Meny
Emilia Sandberg, Anna Ekström, Maria Ulvenhag
Emilia och Maria på Yad Vashem

Toleransprojektet möter utbildningsminister Anna Ekström i Jerusalem

10 september 2019
Barn och utbildning Barn och utbildning - Projekt

Just nu deltar ungdomsstödjare Maria Ulvenhag och lärare Emilia Sandberg från Toleransprojektet i Nyköping, i en utbildningsresa i Jerusalem kring undervisning om Förintelsen. 

Utbildningsresan anordnas av Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet på Yad Vashem, ett av världens främsta kunskapscenter för hågkomsten av Förintelsen.

- Vi har undervisats av några av de främsta forskarna inom området, berättar Maria Ulvenhag, ungdomsstödjare Toleransprojektet. De kunskaper och insikter vi fått kring Förintelsen och antisemitism är otroligt viktiga för att kunna arbeta med demokrati och tolerans med våra elever i Toleransprojektet.

Under en av dessa utbildningsdagar besökte utbildningsminister Anna Ekström Jerusalem för att underteckna en avsiktsförklaring mellan Göteborgs universitet, Forum för Levande historia och Yad Vashem. 

I samband med den högtidliga ceremonin gjorde Maria Ulvenhag och Emilia Sandberg en kort presentation och visade en film om Toleransprojektet i Nyköping. I filmen berättar årets deltagande elever vad projektet och deras resa till Förintelsens minnesplatser i Polen betytt för dem. Kunskaper om och berättelser hämtade från Förintelsen intar en viktig plats i Toleransprojektets demokratibefrämjande undervisning.

Anna Ekström tyckte att det var väldigt roligt att få höra vad eleverna från Nyköping hade att säga och över möjligheten att få träffa gruppen som Maria och Emilia ingår i: 

- Jag är glad över möjligheten att tillsammans med svenska lärare utveckla undervisningen om Förintelsen i svenska skolor. Med stöd till undervisning om Förintelsen kan vi främja tolerans, motverka antisemitism och andra former av rasism och verka som ett skydd för vårt öppna och demokratiska samhälle, säger Anna Ekström.

Här kan du se filmen som visades under ceremonin, engelsk textning. 

Läs gärna mer om Toleransprojektet på denna webbsida, eller besök Toleransprojektets blogg där de berättar liter mer ingående om sitt arbete