Street art sätter färg på Brandkärr

20 februari 2019
Kommun och politik Uppleva och göra - Kultur

Fyra av världens bästa street art-konstnärer har bjudits in av Nyköpings kommun för att tävla om att få utsmycka två husgavlar i Brandkärr. Boende i Brandkärr får rösta under vecka 9 och två vinnare ska utses. 

 

- Det är ett både roligt och viktigt uppdrag, där konsten ska skapa delaktighet med de boende i området. Idén till fasadmålningar fick vi efter en studieresa till Borås, som jobbat med street art-projekt länge, berättar Eva Josephson, konstansvarig i Nyköpings kommun

Husgavlarna tillhör byggnader som ägs och förvaltas av HSB och Nyköpingshem. Bägge aktörerna är positiva till att låta konstnärer utsmycka fasaderna, som är 250 m² stora.

Vilka konstnärerna är hålls hemligt tills omröstningen är klar, men det rör sig om tre internationella namn och ett från Sverige. De fyra finalisterna valdes ut av HSB och Nyköpingshem bland drygt 50 olika street art-verk från hela världen. De två vinnarna kommer till Nyköping i maj för att måla fasaderna.

- Uppdraget kommer från Kultur- och fritidsnämnden och har en budget på 1 miljon kronor, berättar Eva Josephson.

Boende i Brandkärr kan rösta på Kommunservice och på Familjecentralen i Brandkärr. Lågstadieeleverna i Brandkärr kommer att kunna rösta på Brandkärrsskolan och de som bor på Mariebergsgården får möjlighet att rösta på äldreboendet. 

Här kan du rösta:

Familjecentralen, Brandkärr

måndag kl. 9-12 

tisdag kl. 9-12 & 13-16 

onsdag kl. 9-12 

torsdag kl. 13-16 

fredag kl. 9-12

 

Kommunservice, Brandkärr

måndag kl. 13-16 

tisdag kl. 13-18 

onsdag kl. 18-20 

torsdag kl. 9-12 & 13-16