Meny

Teater Sörmland vinnare av Innovationspriset 2020

30 april 2021

Vinnare av årets innovationspris inom besöksnäringen är Teater Sörmland, för sommarspelet Nyköpings Gästabud. Priset delades ut i samband med Nyköpings kommuns digitala företagsträff. Eva Westin från Teater Sörmland tog emot priset och värdechecken på 10 000 kronor.

Vinnare_innovationspriset20.jpeg
På foto från vänster: Maria Karlsson, Erik Lindhe och Ewa Westin.

Teater Sörmland var en av totalt 14 nominerade till 2020 års innovationspris och stack ut med sitt kreativa och nytänkande skapande av Nyköpings Gästabud. Trots pandemin och restriktioner genomförde de gästabudet på ett nytt uppmärksammat sätt, förberedde ett vintergästabud och skapade en podd med radioföljetong.

Nyköpings Gästabud i 360

Under våren 2020 planerades en stor föreställning i form av en musikal. Men med restriktionerna på 50 personer blev det omöjligt att kunna genomföra en scenföreställning för sittande publik. Under sommaren fick publiken istället uppleva Nyköpings Gästabud på ett helt nytt sätt. Med en egen pall som sittplats lotsades publiken rakt in i medeltiden och fick uppleva historien i 360 grader.

- I och med att vi valde att skala ned och göra en föreställning utan stor scen och läktare, kunde vi låta publiken få ta del av hela slottet, vilket varit omöjligt tidigare, säger Ewa Westin. Vi ville att publiken skulle få en känsla av att hamna mitt i dramat och få en intimitet med ensemblen.

Tillsammans arbetade Teater Sörmland fram det koncept som sedan blev det slutgiltiga resultatet, där det absolut viktigaste var att föreställningen skulle vara smittsäkrad både för publik och ensemblen. I år hoppas Ewa och Teater Sörmland att de kan genomföra samma föreställning som förra sommaren och kanske för fler besökare.

- I dagsläget vet vi ju nästan ingenting om sommaren och vilka restriktioner som kommer att gälla, så även i år kommer vi att arbeta fram en plan B. Vad det blir är ännu inte riktigt klart, säger Ewa.

Teatergrupp med gamla anor

Teater Sörmland startade i Lund 1975 och har varit verksamma i Sörmland sedan 1983. Den huvudsakliga verksamheten är att spela engagerande barn- och ungdomsteater framförallt på skolor.

Under alla de år som Teater Sörmland har spelat Nyköpings Gästabud har de producerat inte mindre än sju olika varianter av den spännande historien. Dessutom gör de konferensspelningar och personalutbildningar och bedriver även kursverksamhet i form av teaterkurser för barn och ungdomar.

Teater Sörmland tilldelades Årets Turismpris 2020 för att på ett unikt sätt under sommaren 2020 låtit besökarna uppleva Nyköpings Gästabud i ny tappning.

Motivering vinnare av innovationspriset 2020

Pristagaren hittade nya och kreativa vägar att genomföra sin verksamhet på ett helt nytt sätt under sommaren 2020, trots pandemin och utan att förlora något av spelets själ eller attraktionskraft. De ställde inte in utan om, och gav Nyköpingsbor och turister en unik upplevelse och en reseanledning under en sommar då det verkligen behövdes. Dessutom har den här aktören visat att de har fler nya spännande idéer för att utveckla Nyköpings besöksnäring under hela året.

Juryn består av: Maria Karlsson, Näringslivschef i Nyköping och ordförande i juryn, Emma Hansson, Regionförbundet Sörmland, ansvarig för det regionala innovationsarbetet och Ola Lindgren Nilsson, VD STUA.

År 2019 vann Karin Sundby och Eva Lundkvist, initiativtagare och genomförare av Nyköpings Restabud. En del av priset tillägnades också Karin Sundby med företaget Ideando för införandet av Miljötratten.