Meny

Smittspridningen minskar inom vård och omsorg

18 november 2020
Omsorg och stöd Kommun och politik

Antalet misstänkta fall av covid-19 minskar kraftigt inom vård och omsorg. Medarbetare från kommunens pool dirigeras just nu främst till Mariebergsgården för att täcka upp för sjukfrånvaro bland medarbetarna.

Under onsdagen hölls en pressträff för att informera om smitto- och bemanningsläget inom kommunens vård och omsorg. De senaste siffrorna över antalet bekräftade och misstänkta fall inom vård och omsorg, både kommunala och privata, visar att de misstänkta fallen minskat, men att det fortfarande är många smittade på Mariebergsgården.

– Vi är en stor organisation med cirka 2 000 anställda och det behövs många vikarier för att täcka upp vid frånvaro, både innan pandemin och nu. För att säkerställa att det är rutinerad personal som kan verksamheterna bra har vi sett till att de fast anställda inom vår pool i första hand jobbar på Mariebergsgården nu, säger Jan Holmlund, divisionschef för Social omsorg.

Sofia Amloh (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, betonar att all personal gör ett stort jobb för att hålla smittan borta, med hårda rutiner på hur man tar av och på skyddsutrustning. Smittan på Mariebergsgården har kunnat begränsas.

– Vi fortsätter att starkt avråda från att besöka våra äldre- och demensboenden just nu, även om vi vet att det är svårt att inte kunna träffa sina närstående. Vi försöker underlätta på olika sätt genom digitala kontakter. Det är viktigt för välmåendet att vi undviker ensamhet och isolering. Därför lägger vi 3,5 miljoner kronor på insatser och material för att bryta känslan av ensamhet, säger hon.

För att snabbare kunna provta omsorgspersonal med symptom och därigenom säkra bemanning planerar kommunen för en egen provtagningsstation, som väntas öppna inom kort.

– Vi står för lämplig lokal och personal, men det är regionen som står för provmaterial och analys, säger Jan Holmlund.