Meny

Stort förändringsarbete ska förbättra företagsklimatet

21 maj 2019
Näringsliv och arbete Kommun och politik

Idag gick Svenskt Näringsliv ut med ett underlag om var i landet det finns goda förutsättningar för företagsklimat. Den visar att Nyköping behöver förbättra sin position. 

- Det behöver vi och det är vi medvetna om. Därför har vi inlett ett stort internt förändringsarbete i kommunen med olika verksamheter för att utveckla kommunens servicetänk mot företagare, säger Maria Karlsson, näringslivschef.

För bara några veckor sedan hade vi en inspirationsdag här med närmare 100 handläggare och tillsynspersoner. Tillväxt & Tillsyn besökte oss och berättade om hur deras resa sett ut i Rättvik och vad som pågår i många andra kommuner.

Förändringsarbetet leds av en operativ ledningsgrupp där Tekniska divisionen, Samhällsbyggnad, Näringsliv och Kommunikation ingår. Arbetet drivs nu framåt på olika sätt. Det handlar om allt från att utveckla interna förenklingsverktyg som e-tjänster och en bygglovrobot till exempel till att omfatta bemötande, attityder och förståelse för företagares situation.

Ett gediget internt förankringsarbete väntar nu för att få medarbetare insatta i arbetet. I Svenskt Näringslivs undersökning höjer 153 kommuner sitt resultat medan 137 sänker sina omdömen. Nyköping har i år betyget 3,1 och hade betyget 3,2 förra året. Målet är 4,0.