Coronaviruset: Skärpta regionala och nationella råd gäller
Välkommen! Här kan du som ska söka till gymnasiet hitta alla de gymnasieskolor som brukar ställa ut på den stora gymnasiemässan på Rosvalla. Med anledning av de skärpta rekommendationerna kring covid-19 har förutsättningarna för Öppet hus förändrats. Läs mer i Nyheten på nykoping.se.
Information för elever och föräldrar från skolverket om hur man kan tänka när man ska välja till gymnasieskolan.
För vissa är valet lätt, för andra är det svårare. Men en sak är säker – det finns en gymnasieutbildning för alla.
Det är mycket att tänka på inför val av skola och gymnasieutbildning. Skolverket har samlat information och inspiration som kan vara till hjälp i ditt viktiga val. Välj gymnasieutbildning med både förnuft och magkänsla. Lycka till!
Meritvärde - På skolverkets webbplats kan du även räkna ut ditt meritvärde.
Elteknikbranschens gymnasium, ETG, erbjuder dig el- och energiprogrammet med inriktningen elteknik.
Vårt ETG-koncept är unikt! I vår utbildning har vi inkluderat din lärlingstid. Det innebär att de elever som tar sin ETG-examen får sitt yrkesbevis och kan anställas direkt efter sin utbildning. Det är vi ensamma om!
ETG i Nyköping är en gymnasieskola med riksintag. Vi har tillsammans med branschen och i nära samarbete med företagen utvecklat ett verklighetsnära El- & Energiprogram, Elteknik.
Om du uppfyller branschens krav, får du ditt yrkescertifikat när du tar din gymnasieexamen. ETG konceptet är unikt och innebär att du under din gymnasietid arbetar in din lärlingstid.
Det är med stolthet som vi kan säga att de flesta av våra elever får jobb!
Läs mer på vår webbplats om aktiviteter som ”elev för en dag” och öppet hus, där vi visar runt i våra trivsamma lokaler och berättar mer om skolan och programmet.
Kontaktpersoner om du har några frågor:
Therese Hedström, Studie- och yrkesvägledare
Telefon: 0155-29 29 09
Epost: therese@etg.nu
Pontus Viklund, Rektor
Telefon: 0155-29 29 12
Epost: pontus@etg.nu
Öppet Hus
Lördag: 14 november klockan 10-14.00.
Sök gärna upp oss på våra sociala medier där du kan ta del av vad som händer på skolan! Instagram: etgnykoping och Facebook: elteknikbranschens gymnasium
Att arbeta som elektriker är både spännande, omväxlande men samtidigt ansvarsfullt. Den känslan vill vi att du ska få redan under din utbildning.
ETG i Nyköping är gymnasieskola med riksintag. Vi har tillsammans med branschen och i nära samarbete med företagen utvecklat ett verklighetsnära El- & Energiprogram, Elteknik. Om du uppfyller branschens krav, får du ditt yrkescertifikat när du tar din gymnasieexamen. ETG konceptet är unikt och innebär att du under din gymnasietid arbetar in din lärlingstid.
Det är med stolthet som vi kan säga att de flesta av våra elever får jobb direkt efter examen!
En del av din utbildning kommer att vara arbetsplatsförlagd, eller APL som vi säger. Redan under första året får du en introduktionsvecka men huvuddelen av din APL ligger under år 2 och 3.
Läs mer på vår webbplats om aktiviteter som ”elev för en dag” och öppet hus, där vi visar runt i våra trivsamma lokaler och berättar mer om skolan och programmet.
Öppet Hus
Lördag: 14 november klockan 10-14.00.
Längtar du efter ett riktigt bra jobb och att tjäna dina egna pengar? Med stöd, struktur och praktik ute på riktiga företag hjälper vi dig ut i arbetslivet.
Vi vill att du ska trivas på skolan och kunna vara dig själv, det är då man lär sig bäst!
Hos oss kan du utbilda dig inom de nationella programmen VVS och Fastighet, Industriteknik och Barn och Fritid. Har du inte de betyg som krävs har vi plats för dig ändå, vi hjälper dig in på något av våra introduktionsprogram.
Framtidsgymnasiet är en mindre skola med ca 160 elever där alla känner alla. Vi finns på Brukslagarvägen 5, mellan bussterminalen och Lidl.
På vår webbplats har vi flera filmer där du kan lära känna oss lite mer. Vi kallar det för vårt digitala öppet hus. Du kan se dig om i våra lokaler med hjälp av vår 3D-tur och du kan även läsa intervjuer med där de berättar om skolan och sina utbildningar.
Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta mig, rektor Ann-Sofi Forsberg.
Epost: ann-sofi.forsberg@framtidsgymnasiet.se
Öppet hus
Varmt välkommen till något av våra öppet hus, för mer information och anmälan gå in på vår webbplats om Öppet hus.
• Lördag 14 November klockan 10 - 14.00
• Tisdag 19 Januari klockan 16 - 19.00
• Torsdag 22 April klockan 16 - 19.00
På VVS- och fastighetsprogrammet får du en yrkesexamen och kan börja jobba direkt efter gymnasiet.
På utbildningen kommer du framförallt att lära dig om installation, service och underhåll av energitekniska anläggningar och system i fastigheter. Men du kommer också få lära dig hur man möter andra människor och kunder i jobbet. Efter utbildningen kan du börja jobba direkt eller läsa på en yrkeshögskola.
Utbildningen har 15 veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande. Många av våra elever får jobb på sina APL-platser.
Vi har två inriktningar på VVS- och fastighetsprogrammet:
Kyl- och värmepumpsteknik
Här får du veta mer om installation, service, drift och underhåll av olika anläggningar som isbanor, värmepumpar och kyl- och frysdiskar. Efter gymnasiet kan jobba som till exempel kylmontör.
VVS
Med inriktningen VVS får du kunskaper i installation och lär dig service och underhåll av till exempel system för värme- och sanitet. Efter gymnasiet kan du jobba som VVS-montör, industrimontör eller isolerare.
Saknar du några betyg från grundskolan? Inga problem, du kan gå hos oss ändå. Om du inte har alla betyg från grundskolan gör det inget. Du kan läsa in de kurser du behöver hos oss.
Vi kollar vad du kan inom de ämnen du saknar betyg i och hjälper dig att fylla i det som saknas, så du behöver inte läsa om hela ämnet igen.
Vi har två olika inriktningar på Introduktionsprogrammen:
Yrkesintroduktion (IMY)
Under utbildningen läser du tillsammans med andra elever på ett yrkesprogram, samtidigt som du läser de kurser från grundskolan som du saknar.
Programinriktat val (IMV)
För att gå här behöver du ha godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik eller engelska och fyra andra ämnen, totalt sex olika. Du kommer att läsa ungefär samma program som de som redan är behöriga till gymnasiet. Under ditt första år läser du klart de ämnena från grundskolan som du behöver för att bli behörig. Vi hjälper dig utifrån din nivå, och bestämmer tillsammans med dig hur vi lägger upp din utbildning.
Vill du arbeta med människor? På Barn och Fritidsprogrammet jobbar du med barn och vuxna i alla åldrar. Efter gymnasiet kan du börja jobba direkt eller läsa vidare.
