Meny

Vittras skolmoduler nu i bruk efter rekordsnabb samverkan

14 september 2021
Näringsliv och arbete Barn och utbildning Bo, bygga och miljö Kommun och politik Nämnder

I juli brann Vittras skola i Kungshagen upp, men redan igår togs de första av de 85 nya skolmodulerna på Rosvalla i anspråk. Då flyttade 75 förskolebarn in i sina nya lokaler. Modulskolan har byggts upp på rekordtid under fem veckor tack vare det engagerade stödet de fått.

 

- Det är ganska otroligt att det gått så fort med tanke på att det handlar mycket om el, vatten och ventilation men både byggarna och kommunen har verkligen ansträngt sig för att fixa det, säger Johan Skeppstedt, rektor på skolan.

Den nya skolan är inhägnad och byggd som ett U runt en fotbollsplan där knattarna tidigare spelat. Till nästa säsong finns andra planer för knattarnas plan. En ny skola ska stå klar i Kungshagen till läsårsstarten hösten 2023.

Samarbete inleddes tidigt

Redan när branden var ett faktum intog Nyköpings kommun hållningen att alla skolbarn i Nyköpings kommun är ett ansvar för kommunen, oavsett om de går i en friskola eller kommunal skola. Krisledningsstabens samarbete med Vittras krisledning och polisen inleddes därför tidigt under krisarbetet.

Ett hus på skolområdet klarade sig under branden, Kuben, där skolans låg- och mellanstadieelever gått sedan branden. Förskolebarnen har fått vara i Träffens lokaler och högstadieeleverna i Rosvallas konferensdel. När förskolan, låg- och mellanstadiet fyllt upp modulerna flyttar högstadieeleverna in i Kuben på sin gamla skola.

Rosvalla nytt för många

- Vi har mötts av ett otroligt engagemang från alla håll. Skolmaten har Mat-Mattes Catering och Åbergs bowlinghall på Rosvalla hjälpt till med. Tack vare det och ett bra samarbete med andra leverantörer och kommunala instanser har allt gått att lösa, säger Johan Skeppstedt. Rosvalla har fantastiska ytor och här får eleverna ha sina idrottstimmar nu. Många elever hade aldrig satt sin fot här tidigare, förhoppningsvis vill de fortsätta med olika aktiviteter här.

Mycket finns att upptäcka

- Det finns många aspekter på det här samarbetet, säger Lasse Persson, chef för Nyköpings Arenor. Att försöka hjälpa till i en sådan här situation är förstås en självklarhet. Ur den tragiska händelsen ser vi ändå mycket positivt. En är att ungdomarna nu får upptäcka Rosvalla och föreningslivet här. Det finns 26 olika idrotter på Rosvalla som de nu kan få relationer till och upptäcka nya intressen.