Meny

Stort intresse för företagsdialog om kommunernas upphandlingar

18 oktober 2019
Näringsliv och arbete Barn och utbildning Omsorg och stöd Bo, bygga och miljö Trafik och resor Näringsliv och arbete Kommun och politik Uppleva och göra Nämnder

Hur ska det lokala näringslivet kunna vara med och få dela på två miljarder kronor? Tipsen var många när Nyköpings och Oxelösunds kommuner bjöd in lokala företag till dialog om upphandling. Hur gör man, var börjar man och vad ska man tänka på?

Gruppbild på upphandlare i dialogmöte på Stjärnholm

På bilden syns från vänster bakifrån, Rebecka Fager, Johan Moche, Anette Stolth och Pontus Lovehav, därefter Hans Rainer och Richard Andersson.

Två miljarder. Så mycket pengar köper de två kommunerna in varor och tjänster för på ett år. I Sverige är siffran för alla kommuner tillsammans 700 miljarder. Mötet var kommunernas första samverkan om dialog med företagen om upphandlingar.

Intresset var stort och mötet på Stjärnholm fulltecknades snabbt med femtiofem företag. Även bredden var stor, allt från enmansföretag till större företag. De kom till Stjärnholm för att lyssna, fråga och diskutera med upphandlarna Pontus Lovehav och Rebecka Fager från Nyköpings kommun och Richard Andersson och Johan Moche från Oxelösunds kommun.

I mötet deltog även Peter Knutsson, tf kommunchef Nyköping, Johan Persson kommunchef Oxelösund, Katharina Fredriksson kommunalråd (S) Oxelösund, Dag Bergentoft oppositionsråd (M), Urban Granström kommunalråd (S) Nyköping, Martina Hallström kommunalråd (C), Anette Stolth näringslivsutvecklare Nyköping samt Hans Rainer, näringslivschef i Oxelösund.

Vill ta död på myter

- Vi är här ikväll för att lyssna på er kompetens, vi vill gärna ta del av den och förbättra vår relation till er som leverantörer och döda några myter, sa upphandlingsansvarige Richard Andersson i Oxelösund.

En myt är att det är förbjudet att ha dialog om upphandlingen. Sekretessen gäller endast i en viss del av upphandlingen men även då kan frågor ställas skriftligt och redovisas med svar för alla anbudsställare. Dialog är alltid välkommen. Bra och tydliga underlag där anbudsställaren har god kunskap om marknad, förutsättningar, omvärld brukar innebära att kostnadsdrivande och onödiga krav kan strykas. Det underlättar för den som vill lämna anbud.

Olika utvärderingsmetoder diskuterades och metoden lägsta pris har fått ett oförtjänt dåligt rykte tyckte upphandlarna men fick inte medhåll av alla i publiken. Upphandlarna menar att metoden ofta tillvaratar skattebetalarnas intressen. Men – vid onormalt lågt pris kontrolleras frågan varför priset är så lågt satt. Det kan ju innebära en signal om problem.

Relationerna ska fördjupas

- Det var en bra kväll och  en hel del bra diskussioner. Hoppas det blir fler tillfällen, sa Ulrika Munro Jack på Bilcenter i Nyköping. En annan person som var mycket nöjd med kvällen var Lisa von Bothmer som jobbar med upphandlingar och anbud på Samhall. ”Roligt, ett jättebra initiativ. Vi har mycket att lära varandra.”

Richard Andersson, Oxelösund, summerar.

- Det blev en lyckad kväll med bra dialog. Vi fick många bra tips på hur vi som kommuner kan göra våra upphandlingar ännu bättre. Vi ser fram emot att få skapa djupare relationer med leverantörsmarknaden och tillsammans göra bästa möjliga affärer för både kommunerna och näringslivet.

- Det var en bra kväll och de omedelbara reaktionerna från deltagarna var positiva. Jag upplevde också att det var en bra mix mellan information och dialog med många inbjudna som deltog aktivt. Nu får vi ta tillvara det vi fick med oss och sortera i vad vi kan börja jobba med och kanske göra annorlunda framöver, säger Pontus Lovehav, Nyköping.

För tjänstemännen i kommunen väntar nu en uppföljnings- och utvärderingsdag. Om du inte kunde gå men vill delta nästa gång, anmäl ditt intresse till naringsliv@nykoping.se.

 

Tips till dig som vill följa upphandlingar

Prenumerera på e-avrop

E-avrop är plattformen som Nyköping, Oxelösund och Trosa kommun använder i sina upphandlingar. För att komma in i systemet behöver du registrera dig och få ett inlogg. Då kan du också prenumerera på aktuella anbud. Genom att registrera koden för det geografiska område du är intresserad av kan du få mycket specifik information om exempelvis Sörmland och delta i närliggande kommuners upphandlingar.

Här hittar du e-avrop www.e-avrop.com. Får du problem, hör av dig till någon av upphandlingsenheterna.

Många tips på webbplatsen

Under rubriken Näringsliv på webbplatsen nykoping.se hittar du flera sidor med frågor och svar och information om hur du gör för att upphandla.

Hitta information i Näringslivs nyhetsbrev

Prenumerera på Näringslivs Nyhetsbrev från Nyköpings kommun. Det kommer en gång i månaden och innehåller alltid information om upphandlingar.   Där bjuder vi också in till nya upphandlingsdialoger.