Med inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete på Barn- och fritidsprogrammet går du en spännande framtid till mötes! Under tre innehållsrika år förbereds du inför ett socialt och utvecklande arbete med barn och unga.
Delar av utbildningen består av APL – arbetsplatsförlagt lärande – som innebär att du gör praktik på en arbetsplats och får möjlighet att observera och testa på delar av yrket för att se hur det kan fungera i verkligheten.
Hos oss kommer du också, med stöd från dina lärare, få de verktyg du behöver för att skapa ordning i vardagen, i dina studierna och för att kunna fungera i ett framtida arbetsliv! Vi lämnar inget åt slumpen.
Varmt välkommen att söka till oss, hoppas vi ses!
Tycker du att det är kul att svetsa eller vill du kanske jobba som maskinoperatör? Då ska du satsa på det Industritekniska programmet.
På Framtidsgymnasiet utgår vi från dina intressen och idéer för att du på ett intressant sätt ska lära dig hur man utvecklar och producerar en produkt. I verkstaden har vi roligt. Du lär dig svetsa eller köra datorstyrda svarvar och fräsar som ett proffs. Dina idéer blir verklighet.
Under minst 15 veckor av din utbildning kommer du att vara ute på ett företag och hjälpa dem med deras produktion. Då lär du dig massor, och får bra kontakter som med stor sannolikhet ger dig jobb efter skolan.
Vi har två olika inriktningar på Industritekniska programmet:
Driftsäkerhet och underhållsteknik
Här får du lära dig hur tekniska utrustningar fungerar och är uppbyggda samt hur de måste skötas för optimal funktion och hållbarhet. Efter studenten kommer du ha kunskaper om underhåll ur strategiska och systematiska perspektiv och hur väl utfört underhåll ger funktionell utrustning och en säker drift.
Efter gymnasiet kan du till exempel jobba som resemontör, industri-rörmontör eller underhållsmekaniker.
Svetsteknik
Inriktningen svetsteknik ger dig kunskaper om olika svetstekniker, plåtbearbetning och tillhörande arbetsmoment som lödning och skärning av metaller.
Efter gymnasiet kan du jobba som svetsare, ett yrke där det finns många jobb. Du kan också jobba utomlands som godkänd, internationell svetsare.
Himmelstalunds utbildningscentrum erbjuder gymnasieutbildningar inom Naturbruksprogrammet med inriktningarna djur och trädgård. Skolan ligger i det natursköna Himmelstalundsområdet vid södra infarten till Norrköping.
På djurinriktningen kan du välja studieväg hund, djursjukvård, djurvård eller djurpark och tropiskanläggning. Du kan även välja att läsa vår högskoleprofil om du vill kunna gå vidare till högskolestudier. Är du inte behörig kan du ändå ansöka via vårt introduktionsprogram.
Vi har också gymnasiesärskola med det nationella programmet Skog, mark och djur. Här väljer du trädgård- eller djurinriktning. Inom gymnasiesärskolan kan man också välja individuellt program.
Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta studie- och yrkesvägledare Ida Schoug på telefon: 011-28 33 36 eller via Epost: ida.schoug@regionostergotland.se
Öppet hus
• Lördag 7 november klockan 13.00 eller 14.00
• Lördag 14 november klockan 11.00, 12.00, 13.00 eller 14.00
• Onsdag 11 november klockan 15.00-19.00
• Torsdag 4 februaru klockan 17.00-19.00
Läs mer om prova-på-dagar, besöksdagar och våra Öppet hus på vår webbplats.
Enskilt besök
Du kan även komma på ett enskilt besök. Då följer du med en klass inom önskad inriktning eller bara göra ett besök, efter överenskommelse med skolan, kontakta följande:
• Djur - Björn Nilsson via Epost: bjorn.nilsson@regionostergotland.se
• Trädgård - Pia Janbrand Rosengren via Epost: pia.janbrand.rosengren@regionostergotland.se
• Särskolan - Hanna Andersson via Epost: hanna.s.andersson@nbg.nu
Sugen på att jobba på djursjukhus? I så fall är det här utbildningen för dig. Du får lära dig allt du behöver för att börja jobba som djurvårdare på djursjukhus. I utbildningen ingår grundkurs i läkemedelshantering vilken ger dig behörighet att ge läkemedel till djur om du arbetar tillsammans med en veterinär.
Syntolkad version av den här videon finns på Youtube.
Utbildningen är bred vilket gör att du passar för de flesta typer av djurvårdaryrken, men innehåller också fördjupning i djursjukvård och annat du behöver kunna för att arbeta med sjuka djur. Du får en bra grund att stå på om du vill gå vidare till högskolans djursjukskötarprogram.
Vår skola har en av Sveriges modernaste djuranläggningar, där det också finns en djurklinik. Du kommer att få lära dig att ta hand om reptiler, fåglar, smågnagare, kaniner, illrar, och fiskar. I vårt hunddagis får du träna på att hantera och vårda hundar. På vår djurklinik får du följa vår veterinär i arbetet. Naturligtvis ingår praktik (APL) hos veterinär, på hunddagis och katthem.
Vill du få en bred utbildning som öppnar möjligheter för dig att arbeta med djur i olika sammanhang? Du väljer att fördjupa dig inom olika grenar av djurvård. Du kan också välja högskoleprofil för att läsa vidare på universitetet och högskola.
Syntolkad version av den här videon finns på Youtube.
I vår moderna djuranläggning har vi bland annat reptiler, fåglar, gnagare och fiskar. Här får du arbeta praktiskt med daglig skötsel av djuren, hantering och förebyggande hälsovård. Dessutom får du lära dig att sköta och hantera hundar i vårt hunddagis och trim. Under hela utbildningen varvar vi praktiska övningar med teori och praktik (APL) på olika arbetsplatser.
Om du fördjupar dig i djurvård ges du möjlighet att bli certifierad zoohandlare, något som gör dig extra attraktiv i zoobranschen.
Drömmer du om att jobba med exotiska djur? Då har vi utbildningen för dig. Under dina tre år hos oss får du lära dig allt du behöver för att få en yrkesexamen som djurvårdare i djurpark och tropisk anläggning.
Syntolkad version av den här videon finns på Youtube.
Hos oss får du möjlighet att komma de vilda djuren nära då utbildningen sker i nära samarbete med Kolmårdens djurpark, Kolmårdens Tropicarium och med andra djurparker. Under utbildningen får du lära dig att hantera, sköta och träna vilda djur.
Under din tid hos oss med vilda djur i både teori och praktik, får du lära dig hur djuren hanteras, sköts och tränas. Du kommer även att få utbildning i att guida både större och mindre grupper. Under din praktik (arbetsplatsförlagt lärande – APL) upplever du hur det är att arbeta i djurpark och tropisk anläggning och du handleds av erfarna djurvårdare i de olika anläggningarna.
Är hundar det bästa du vet? Då har vi ett hundgymnasium för dig! Hos oss får du en gedigen utbildning för att kunna arbeta med hundar. Skolan har ett nära samarbete med olika företag inom hundbranschen samt Kennel- och Brukshundsklubben.
Syntolkad version av den här videon finns på Youtube.
På skolan finns ett hunddagis vilket gör det möjligt att ta med egen hund under skoldagarna. Hos oss finns trimrum med hundbad, träningsplan både ute och under tak samt agilitybana. Skolans lärare är välutbildade och har lång erfarenhet inom hundbranschen.
