Meny

Hundratals unga på UF-mässan när Nyköping är värd

3 mars 2020
Näringsliv och arbete Barn och utbildning Bo, bygga och miljö Kommun och politik Uppleva och göra

Förberedelserna för Sörmlands största mässa för unga entreprenörer pågår för fullt. Den 14 mars då BO-mässan är på Rosvalla, samlas flera hundra gymnasieelever till Ung Företagsamhets (UF) mässa för att delta i finalen på deras år som entreprenör.

Det är bråda dagar för Charlotte Göthberg på Ung Företagsamhet som är med och arrangerar UF-mässan på Rosvalla den 14 mars, samtidigt som BO-mässan hålls.

Det är första gången UF har ett samarbete med BO-mässans arrangör. Tanken är att de båda mässorna den 14 mars ska få gemensam nytta av publikintresset. BO-mässans besökare får fri entré till UF-mässan på sin biljett och de som enbart vill besöka UF-mässan går in med fri entré. Totalt drevs 380 UF-företag i Sörmland förra året, 131 av dem deltar den 14 mars. För Ung Företagsamhet är mässan därför ett viktigt skyltfönster.

Många vinnare i olika klasser

För den som inte besökt en UF-mässa tidigare väntar en inspirerande upplevelse. Under mässan koras Årets UF-företag. De vinnande eleverna får tillsammans med sju andra UF-företag åka vidare till SM-finalen. Totalt utses tio kategorier, bland annat Årets säljare, Årets hållbara, Årets samhällsentreprenör och Årets hantverkare för att nämna några.

- I år har vi även en ny tävling ihop med STUA som heter Best of Södermanland där UF-företag kan tävla genom att lyfta fram Sörmland som besöksmål bland annat, säger Charlotte Göthberg, projektledare i UF Sörmland. STUA är en ny partner till oss som tror att våra unga entreprenörer kan bidra till att utveckla besöksnäringen i regionen.

Företagandet får de unga att växa

Sörmland har goda prestationer bakom sig i UF-sammanhang. 2019 kom företaget Brandit från Eskilstuna en andra plats nationellt som Årets Företag och Årets säljare. Av de 380 UF-företagen deltar 131 av dem på Rosvalla, först till kvarn gäller eftersom utrymmet är begränsat. Mässan besöks förstås av många kamrater och anhöriga men inte minst företagare som intresserar sig för ungt entreprenörskap och kanske också är mentorer. Nyköpings kommun är genom Näringslivenheten huvudpartner till Ung Företagsamhet tillsammans med Sörmlands Sparbank.

- För oss är det viktigt att gymnasieskolorna arbetar med UFs koncept och låter eleverna växa genom att ta initiativ och ansvar och se företagande som en möjlig karriärväg, säger näringslivschef Maria Karlsson. Vi har många unga framgångsrika entreprenörer som är viktiga förebilder för gymnasieeleverna. De bidrar till både jobb och tillväxt.