och retur.

Boka Lägerskolan på Sävö

Bokar gör du genom att kontakta Kristin Pesonen via mail eller telefon. Du som pedagog kan boka in din klass eller elevgrupp hos oss. Du som elev eller förälder kan tipsa din pedagog om vår verksamhet.

Kontakta oss

Naturskolan

Helgona Söra
611 94 Nyköping

Naturskolepedagoger

Anna Holst
073-426 86 67
anna.holst@nykoping.se

Kristin Pesonen
073-801 52 79
kristin.pesonen@nykoping.se

Kontaktperson för NTA:

Helena Kask
helena.kask@nykoping.se

 

 

 

Kontaktformulär

För att vi ska veta att du inte är en robot - skriv in ordet Nyk här:
Öppna sidomeny