Under utbildningen får du bland annat lära dig om hundens anatomi, friskvård, mentalitet, olika träningsmetoder samt pälsvård.
Du kommer även, både i skolan och under din praktik, att få kunskaper om samt erfarenhet av sociala tjänstehundar och specialsökshundar.
Vill du ha ett fritt och rörligt yrke där du får vara kreativ, arbeta praktiskt och är attraktiv på arbetsmarknaden? Här är utbildningen för dig som vill jobba med trädgårdar.
Syntolkad version av den här videon finns på Youtube.
Under utbildningen kommer du att få träna dig på att till exempel:
• Anlägga och sköta trädgårdar, odla växter och grönsaker samt beskära träd och buskar.
• Arbeta med stenmaterial, växter, frukter och jordar. Samtidigt lär vi dig att köra maskiner och hantera verktyg.
En helt ny värld av intryck och kunskaper kommer att öppnas. Vi erbjuder dig en omväxlande och kreativ utbildning där teori och praktik varvas. I en modern och grön miljö samt genom praktiskt lärande varvat med teori, kommer du få en omväxlande och kreativ gymnasietid.
Tycker du utlandspraktik skulle vara spännande? Vill du bli svensk mästare i trädgårdsanläggning? Här på Himmelstalundsgymnasiet ger vi dig förutsättningarna och möjligheterna!
Om du har tankar på högskolestudier, kan du kombinera en riktigt bra trädgårdsutbildning med vårt samhällsvetenskapliga spår. Du har alltid möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet inom programmet.
Nu ska du äntligen få välja gymnasium! Vi hoppas verkligen att du hittar rätt utbildning för just dig. Vill du ha en kul gymnasietid full med kreativt skapande och samtidigt vara förberedd för framtidens kreativa branscher och vidareutbildningar när du pluggat klart är vi skolan för dig. Vårt jobb är att hjälpa dig bli grym inom ditt unika intresse så att du efter gymnasiet kan gå ut och sätta siktet mot ditt drömjobb.
Syntolkad version av denna video finns på Youtube.
På LBS kan du välja utbildning utifrån ditt specifika intresse med grund i de högskoleförberedande programmen Estetiska programmet eller Teknikprogrammet. Utifrån de programmen har vi tagit fram fördjupningar inom E-sport, Foto & film, Grafisk design, Musikproduktion, Spelgrafik och Spelutveckling.
Läs gärna mer om skolan på webbplats "Om vår skola". Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp med din ansökan.
Öppet hus
Onsdag 25 november 18 - 20.00
Lördag 12 december 12 - 14.00
Onsdag 27 januari 18 - 20.00
Onsdag 21 april 18 - 20.00
Välkommen!
Vi erbjuder dig tre olika inriktningnar på Estetiska programmet - estetik och media, bild och form samt musik.
Spelgrafik - Spelgrafik handlar om bild, känsla och uttryck. Under utbildningens gång får du inblick i dig hur processen att skapa ett spel går till.
Musikproduktion - Här får du jobba kreativt med ljud och lära dig att spela, skapa och producera musik.
Media och beteende - På utbildningen lär du dig teorier inom beteendevetenskap och psykologi, samtidigt som du fokuserar på design och digital medieproduktion.
Grafisk design - för dig som vill bli illustratör, bildkonstnär eller kanske jobba med motion graphics eller art direction på en reklambyrå.
Foto och film - Vad du än vill jobba med i framtiden kan du vara säker på att kunskaper inom foto och filmberättande kommer vara lika värdefullt som ett extra språk.
E-sport - Utbildningen ger dig en helt unik möjlighet att välja var inom E-sporten du vill jobba. Oavsett om det är spelandet i sig som är ditt fokus eller om du är mer intresserad av att jobba med själva eventen kring spelandet.
Utbildningen är baserad på det nationella estetiska programmet och ger dig behörighet att läsa vidare på högskola eller universitet. Om du vid utbildningens slut vill fortsätta fördjupa dig är du både behörig och väl förberedd att ta dig an antagningsprov och studier på eftergymnasial nivå.
Är du nyfiken på hur spelfigurerna kan falla så naturligt? Vill du veta hemligheten bakom framgångsrika spelproduktioner? På LBS Spelutveckling läser du teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling men med djupdykningar i ditt stora intresse – spelprogrammering.
Under utbildningen fokuserar du på den tekniska delen i utvecklingsprocessen. Helt enkelt det som händer bakom grafiken. Du arbetar främst med programmering i både två- och tredimensionella miljöer. Du har också möjlighet att fördjupa dig inom exempelvis 3D-grafik eller design.
Utbildningen är baserad på det nationella teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling och ger den dig behörighet till ingenjörs- och civilingenjörsutbildningar för fortsatta studier. Den ger också generell behörighet till högskola och universitet.
Nyköpings Enskilda Gymnasium är en fristående gymnasieskola som startades av lärare år 2004 och ligger mitt i stan.
Utbildningskvalitet och elevers lärande står i fokus i vår skola. Idag går cirka 520 elever på skolan, fördelade på tre program och vi är runt 60 anställda.
Kontakten mellan elever och lärare är mycket god. Lärare ger stöd i lärandet. Vi vill att alla ska trivas och känna sig trygga.
Undervisningen ska vara meningsfull och det ska vara roligt att gå till skolan. Vi lär oss allra bäst när vi får göra på riktigt. Att upptäcka, undersöka och uppleva ger minnen för livet och bestående kunskap. Vi gör flera resor och studiebesök tillsammans med våra elever.
All undervisning på skolan är lärarledd och vi lärare på skolan har en lång och bred erfarenhet av undervisning. På Enskilda arbetar vi aktivt med skolans värdegrund tillsammans med våra elever för att skapa de allra bästa förutsättningarna för trygghet, trivsel och lärande.
Skolan ska ägas av sina grundare, i huvudsak ledningen för skolan, vilket ger oss frihet att driva skolan på det sätt vi önskar.
Vi kommer inom kort att öppna en chattsida med frågor och svar där vi kan möta dina frågor och ge svar. Välkomna att besöka oss och skugga en elev en dag eller på vårt öppet hus.
Du är vamt välkommen att kontakta oss i skolledningen om du har några frågor, så hjälper vi till:
Rektor Ann Larsson Epost: ann@nykopingsenskilda.se
Biträande rektor Per Skogqvist Epost: per@nykopingsenskilda.se
Du kan även mejla direkt till skolan på Epost: info@nykopingsenskilda.se
Öppet hus
Lördag 14 november klockan 10 - 14.00
Vi erbjuder dig två inriktningar på Samhällsvetenskapsprogrammet - samhäll och beteende.
Inriktning samhällsvetenskap kännetecknas av ämnen som berör livet i stort och väcker diskussionslust. Du läser bland annat samhällskunskap, historia, religion och psykologi.
Inriktning beteende är till för dig som är extra intresserad av människors beteende och socialisation. Du läser bland annat ledarskap och organisation, sociologi och psykologi.
Vi erbjuder dig två inriktningar på Naturvetenskapsprogrammet - naturvetenskap och natur o samhälle.
Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap ger dig fördjupade kunskaper inom matematik, biologi, kemi och fysik. Vi arbetar mycket laborativt, med aktuell forskning och i samarbete med bl a Stockholms universitet och Karolinska institutet.
Väljer du naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap kommer du att kunna välja att läsa programfördjupningskurser inom t ex Medicin, bioteknik och forskning eller Ingenjör med mera fysik, teknik och matematik.
Läser du naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap och samhälle kan du läsa programfördjupningskurser inom t ex Miljö och Hållbart samhälle eller läsa upp till full naturbehörighet.
Vi erbjuder dig två inriktningar på Ekonomiprogrammet - ekonomi och juridik.
Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi erbjuder bland annat företagsekonomi, ledarskap och entreprenörskap. Du får goda kunskaper för vidare studier inom ekonomiområdet, men också en grund för att söka arbete direkt efter gymnasiet.
Väljer du juridikinriktningen inom ekonomiprogrammet så får du kunskap om rättsordningens betydelse och lär dig att analysera och bedöma juridiska problem.
I åk 3 kan du fördjupa dina kunskaper genom att läsa programfördjupningskurser inom t ex Finansmarknad och entreprenörskap eller Redovisning om du är ekonom eller Affärsjuridik eller Internationell profil om du är jurist.
Vårt mål är att du utvecklas till en trygg människa med en framtidstro i en föränderlig värld. Efter fullföljd utbildning har du god kompetens för högre studier och för arbetslivet.
Vi erbjuder dig en spännande gymnasieskola då vi bland annat är en certifierade FN-skola, är ett riksidrottsgymnasium i kanot, har flera utbytesprojekt med andra skolor runt om i Europa, kan erbjuda dig idrottsprofiler inom fotboll, orientering, handboll och innebandy - och har Nyköpings bredaste programutbud och längst erfarenhet av att utbilda unga av alla gymnasieskolor i kommunen.
Välkommen till oss du också!
Hos oss hittar du 11 nationella program – varv 6 är yrkesförberedande
och 5 är högskoleförberedande. Vi har också 4 olika introduktionsprogram och gymnasiesärskola. Här arbetar över 275 personer med att inspirera och motivera, hjälpa och stötta dig i att lyckas med dina studier utifrån dina
förutsättningar.
Vi finns på tre olika platser i Nyköping – Gripenområdet, Nico och Skavsta.
Träffa oss på Öppet hus
Vi har flera öppet hus under året så att du kan komma på besök och se lokaler, träffa elever och lärare och få svar på dina frågor och funderingar.
• Onsdag 21 oktober klockan 17 - 19.00
• Lördag 14 november klockan 10 - 14.00
• Torsdag 21 januari klockan 17 – 19.00
• Tisdag 13 april klockan 17 – 19.00
Inför ditt gymnasieval finns det många frågor. Vi vill tipsa dig att gå runt på de olika gymnasieskolornas öppna hus, ställ frågor om olika program och inriktningar, prata med din studie- och yrkesvägledare på din skola.
Du är också varm välkommen att ta gärna kontakt med oss om du har några frågor om våra gymnasieprogram! Du hittar våra kontaktuppgifter på webben - nykoping.se/nykopings-gymnasium/studie--och-yrkesvagledning.
Vi hoppas att vi ses på något av våra Öppet hus!
Vi finns här för dig
När du väl går på ett gymnasieprogram kommer du också att behöva göra flera olika val. Det är viktiga val, särskilt med tanke på de planer du har på studier och/eller arbete i framtiden. Om du är osäker på hur du ska välja, hjälper vi gärna till.
Tilsammans ser vi över dina möjligheter och begränsningar, du får reda på vilka alternativ som finns, du får hjälp med att fatta beslut och med att genomföra det du kommit fram till.
I våra nybyggda och nyrenoverade lokaler på Gripenområdet hittar du flera av våra gymnasieprogram. Här finns bland annat nya musikstudios till Esterna, topputrustade labblokaler för Naturvetarna, vi har maskiner för laserskärning, roterande gravyr samt flertalet 3D-printers för Teknikerna. Vi har även en komlett elevhälsa och ett café som är en trevlig samlingspunkt.
På Gripen hittar du följande gymnasieprogram:
Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
Estiska programmet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet
Här finns även Gymnasiesärskolan och Introduktionsprogrammen
Varmt välkommen på ett av våra öppet hus så att vi får träffa dig, visa våra lokaler och svara på frågor.
• Onsdag 21 oktober klockan 17.00 - 19.00
• Lördag 14 november klockan 10.00 - 14.00
• Torsdag 21 januari klockan 17.00 – 19.00
• Tisdag 13 april klockan 17.00 – 19.00
Vill du skaffa dig goda framtidsmöjligheter att arbeta som till exempel barnskötare, förskolelärare, personlig assistent, eller som personal inom tränings- och idrottsanläggningar? Barn- och fritidsprogrammet är ett brett program som ger dig många framtida valmöjligheter.
Programmet erbjuder två inriktningar:
Träning och fritidsliv - motsvarar inriktning Fritid och hälsa på Mitt Gymnasieval
Inriktning mot arbete med verksamheter inom hälsa, fritid och friskvård. Du får kunskaper som gör att du kan arbeta som exempelvis personlig tränare eller aktivitetsledare. Vidareutbilda dig till fysioterapeut, idrottslärare, hälsocoach, dietist, idrottstränare, natur- eller fjällguide.
Förskola, skola och socialt arbete - motsvarar inriktning Pedagogiskt arbete på Mitt Gymnasieval
Inriktning mot arbete inom pedagogiska verksamheter med barn och ungdomar och/eller inom verksamheter där du möter människor med olika funktionsvariationer. Du får kunskaper som gör att du kan arbeta som till exempel barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller som personal i daglig verksamhet och boende för människor med funktionsvariationer.
Du kan vidareutbilda dig till lärare i förskola och skola eller fritidspedagog alternativt till socialpedagog, stödpedagog eller socionom.
Bygg- och anläggningsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Vi blandar teori med praktik och under andra och tredje året får du arbeta på en arbetsplats under ett antal veckor, så kallad APL.
Arbetsmarknaden är god i Nyköping med omnejd och i regel får våra elever jobb direkt efter gymnasiet.
Programmet erbjuder tre inriktningar:
Byggnation - motsvarar inriktning Husbyggnad på Mitt Gymnasieval
Inriktningen ger dig kunskap om byggnation och renovering av olika typer av byggnader. Du får kunskaper som gör att du kan arbeta som exempelvis snickare, plattsättare eller murare.
Måleri
Inriktningen ger dig kunskap om ny- och ommålning, uppsättning av olika väggbeklädnader och färg. Du får kunskaper som gör att du kan arbeta som exempelvis målare.
Plåtslageri och ventilation
Här får du grundkunskaperna för plåtslageri och lär dig mer om plåtslageriprocessen. Du läser även ventilationsplåtslageri och kan fördjupa dig inom ventilation.
Vi erbjuder inriktningen Musik och samhället, där du utvecklar din musikalitet och kreativitet genom individuell undervisning i ett instrument eller sång. Du får flera tillfällen att stå på scen, vilket övar dig i samarbete, kommunikation och förmågan att leda andra.
