Meny

"Vi elskar Nyköping" - årets bussdesignvinnare är utsedd

2 maj 2019

Det är elever i klass 5 b på Långbergsskolan som har vunnit årets bussdesigntävling. Budskapet "Vi elskar Nyköping" passar väl in i årets tema.

Temat i 2019 års tävling är just "Elektriskt, Frihet och Online” eftersom stadsbussarna drivs av el från och med augusti i år samt att bussarna också utrustas med wifi. 

bara_bussen.png

Att "Vi elskar Nyköping" passar ju väldigt bra när vi får elbussar!

Bussdesigntävlingen ger en röst i det offentliga rummet

Att få designa en egen buss är ett sätt att få barn och ungdomar att gärna välja bussen samt att få sin röst hörd och synas i det offentliga rummet. Tävlingen sker i samarbete mellan Nyköpings kommun, Region Sörmland och Nobina.

Bästa tipsen från vinnarna

Eleverna Vera, Tove, Tea, Ylva och Yasead i 5 b har tillsammans arbetat fram förslaget (buss nr 10), guidade av bildläraren Susanne Fragoulis Andersson. Elevernas tips till nästa års tävlanden är att använda färger som sticker ut, komma på bra budskap och hålla sig till temat. Susannes Fragoulis Anderssons tips är att ge eleverna tid att arbeta med sina idéer och att titta på mycket bilder som kopplar till temat samt att tänka på att bussen ju faktiskt ska rulla ute på gatorna och ses av många människor, även på långt håll.

eleverna.jpg

Glada elever på Långbergsskolan - i augusti rullar deras egendesignade buss ut på stadens gator. 

Nyköpingsborna röstade fram vinnaren

Alla grundskolor i Nyköpings kommun bjöds in att delta i tävlingen (åk 4-6) tidigare i år. Efter ett tufft juryarbete där drygt 40 bidrag blev till 10 genomfördes i början av april och sen pågick röstning 8-24 april då 1411 röster kom in via webben och formulär i Stadshusfoajén (där bussarna även stod utställda som modeller).

När klassens helt egna buss rullar ut i stadstrafiken i augusti bjuds de på en en helt egen resa. Idag överraskades de med tårta.

Läs mer om bussdesigntävlingen. Här hittar du också årets alla bidrag.

Resultat

Buss 1 - 7%
Buss 2 - 3%
Buss 3 - 4%
Buss 4 - 11%
Buss 5 - 21%
Buss 6 - 2%
Buss 7 - 7%
Buss 8 - 5%
Buss 9 - 10%
Buss 10 - 30%