Snart sju nya Mälartåg till Nyköpingsbanan

7 februari 2019
Trafik och resor

Totalt är det 33 nya tåg som börjar levereras i år för att trafikera Svealandsbanan, Sörmlandspilen, Nyköpingsbanan och Uven. Av de 33 tågen får vi i Nyköping sju, det första tåget finns på plats 2020. Därefter fasas resterande sex tåg in under 2021. 

 

De helt nya regionaltågen är dubbeldäckade och har 333 sittplatser med ställbara stolar. Till varje stol finns ett arbetsbord, läslampor och eluttag. Tågen har wifi, en tyst avdelning och man kommer kunna ta med sig cykeln. De tillverkas i Schweiz med topphastigheten 200 kilometer/timme. Även om de nya tågen inte kommer kunna köra i maxhastighet på Nyköpingsbanan (på grund av att den är så kurvig) kommer tidsvinster ändå kunna göras eftersom tågen är väldigt snabba i acceleration och inbromsning jämfört med gamla tåg. 

- Det är avgörande för Nyköpings kommun att vi får ordning på tågtrafiken. Med de nya Mälartågen ökar möjligheten att vi får en trafik vi kan lita på. Vi har siktet inställt på en fungerande pendling och gör stora satsningar för framtiden, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun. Men det behöver ske förbättringar här och nu av dem som ansvarar för trafiken. Dagens situation med inställda tåg och bristande information är svår för alla som pendlar eller gör enstaka resor.

30-minuterstrafik Nyköping-Stockholm

Ambitionen är också att utöka avgångarna till 30-minuterstrafik mellan Nyköping och Stockholm. Idag är det i grunden en timmestrafik (45 minutersintervall på morgonen). De sju nya tågfordon som ska trafikera Nyköpingsbanan ersätter dagens lok och lokdragna vagnar. Satsningen på nya tåg och fler avgångar ingår i den gemensamma investeringen i länets tågtrafik som för Nyköpings kommuns del finansieras av Region Sörmland. 

Svealandsbanan är först ut nu under 2019 att få de nya tågen, därefter är det Sörmlandspilens tur följt av Nyköpingsbanan och Uven 2020. 

Läs mer om de nya tågfordonen.

 

Mälartåg_exterior_1_0.jpg