På Estetiska programmet får du en högskoleförberedande utbildning. Efter studenten har du kunskaper inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Programmet ger dig verktyg för att bli en effektiv organisatör, projektledare och god samarbetspartner - flera viktiga kunskaper som många arbetsgivare söker.
Våra populära och återkommande evenemang är höstkonsert, luciaföreställning och en musikal på vårterminen. I varje produktion arbetar vi med projektplanering, grupparbeten, idéskapande och utvecklande av social kompetens.
Vi erbjuder dig även utbildning i digitala musikprogram och tillgång till en avancerad musikstudio. Vi samarbetar med musikskolan och andra lokala föreningar såsom Slakthuset, Filharmoniska sällskapet och Kammarkören.
Här får du en bred och fördjupad utbildning som ger dig inträde till de flesta universitets- och högskoleutbildningar. Vi arbetar experimentellt och forskningsinriktat i topputrustade lokaler och med digitala verktyg. Framför dig ligger spännande yrken som läkare, veterinär, ingenjör eller arkitekt.
Programmet har två inriktningar och en tydlig internationell profil. Båda inriktningar ger samma breda bas.
Natur och vetenskap - motsvarar inriktning Naturvetenskap på Mitt Gymnasieval
Inriktningen ger dig fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. Målet är att ge dig ett tydligare djup och spets mot spårets naturvetenskapliga inriktning. Inriktningen ger också en god grund för fortsatta studier med fokus på aktuell forskning och naturvetenskapliga arbetssätt.
Miljö och hållbar utveckling - motsvarar inriktning Naturvetenskap och samhälle på Mitt Gymnasieval
Denna inriktning ger dig både en fördjupning inom naturvetenskap och samhällskunskap. Målet är att lyfta internationella frågor genom insikter och kunskaper om de globala målen utifrån både ett naturvetenskapligt och ett samhällsvetenskapligt perspektiv.
Du som väljer Samhällsvetenskapsprogrammet får en högskoleförberedande utbildning med fokus på världen, människan och medierna i ett globalt och hållbart samhälle. Vi kombinerar teoretiska studier med upplevelser i form av studieresor, temaveckor och ämnesövergripande projekt.
Programmet har tre inriktningar:
Människans utveckling och samspel - motsvarar inriktningen beetendevetenskap på Mitt Gymnasieval
Denna inriktning är för dig som är intresserad av människor, relationer, samhällsklasser och utmaningar. Vi förklarar människans personliga utveckling, gruppens roll i samhället och varför omvärlden vi lever i ser ut som den gör. Det gör vi bland annat genom resor och studiebesök både inom och utanför Sverige.
Kommunikation och design - motsvarar inriktningen medier, information och kommunikation på Mitt Gymnasieval
Inriktningen vänder sig till dig som vill bli bra på att kommunicera med hjälp av foto, film, ljud, text och grafik. Inriktningen ger dig kunskaper om information, reklam och journalistik. Vi arbetar varierat med aktuella och verklighetsbaserade projekt, där vi varvar teori med praktiska övningar.
Demokrati och mänskliga rättigheter - motsvarar inriktningen samhällsvetenskap på Mitt Gymnasieval
Politik, konflikter, internationella samarbeten och utmaningar - vi sätter människan i det stora sammanhanget och försöker förklara varför världen vi lever i ser ut som den gör. Inriktningen ger dig en mångsidig bild av det moderna samhället och de kunskaper du behöver för högskolestudier inom ett brett samhällsvtenskapligt område.
Nyköpings gymnasium är en certifierad FN-skola och under din tid på programmet möter du verkligheten genom rollspel och resor inom och utanför Sverige.
Här får du en högskoleförberedande utbildning som ger dig förutsättningar att studera och arbeta såväl nationellt som internationellt. Vi arbetar i helt nya lokaler, både teoretiskt och praktiskt, med modern teknik och utrustning i framkant.
Efter utbildningen kan du läsa vidare till gymnasieingenjör, högskoleingenjör eller civilingenjör. Behovet av olika ingenjörer är nu och i framtiden väldigt stort.
Programmet har två inriktningar:
Under årskurs ett presenteras programmets olika inrikningar. På våren i årskurs ett gör du ett val av inriktning inför årskurs 2.
Informations- och medieteknik
På inriktningen är datorteknik och digital kommunikation i fokus och du får kunskaper om datorer, operativsystem, datorkommunikation, nätverksteknik, programmering och webbdesign
Design och produktutveckling
På denna inriktning får du lära dig hur estetik, arbetsmiljö och miljökrav samverkar i design och produktion. Samtidigt får du kunskaper i tekniskt konstruktionsarbete och företagande genom vårt samarbete med Ung Företagsamhet (UF).
Designinriktningen har det allra senaste inom olika 3D-metoder från Photoshop och 3D-CAD till CNC-teknik, laserskärning, roterande gravyr samt flertalet 3D-printers på skolan. Utöver detta samarbetar vi med de bästa printföretagen i Sverige som också erbjuder oss 3D-scanning.
Vi har lång erfarenhet av att möta och undervisa elever inom gymnasiesärskolan.
Du lär dig att samspela med andra människor och här möter du demokrati- och rättvisefrågor och lär dig omsorg om miljön.
Du som vill gå gymnasiesärskolan hos oss på Nyköpings gymnasium kan välja mellan nationella program eller individuellt program - båda programmen är fyraåriga. På nationellt program läser du ämnen medan individuellt program har ämnesområden.
Vi har tre nationella program på gymnasiesärskolan:
FAB - Fastighet, anläggning och byggnation
AHV - Administration, handel och varuhantering
HVO - Hälsa, vård och omsorg
Här erbjuds du att läsa ämnesområden utifrån en individuellt anpassad studieplan. Den passar dig som behöver en studiemiljö som är anpassad efter just dina förmågor.
Introduktionsprogrammen är till för dig som inte är behörig till gymnasiet än. Här får du möjlighet att studera så du blir behörig att söka gymnasieutbildning, annan utbildning eller förbereda dig för arbetslivet.
Vi erbjuder dig fyra olika introduktionsprogram:
Individuellt alternativ (IMA) vänder sig till dig som inte är behörig till nationellt program eller Programinriktat val och söker en mer allmän inriktad utbildning. Här läser du i första hand de grundskoleämnen du ännu inte har betyg i och utbildningen utformas individuellt efter dina behov och ditt mål. Undervisningen på individuellt alternativ sker i mindre grupper och utifrån dina individuella förutsättningar.
Programinriktat val (IMV) syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program i mån av plats och ska så snart som möjligt antas till det nationella programmet. Programinriktat val söks via gymnasiewebben.
Yrkesintroduktion vänder sig till dig som siktar på att bli behörig till ett yrkesprogram eller vill öka dina möjligheter att få ett arbete. Vi erbjuder Yrkesintroduktion inom följande inriktningar:
Bygg och anläggning (IMYBA) med inriktning plåtslageri.
Barn och fritid (IMYBF) med inriktning aktivitetsledare fritidshem.
Fordon och transport (IMYFT) med inriktning reparation.
Handel och administration (IMYHA) med inriktning handel och service.
Vård och omsorg (IMYVO) med inriktning vårdbiträde.
Språkintroduktion handlar om att ge nyanlända ungdomar en utbildning med tyngdpunkt i det svenska språket, vilken möjliggör för dig att gå vidare i gymnasieskolan eller till annan utbildning. Vi erbjuder också praktik och praktiska ämnen för dig som är inriktad på att kunna arbeta efter studierna hos oss.
