Meny

Vecka fri från våld

5 november 2019
Omsorg och stöd Omsorg och stöd - Våld i nära relation

I slutet av november arrangeras En vecka fri från våld. Den sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor i nära relationer.

Temaveckan pågår mellan 25 november och 1 december. Det är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som har funnits sedan 2016.

I Nyköping arrangeras olika föreläsningar och utställningar för att uppmärksamma och sprida kunskap om våld i nära relation. 

– Om man vet var hjälpen finns är det lättare att ställa frågor om våld och hänvisa personer som behöver stöd och hjälp, rätt. Temaveckan är en bra möjlighet för organisationer och verksamheter att synas och berätta var hjälpen finns. Det är första gången som Nyköping gör detta större arrangemang med aktiviteter under en hel vecka, säger Marie Eriksson, strateg för våld i nära relation i Nyköpings kommun som samordnar veckan.

Vecka i samarbete

Runt om i landet arrangerar civilsamhälle, myndigheter, regioner, landsting och kommuner tillsammans seminarier, nätverksträffar, filmvisningar med mera, under veckan.

Evenemangen i Nyköping arrangeras i samarbete mellan Nyköpings kommun, Länsstyrelsen i Södermanland, Kvinnojouren Mira, Brottsofferjouren, tjejjouren Mira och Zonta.

Föreläsningar för gymnasieklasser

Gymnasieklasser kommer under veckan få lyssna på föreläsningen ”Våld i ungas relationer” av Mikis Kanakaris från stiftelsen 1000 Möjligheter. 

Totalt håller han åtta föreläsningar för olika gymnasieklasser. Mikis Kanakaris har också en föreläsning för föräldrar på onsdagskvällen. 

Kontakt vid stöd

Behöver du stöd och råd när det gäller våld i nära relation? Läs mer på nykoping.se om var du kan vända dig. 

Frågor?

Har du frågor om temaveckan eller det förebyggande arbetet gällande våld i nära relation, kontakta Marie Eriksson, strateg för våld i nära relation på Nyköpings kommun:

Mejl: marie.eriksson.2@nykoping.se
Telefon: 0155-45 79 31