Unga företagare fick tips från Prins Daniel

14 december 2022
Barn och utbildning Företag och näringsliv Barn och utbildning - Gymnasium

Fler ska vilja och våga var temat på dagens föreläsning riktad till gymnasieelever som har startat eller ska starta företag inom Ung företagsamhet. Prins Daniel, Johanna von Sydow från Equestrian Stockholm och Daniel Kjellén från Tink föreläste.

– Det är ett härligt engagemang här, många som är villiga att jobba hårt. Jag tar med mig framåtandan, det är många som är öppna och modiga, säger prins Daniel.

Eleverna från gymnasieskolorna fick ställa frågor och fick flera tips på hur man kan komma vidare med sitt företag.

– Jag startade företag med två kompisar som jag visste att jag trivdes med. Jag ville göra skillnad men också ha kul på jobbet. De flesta har testat flera jobb innan man startar företag och det är bra att veta vad man tycker är kul och vilken chef man vill vara, säger Prins Daniel.

Att inte ge upp trots motgångar var ett av budskapen från Daniel Kjellén.

– Mycket gick åt skogen och vi jobbade i åtta år med Tink innan vi såg resultat, säger Daniel Kjéllen.

Några elever säger att de själva inte är de bästa på att sitta still under lektioner och fokusera. Men det kan vändas till något positivt, konstaterar prins Daniel.

– Många entreprenörer har en bra energi och driv. Det gäller bara att rikta den energin åt rätt håll.

Till UF-företaget Sörmländska delikatesser, från Nyköpings gymnasium, säger han:

– Bra att ni tog med er produkt hit, det är det första tipset till andra. Visa upp vad ni har, då är det svårare att säga nej. Ring inte bara och sälj in, utan boka möten eller dyk bara upp.

Johanna von Sydow, grundare av företaget Equestrian Stockholm, tipsar om att bygga storytelling kring produkterna och tagga producenter och supporta varandra.

– Och många äldre är på Facebook, gör inlägg även där. Kolla upp lokala mikroinfluencers, kanske utställningar där ni kan vara sponsorer inte med pengar men med era produkter mot att produkterna nämns.