Välkommen till Nico - skolan mitt i stan! Vi är en liten skolenhet som arbetar för att du som elev ska nå dina mål. Här har vi tre olika gymnasieprogram, en komplett elevhälsa och ett trevligt fik.
På Nico finns Ekonomiprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet.
Varmt välkommen på ett av våra öppet hus så att vi får träffa dig, visa våra lokaler och svara på frågor.
• Onsdag 21 oktober klockan 17.00 - 19.00
• Lördag 14 november klockan 10.00 - 14.00
• Torsdag 21 januari klockan 17.00 – 19.00
• Tisdag 13 april klockan 17.00 – 19.00
Här utbildas du för en djupare kunskap inom företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Under din tid på programmet möter du verkligheten genom studiebesök, resor inom och utanför Sverige samt genom praktiskt undersökningsarbete.
Vi jobbar med projekt som inbegriper flera ämnen samtidigt, ibland även med internationella relationer. Vi samarbetar med olika företag och Ung Företagsamhet, där man får prova på att starta, driva och avveckla ett företag.
Programmet har två inriktningar:
Ekonomi och företagande - motsvarar inriktning Ekonomi på Mitt Gymnasieval
Du får kunskaper i hur man startar och driver företag, gör ekonomiska beräkningar, utvecklar sin produkt, marknadsför och organiserar företaget. Vi arbetar med analys av företagets olika delar och använder olika verktyg för att planera och följa upp företagets ekonomi som ekonomisystem för administration och bokföring.
Du har möjlighet att bli diplomerad gymnasie- ekonom samt driva eget företag genom Ung företagsamhet (UF).
Juridik
Att läsa inriktning Juridik innebär att du bland annat fördjupar dig inom olika rättsområden. Målet är att skapa en djupare förståelse för lag och rätt i ett demokratiskt samhälle och hur vi påverkas av internationell rätt. Du tränas i din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem samt komplexa samhällsfrågor.
Vill du få kunskap om olika handelsområden, hur man startar och driver företag, kundbemötande och sälj samt digital handel idag och i framtiden? Då ska du välja oss! Vi ger dig en yrkesutbildning med kunskaper för att kunna arbeta inom yrken som säljare, inköpare och butiksledare.
Vi blandar teori med praktiskt lärande och arbetar i projektform där din kreativitet, framåtanda, servicekänsla och säljförmåga utvecklas. Bland annat startar du och driver ett eget företag i form av Ung Företagsamhet.
Du får möjlighet att ha ditt arbetsplatsförlagda lärande, APL, i Nyköpingsregionen. Här lär du dig om yrket, att samarbeta och stärka din sociala kompetens. Under andra läsåret har du tre veckors APL och under årskurs tre har du praktik två dagar i veckan.
Behörighet till högskolan
Inom det individuella valet kan du läsa kurser i till exempel svenska och engelska för att få grundläggande behörighet för att kunna studera vidare på högskola. Du kan även välja att läsa matematik som ger utökad behörighet.
Goda framtidsutsikter
Service- och tjänstesektorn är ett av de områden som växer snabbast idag och som ständigt söker duktiga medarbetare.
Välkommen till oss du med!
Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram som förbereder dig för arbete och vidare studier inom vård och omsorg. Programmet ger en bra grund för dig som i framtiden vill arbeta inom vårdområdet, sociala sektorn, polis eller räddningstjänst.
På utbildningen väver vi samman teori och praktik för att ge en helhetssyn av programområdet. Du kommer att få grundläggande kunskaper om arbete i verksamheter inom vård och omsorg, mer om människan ur fysiskt, psykologiskt, socialt och existentiellt perspektiv samt hur man kan främja människors hälsa och stödja varje individs förmåga att utveckla sina resurser.
Du får också lära dig hur man möter och kommunicerar med människor i olika vård- och omsorgssituationer och hur man tar hänsyn till etiska aspekter rörande arbete med människor. Efter utbildningen kan du som vill studera vidare inom sjukvård, räddningstjänst, kriminalvård eller socialtjänst.
Sista året får du möjlighet att välja fördjupning inom funktionsnedsättning, psykiatri, sjukvård eller äldrevård.
Vill du lära dig att arbeta med modern teknik i en bransch som är i framkant? Här på Skavsta kan du välja mellan Fordons- och transportprogrammet och Flygteknikprogrammet. Vi är en liten skola med 280 elever och ett 30-tal personal. Vi har även en komplett elevhälsa som finns här för dig. Här kan du gå en utbildning som ger dig goda möjligheter till ett jobb direkt efter examen.
Vi har flygplan, helikoptrar, tunga maskiner lastbilar och andra fordon för dig att arbeta med. Våra utbildningar varvas med teori och praktik i en verklighetsnära miljö precis intill Nyköpings internationella flygplats vid Skavsta. Vårt goda samarbete med branschen möjliggör bra praktikplatser både i Sverige och utomlands. Många av våra elever blir erbjudna jobb direkt efter examen.
Varmt välkommen på ett av våra öppet hus så att vi får träffa dig, visa våra lokaler och svara på frågor.
• Onsdag 21 oktober klockan 17.00 - 19.00
• Lördag 14 november klockan 10.00 - 14.00
• Torsdag 21 januari klockan 17.00 – 19.00
• Lördag 23 januari klockan 10 - 14.00
• Tisdag 13 april klockan 17.00 – 19.00
Här får kunskaper som behövs för att arbeta som mekaniker för flygplan. Du får möjlighet till både svensk yrkesexamen och ett internationellt certfikat, Certificate of Recognition, som används för att få arbete som flygmekaniker i stora delar av världen.
Undervisningen sker i topprustade lokaler och merparten av utbildningen genomför du i skolans båda hangarer, verkstadsutrymmen och lackeringsverkstad. Här varvas teori med praktik och du får arbeta med imponerande flygmaskiner som skolan förfogar över, exemplevis SAAB 340 och SAAB 2000. Hos oss finns kompetenta lärare som själva har mångårig erfarenhet av flygbranschen.
Du lär dig, förutom kärnämnena, hur flygplan fungerar. Du lär dig flygplanets olika system genom kurser i gasturbinmotorer och flygplanslära. Du läser också flera kurser i el, instrument och digitalteknik.
Möjligheter att praktisera och arbeta utomlands
Du får chansen att göra en del av din praktik utomlands, i Basel eller i Düsseldorf, där skolan har ett nära samarbete med Jet Aviation sedan flera år tillbaka. Varje år får ett tiotal elever arbete i Schweiz och på stora bolag som SAAB, Braathens Technical och SAS Technical Services.
Fordons- och transportprogrammet ger dig möjlighet till en eftertraktad yrkesutbildning. Efter utbildningen har du de kunskaper som behövs för att arbeta som till exempel mekaniker för personbil, lastbil och mobila maskiner, lackerare eller som yrkesförare. Många av våra elever får jobb direkt efter examen.
Programmet erbjuder fyra inriktningar:
Lastbil och mobila maskiner
Du utbildar dig till antingen maskinmekaniker eller lastbilsmekaniker. Du utbildas inom hydraulik, pneumatik och elektronik. Den tekniska utvecklingen har gått framåt de senaste åren och felsökning och programmering med PC är dagliga arbetsmoment på serviceverkstan och ute i fält.
Personbil
Som bilmekaniker utbildas du både praktiskt och teoretiskt till kunskaper i bilens mekaniska, elektriska och elektroniska system. Du behöver vara både praktiskt lagd och förstå tekniska system då bilens många mekaniska system idag styrs av elektronik och datorer.
Transport
Inriktningen ger kunskaper inom trafikkunskap, transportsystem, transportledning och logistik och kan leda till arbete som yrkesförare. Du genomför 15 veckor APL på en arbetsplats som ger dig omfattande yrkesträning under verkliga förhållanden och av utbildade handledare.
Karosseri och lackering
Inriktningen karosseri och lackering ger kunskaper i diagnostik och reparation av karosserier samt lackering av fordon. Inriktningen kan leda till arbete som bilskadereparatör eller billackerare. Ubildningen ges i lärlingsform.
Vi erbjuder dig nationella gymnasieutbildningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) samt Hotell- och turismprogrammet (HT). Hos oss får du en yrkesutbildning men du har även möjlighet att läsa så att du får högskolebehörighet.)
Dessutom har vi introduktionsutbildning och gymnasiesärskola med inriktning mot kök (HRHOT). I samarbete med Campus Nyköping har vi även gymnasial vuxenutbildning med inriktning mot Bageri och konditori samt Hotell och turism.
Hos oss kommer du att göra din praktik (APL) på de allra bästa hotellen, bagerierna och restaurangerna. Vi har utvecklat ett kontaktnät inom hotell- och restaurangbranschen både i Sverige och Europa. Praktik förekommer i alla årskurserna men huvuddelen av praktiken sker i årskurs tre. På din praktikplats kommer det att finnas en handledare som stödjer dig under hela din praktiktid.
Det är inte ovanligt att våra elever får extrajobb på sina praktikplatser under den tiden de går i skolan. Många har också fått fast jobb efter sin examen.
Skolan är liten och trivsam för både elever och personal. Totalt studerar ca 160 ungdomar hos oss och det lilla formatet gör att man direkt kan vara med och påverka sin egen utbildning.
Undervisningen leds av kunnig personal med gedigen erfarenhet av branschen, sitt ämnesområde och med pedagogisk kompetens. Skolan har öppen verksamhet i sina undervisningslokaler i form av lunch- och à la carteservering där eleverna får prova sina kunskaper ”på riktigt” i en levande restaurangmiljö.
Har du några frågor är du välkommen att kontaka oss:
Hannu Husa, rektor, Epost: hannu.husa@nsutbildning.se, Telefon: 0702133100
Daniel Andersson, Epost: daniel.andersson@nsutbildning.se, Telefon: 0704248617
Välkommen att besöka oss på Öppet hus
• Lördag 14 november klockan 10-14.00
• Onsdag 18 november klockan 17-19.00
• Lördag 12 december klockan 10-13.00
Det här är en utbildning för dig som vill ha Sverige eller hela världen som din framtida arbetsplats! Service, bemötande och kommunikation är grundläggande i utbildningen.
Turismnäringen är en av världens snabbast växande näringar. Utbildningen är ett yrkesprogram, men vi ger dig också högskolebehörighet för fortsatta studier.
Du kan välja mellan två olika inriktningar:
Hotell- och konferens, ska ge kunskaper för arbete inom ett hotells olika avdelningar, inom konferensverksamhet, med service och bemötande, med att organisera, planera och genomföra möten och event.
Turism och resor, ska ge kunskaper för arbete med turistinformation, med organisation och planering av resor, resmål och resvägar, med aktiviteter och upplevelser av olika slag, till exempel natur- och kulturturism, med att leda aktiviteter och resor.
Här får du en utbildning som ger dig kunskaper för arbete inom restaurang, bageri, delikatess och catering. I sammarbete med branschen bästa aktörer ger vi dig en gedigen grund att stå på när du ska ut i arbetslivet. Utbildningen är ett yrkesprogram men vi ger dig också högskolebehörighet för fortsatta studier.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar.
Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.
Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.
Båda inriktningar kan leda till fortsatta studier på högskola/yrkeshögskola
Om du önskar söka till ett yrkesförberedande program på gymnasiet, men inte uppfyller behörighetskraven, kan du istället ansöka till yrkesintroduktion, IMYRK. Här går du om du vill bli behörig till det nationella yrkesprogrammet eller vill förbereda dig för arbetsmarknaden.
På yrkesintroduktionsprogrammet läser du de ordinarie kurserna på det nationella programmet. Du går i en klass med elever som går det nationella programmet men du får stöd i de ämnen som du har svårt med. Vi gör tillsammans med dig och dina vårdnadshavare en individuell studieplan efter dina förmågor. Utifrån dina förmågor och våra stödinsatser så jobbar vi för att du ska nå så långt som möjligt.
Här jobbar du tillsammans med lärare, mentor, specialpedagog och resurslärare för att få så bra hjälp som möjligt. På IMYRK kan du gå 1,2 eller 3 år.
Vårt mål är att du ska vara anställningsbar efter utbildningen hos oss. Har du som mål att även klara av behörighet för vidare studier så stöttar vi dig i det.
Vi tar emot IMYRK ansökningar på följande program
Hotell- och turismprogrammet (IMYRKHT)
Restaurang- och livsmedelsprogrammet (IMYRKRL)
Här får du en god grund för att studera vidare, söka arbete och kunna delta aktivt i samhällslivet. Dessutom ger gymnasiesärskolan möjlighet till personlig utveckling.
Vi har fokuserat vår utbildning på restaurang och bageri. Vårt mål är att ge grundläggande kunskaper som förbereder eleverna för att kunna arbeta med t.ex. bageri- och konditorivaror, livsmedelshygien, dukning, matlagning och service. Under utbildningen lär sig eleverna också att utveckla ett serviceinriktat förhållningssätt och förmåga att kommunicera och samverka med kunder.
Välkommen till Realgymnasiet i Nyköping!
Vi lär mitt i verkligheten och förbereder oss både för yrkesliv eller vidare studier. Vi erbjuder också lärling för den som vill vässa sig extra mycket inom sin utbildning.
I våra utbildningar kan du lägga till olika diplomeringar till din examen som du har nytta av i framtiden. Diplomeringarna är branschens egna och ökar dina chanser till jobb markant!
Vi erbjuder dig Naturbruksprogrammet med fyra olika inriktningar. En härlig arbetsmiljö och vi-känsla genomsyrar vår lilla skola. Vi finns på Västra Trädgårdsgatan 30-41, mitt i Nyköping och på skolan går 90 elever.
Vi är stolt samarbetspartner och driver vår utbildning tillsammans med bland annat Vettris, Arken Zoo, Kolmården och Evidensia, Brukshundsklubben i Nyköping, Stjärnholms Ryttarförening, Svenskt Hopp och Eventing Team Anna & William samt, Östermalma och Boda borg.
Vi ger dig naturligtvis möjlighet att plugga för att kunna söka till högre studier efter gymnasiet, så här kan du ta studenten med både grundläggande och särskild högskolebehörighet inom ramen för programplanen. Det är du som bestämmer vilket!
Har du några frågor eller funderingar om vår skola eller våra utbildningar är du välkommen att höra av dig till mig, Lisa, på telefon: 0733-51 77 26 eller Epost: lisa.olofsson@realgymnasiet.se
Öppet hus
Kom och träffa oss på någon av våra aktiviteter så som skugga en elev, prova-på-dagar och öppet hus. Läs gärna mer på vår webbplats.
• Lördag 14 november klockan 10 – 14.00
• Tisdag 26 januari klockan 17.30 – 19.00
Det här är utbildningen för dig som vill jobba nära alla sorters djur. Du får möta både djur och människor på djuranläggningar, zoohandel och djursjukhus, inte minst genom vårt samarbete med Evidensia.
Hos oss får du sköta, vårda, hantera och utfodra djur av alla de slag. Du får också prova på jobb som djurvårdare i djurpark och zoohandel – med allt från djurskötsel till kundbemötande.
Hund: Här får du lära dig handleda och instruera människor i hur de bäst vårdar, sköter, tränar och hanterar sin hund. Du får också kunskaper om hundars beteende, hundraser, skötsel, friskvård och sjukdomar. Läs mer om "hund" på vår webbplats.
Yrkesexamen och högskolebehörighet
Grundläggande högskolebehörighet kan du läsa på alla våra skolor, du kan utöver det lägga till matte- eller det samhällsvetenskapliga spåret.
Att arbeta med äventyrsturism innebär att du möter, leder och instruerar människor i skiftande naturmiljöer med varierande förutsättningar och med olika aktiviteter som bas för naturupplevelsen.
Du tränar ditt ledarskap, utvecklar dina praktiska och teoretiska kunskaper samt får kännedom om branschen ur ett företagsperspektiv. Du väljer att specialisera dig för att exempelvis bli skidlärare eller det bredare naturguiden med innehåll inom flera aktivitetsområden. Beroende på vald specialisering får du även möjlighet att delta i STS reseledarutbildning i Alperna.
Yrkesexamen och högskolebehörighet
Grundläggande högskolebehörighet kan du läsa på alla våra skolor, du kan utöver det lägga till matte- eller det samhällsvetenskapliga spåret.
På Ridning tränas du i hoppning, dressyr, hästkunskap, ledarskap och mycket annat. Inte minst utvecklas du som entreprenör och får insyn i att driva eget företag inom hästnäringen.
Hästbranschen är en av de snabbast växande i landet och självklart samarbetar vi med några av de främsta tränarna, ridanläggningarna och ridsportseventen för att ge dig värdefulla kontakter och kunskaper för att lyckas i framtiden.
Yrkesexamen och högskolebehörighet
Grundläggande högskolebehörighet kan du läsa på alla våra skolor, du kan utöver det lägga till matte- eller det samhällsvetenskapliga spåret.
Välkommen till Öknaskolan, vackert belägen 2 mil utanför Nyköping! På vårt 3800 hektar stora skolområde finner du ett mosaikartat landskap, moderna maskiner, ladugård, växthus, djurhus med smådjur och reptiler, stall, en veterinärmottagning och förstås fina lokaler för både lärande och boende.
Här läser ca 250 elever Naturbruksprogrammet i en fantastisk miljö som kan bli ditt nya klassrum. Välj mellan inriktningarna Hästhållning, Djurvård, Naturturism, Lantbruk eller Trädgård.
Här finns goda möjligheter till jobb direkt efter gymnasiet! Vill du hellre läsa vidare till exempelvis agronom, veterinär, etolog, trädgårdsmästare, viltmästare eller hippolog erbjuder vi en naturvetenskaplig profil till samtliga inriktningar som ger dig särskilda behörigheter.
Vår gymnasiesärskola erbjuder programmet skog, mark och djur samt individuella programmet för dig som behöver mer stöd i din utbildning. Du som saknar behörighet till gymnasiet kan söka till oss via Yrkesintroduktion.
Du har rätt att söka till Öknaskolan oavsett var du bor i landet. Vi tar gärna emot dig som elev, men villkoren kan se olika ut beroende på din hemkommun. Fråga oss så berättar vi mer!
Frågor eller funderingar:
Tveka inte att kontakta oss via epost till kansli@oknaskolan.se eller via telefon 0155 - 26 48 00
Öppet hus
Lördag 7 november klockan 10 – 14.00
Torsdag 3 december klockan 17 – 20.00
Anmälan krävs
Prova på
Lördag 24/10 klockan 09.00-16.00
Lördag 21/11 klockan 09.00-16.00
Anmälan krävs
Läs mer om våra prova-på-dagar och öppet hus på vår webbplats.
Programmet är perfekt för dig som har ett brinnande intresse för djur och natur. På Naturbruksprogrammet kombinerar man teori och praktik på ett omväxlande och inspirerande sätt.
Hos oss kan du välja mellan inriktningarna Hästhållning, Djurvård. Naturturism, Trädgård eller Lantbruk. Gemensamt är möjligheten till särskilda behörigheter via den naturvetenskapliga profilen. Samtliga inriktningar har en yrkesutgång, vilket innebär att vårt mål är att du ska vara anställningsbar inom branschen direkt efter gymnasiet.
Ditt klassrum varierar i utseende, här gör vi saker på riktigt!
Här får du som elev träna på att arbeta självständigt och med andra på ett säkert sätt. Du får jobba både praktiskt och teoretiskt inom lantbruk, trädgård samt med djur.
Vi arbetar med olika teman där yrkesämnen och gymnasiegemensamma ämnen blandas både teoretiskt och praktiskt.
I djurhuset finns det sällskapsdjur som gnagare, reptiler och fåglar. I vårt hunddagis får du lära dig om hundar. Det finns både rid- och körhästar i skolans stall och vårt lantbruk har kor och får. Du får också ägna dig åt trädgårdsskötsel i våra parkområden och grönsaksodling - grönsaker som vi sedan äter i skolans matsal.
Du får lära dig mycket om olika maskiner, bland annat lär du dig att köra fyrhjuling, använda röjsåg och åkgräsklippare. De flesta elever hos oss tar förarbevis för fyrhjuling under sitt första skolår. Du får även prova på flera olika yrkesområden. Bland annat får du jobba med de olika djuren, plantera och klippa gräs.
För mer information, kontakta Ulrica Backman, socialsamordnare, på telefon: 072-529 35 53 eller epost: ulrica.backman@oknaskolan.se.
Introduktionsprogrammet (IM) är ett program för dig som saknar gymnasiebehörighet.
Vi erbjuder dig Introduktionsprogrammet Yrkesintroduktion. Målet med din tid på YI är att du direkt ska förberedas för arbete inom naturbrukets yrkesområden; lantbruk, häst eller trädgård och bli behörig till ett av de nationella programmen. Utbildningen utformas individuellt för varje elev.
Som elev får du möjlighet att välja yrkeskurser inom ditt intresseområde, exempelvis inom lantbruk, trädgård och häst. Möjlighet att komplettera de grundskoleämnen som du saknar behörighet i finns också. Vi utformar en individuell studieplan utifrån dina intressen och behov, som sedan följs upp, utvärderas och ändras vid behov.
Vill du veta mer? Kontakta Ulrica Backman, på telefon 072-529 35 53 eller epost: ulrica.backman@oknaskolan.se